Video-assistent

De KNVB gelooft sterk in de toekomstige ondersteuning van een video-assistent in het voetbal. In de pilot Arbitrage 2.0 onderzoekt de KNVB de mogelijke invulling hiervan. De Video Assistent Referee is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion.

 
 

De videoscheidsrechter: Hoe zit het precies? 

De videoscheidsrechter adviseert de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

Vanuit het Replay Center in Hilversum kijkt een video-assistent naar de beelden.

Testen

FIFA besloot in maart 2016 de videoscheidsrechter te testen. De eerste test met een live verbinding vond op 1 september plaats bij de vriendschappelijke interland Italië – Frankrijk. Björn Kuipers was op dat moment de arbiter en Danny Makkelie de videoscheidsrechter. De FIFA verkoos een Nederlands team voor deze live-test, omdat de KNVB internationaal voorloper is op het gebied van videoarbitrage.

 
 

Achter de schermen: Eerste live-test met de video-assistent.

De videoscheidsrechter werd in Nederland voor het eerst live getest tijdens de KNVB Beker-wedstrijd Ajax - Willem II op woensdag 21 september. Pol van Boekel werd tijdens dit duel live geassisteerd door videoscheidsrechter Danny Makkelie.

'Dit geeft nut van de videoscheidsrechter aan'Lees hier de terugblik op het eerste optreden van de videoscheidsrechter in Nederland.

Terug naar boven