Nederlands voetbal continueert arbitrage 2.0

Het Nederlandse betaald voetbal gaat volgend seizoen door met het project Arbitrage 2.0, waarbij er nadrukkelijker aandacht komt voor de verdere ontwikkeling van de video-assistent.

Video-assistent

De KNVB gelooft sterk in de toekomstige ondersteuning van een video-assistent in het voetbal. In de pilot Arbitrage 2.0 onderzocht de bond – als enige ter wereld - de afgelopen twee seizoenen in wedstrijden de mogelijke invulling hiervan. De verzamelde informatie en opgedane ervaringen in Nederland hebben een toonaangevende rol gespeeld in het internationale debat over de invoering van de video-assistent.

In september 2014 heeft de KNVB een voorstel ingediend bij IFAB voor een live-test van de video-assistent in het Nederlandse voetbal. Deze internationale spelregelcommissie van de FIFA heeft in april van dit jaar een besluit hierover bij twee adviescommissies neergelegd. De verwachting is dat hier volgend seizoen meer duidelijkheid over komt. Komend seizoen gaan we door met het aantonen van de toegevoegde waarde van de video-assistent. Aanvullend wordt er een opleiding opgezet voor het trainen van video-assistenten en wordt het protocol rondom de inzet van een video-assistent verder uitgewerkt, om op deze manier maximaal voorbereid te zijn op een live-test.

Doellijntechnologie

Doellijntechnologie is van toegevoegde waarde in het voetbal. De beslissing of een bal wel of niet achter de lijn is geweest, is een essentieel onderdeel voor het sportieve verloop van een wedstrijd. In de tweejarige pilot is het HawkEye-doellijnsysteem bij 31 wedstrijden in drie verschillende stadions ingezet. De clubs, spelers, scheidsrechters en de KNVB zijn erg tevreden over de werking van het systeem dat ook in Engeland toegepast wordt. Inmiddels zijn ook Duitsland, Frankrijk en Italië overtuigd geraakt van techniek op de doellijn.

Doellijntechnologie is echter een kostbare investering, het Nederlandse voetbal heeft helaas niet de financiële mogelijkheden om het systeem in alle stadions te installeren. Vandaar dat in het seizoen 2015/2016 het HawkEye-systeem in de eerste helft van het seizoen wordt ingezet bij wedstrijden in de Amsterdam ArenA en de tweede helft van het seizoen in Stadion Feijenoord. Hierdoor is doellijntechnologie onder meer actief tijdens de twee finales in Nederland: de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en de KNVB bekerfinale.

Doellijntechnologie is van toegevoegde waarde in het voetbal. De beslissing of een bal wel of niet achter de lijn is geweest, is een essentieel onderdeel voor het sportieve verloop van een wedstrijd.

Extra assistenten

Met een vijfde en zesde official is het mogelijk voor de scheidsrechter met meer ogen de wedstrijd te laten volgen. Dat heeft een aantal voordelen, zoals een betere wedstrijdcontrole, assistent-scheidsrechters die zich nog meer op buitenspel kunnen focussen en een toename van het aantal juiste beslissingen in het strafschopgebied. Bovendien heeft het een grote preventieve werking als het gaat om overtredingen in het strafschopgebied. De extra assistenten worden ook het komende seizoen ingezet bij beslissingswedstrijden in Nederland: vanaf de kwartfinales van de KNVB beker en de finales van de play-offs.

Arbitrage 2.0Een eerlijk en sportief verloop van alle wedstrijden, met arbitrage op hoog niveau. Dát is waar wij naar streven. Van groot belang hierbij is ook de ondersteunende rol van (technologische) hulpmiddelen in het profvoetbal.

Terug naar boven