Doellijntechnologie

Sinds juli 2012 staat FIFA invoering van doellijnbewaking in de nationale competities toe. Direct na dit besluit is de KNVB met de beschikbare partijen in gesprek gegaan. De bond koos uiteindelijk voor HawkEye, als onderdeel van de pilot Arbitrage 2.0.

Goal-line technology applied for the first timeClick here for English version.

De keuze voor HawkEye is gemaakt vanwege de nauwkeurigheid van het systeem, het gebruik van camera’s, de steun en innovatiecapaciteit van het Sony-concern en de bewezen toepassing in diverse andere sporten (tennis, hockey, cricket en rugby). Bovendien werkt HawkEye samen met de Engelse Premier League. Dit biedt de KNVB de mogelijkheid te leren van situaties die daar al zijn voorgevallen.

 
 

Als tweede land in de wereld introduceerde de KNVB de HawkEye; de doellijntechnologie. Op 28 september 2013 had scheidsrechter Danny Makkelie bij FC Utrecht - Roda JC de eer om het duel te leiden, waarbij zeven camera's beoordeelden of een bal de doellijn passeerde.

De officiële aftrap van doellijnbewaking in Nederland was op 28 september 2013 bij de wedstrijd FC Utrecht - Roda JC. Het HawkEye-systeem werd in seizoen 2013/’14 toegepast bij negen wedstrijden in Stadion Galgenwaard, zes wedstrijden in Stadion Feijenoord en één wedstrijd in de Amsterdam ArenA. De eerste keer dat in Nederland doellijntechnologie daadwerkelijk werd benut, was op 6 april 2014 bij Feyenoord - RKC Waalwijk. De Nederlandse voetbalbond is erg tevreden over het technisch functioneren van het systeem, dat verder in de eerste helft van 2014/’15 actief is in de Amsterdam ArenA en in de tweede helft van het seizoen in Stadion Feijenoord.

De eerste keer dat in Nederland doellijntechnologie daadwerkelijk werd benut, was op 6 april 2014 bij Feyenoord - RKC Waalwijk.

Doellijntechnologie is nog niet ingevoerd voor de wedstrijden onder de vlag van UEFA. Wel staat, zoals vermeld, FIFA sinds 2012 deze technologie toe. De Confederations Cup was het eerste toernooi waarbij de technologie live ging, gevolgd door het WK 2014. Bij Honduras - Frankrijk kregen de Fransen voor het eerst in de WK-historie een doelpunt toegewezen met ondersteuning van doellijntechnologie.

Terug naar boven