Werving en behoud

Verenigingen denken bij continuïteit van meiden- en vrouwenvoetbal binnen de vereniging meer aan werving dan aan behoud. 84 procent van de verenigingen denkt hierbij aan mond-tot-mond-reclame via vrouwelijke leden, 53 procent van de verenigingen aan samenwerking met scholen en schoolvoetbal en 21 procent aan overige activiteiten, zoals een meidenvoetbaldag, clinics en inlooptrainingen.

Snelst groeiende teamsport

Meiden- en vrouwenvoetbal is in Nederland de snelst groeiende teamsport. Vooral onder jonge meiden is voetbal de laatste jaren bijzonder populair geworden. Afgelopen jaar steeg het aantal vrouwelijke leden met 6,23% naar 146.090 en is daarmee historisch hoog. Toch blijft de participatie van meiden en vrouwen in het voetbal nog ver achter bij de mannen; 90 procent man en 10 procent vrouw.

Meiden die gaan voetballen, stromen vergeleken met jongens sneller uit. Meiden houden het na zeven jaar voetbal voor gezien, terwijl jongens gemiddeld pas na veertien jaar hun schoenen aan de wilgen hangen. Een gebrek aan beleving of motivatie is niet het probleem. De werkelijke oorzaak ligt in het feit dat het aanbod en de sfeer van een voetbalvereniging nog niet aansluit bij de wensen en behoeften van meiden. Er zijn te weinig meiden, de trainers zijn ondermaats, of er is gewoon te weinig aandacht voor het meidenvoetbal. De KNVB ondersteunt verenigingen hierbij middels de Sportimpuls ‘Werving en behoud van meiden in voetbal’. Dit is een subsidieregeling waarmee verenigingen worden geholpen om ervoor te zorgen dat meidenvoetbal onder de aandacht wordt gebracht en gehouden.

Er zijn diverse manieren voor verenigingen om meer meiden te binden aan de vereniging.  

KNVB AssistLees meer over werving en behoud op KNVB Assist.

Vrienden-& Vriendinnendag

Er zijn diverse manieren voor verenigingen om meer meiden te binden aan de vereniging. Misschien wel de allerleukste vorm van werving is de Vrienden-& Vriendinnendag. Een middag waarop jongens en meiden die al lid zijn van de vereniging een vriendje, vriendinnetje, klasgenootje, neefje, nichtje, buurjongetje of buurmeisje meenemen naar de vereniging. Een middag vol voetbalplezier, bedoeld om die nieuwe meiden en hun ouders op een leuke manier kennis te laten maken met voetbal en je vereniging. Het Vrienden-& Vriendinnendagpakket, met handleiding en promotiemateriaal, is bij ons gratis op te vragen.

Vrienden- & VriendinnendagBekijk alle beschikbare informatie en promotiematerialen om een Vrienden- & Vriendinnendag te organiseren bij jouw vereniging.

School en Voetbal

Het project School & Voetbal richt zich op werving op basisscholen. Het project moet er aan bijdragen dat jongens en meiden van de basisschool op een speelse manier kennismaken met voetbal en met de (zaal)voetbalvereniging in de buurt. 

Een traject School & Voetbal bestaat over het algemeen uit drie fases. In de eerste fase geven trainers van de vereniging voetbaltraining op de school, tijdens de gymles. In de tweede fase worden naschoolse activiteiten georganiseerd in de omgeving van de school. In fase drie kunnen de kinderen deelnemen aan de proeftrainingen bij de vereniging om uiteindelijk lid te worden. In de naschoolse fases kan specifieke aandacht worden besteed aan de doorstroom van meiden naar de vereniging.Schoolvoetbal

Ook organiseert de KNVB elk jaar het Schoolvoetbaltoernooi.

Ook organiseert de KNVB elk jaar het Schoolvoetbaltoernooi, een scholenkampioenschap waar alle kinderen in groep 5 tot en met 8 aan mee mogen doen. Leerlingen van het basisonderwijs maken op deze manier kennis met voetbal. Sommige kinderen raken zo enthousiast dat ze zich als lid aanmelden bij een voetbalvereniging. De laatste jaren worden ook steeds meer meiden bereikt; het aantal deelnemende meiden aan het Schoolvoetbal blijft flink stijgen. 

Tip: organiseer een Vriendinnendag voor of na afloop van het Schoolvoetbaltoernooi. Hiermee vergroot je als vereniging de kans om meer meiden te binden aan je vereniging. 

SchoolvoetbalJaarlijks doen ongeveer 240.000 leerlingen van groep 5 tot en met 8 mee aan de voorrondes. Hier vind je meer informatie over Schoolvoetbal.

Vrouwen 30+

Voor vrouwen die na hun dertigste het voetballen zo leuk blijven vinden dat zij hun voetbalschoenen nog niet in de wilgen willen hangen, is het Vrouwen 7x7 30+ opgericht. Voetbal verdwijnt immers niet zomaar uit je bloed.

Bij 7x7 voetbal nemen teams, bestaande uit zeven spelers die 30 jaar of ouder zijn, het op een half veld tegen elkaar op. Niet het presteren staat centraal, maar wel het recreatieve voetballen met en tegen leeftijdsgenoten. 7x7 voetbal wordt aangeboden in drie verschillende vormen; toernooi, reeks en competitie.

7x7 biedt de kans om via de landelijke finale Nederlands kampioen te worden.

De meeste laagdrempelige vorm van 7x7 voetbal is deelnemen aan het 7x7-toernooi dat elk jaar wordt georganiseerd. Voor velen een heerlijke seizoensafsluiter, voor anderen een kans om zich via de landelijke finale tot Nederlands kampioen te kronen.

Het toernooi is opgebouwd uit voorrondes (op meer dan 100 verschillende locaties), districtsfinales en een landelijke finale in Zeist. De toernooireeks voor 2016 is reeds afgelopen. Speeldata voor 2017 zijn als volgt:

  • Voorrondes: Vrijdagavond 19 mei

  • Districstinale: Vrijdagavond 9 juni

  • Landelijke finale: Zaterdag 17 juni

7x7 voetbalAlles over 7x7 voetbal.

Terug naar boven