Meiden- en vrouwenvoetbal

Meiden en vrouwen brengen spelplezier, harmonie en nieuwe dynamiek op de velden. Ze maken het verenigingsleven rijker en spannender en geven het voetbal een nieuwe stimulans. Ze zijn de grootste groeifactor van het voetbal en zorgen voor aanwas bij de clubs.

Vrouwenvoetbal staat voor alle positieve waarden: voor elkaar, voor het spel en voor de toekomst. Waarden waar we zo naar verlangen in het voetbal. Vrouwenvoetbal is bij uitstek 'voetbal om van te houden’.

 
 

Word jij de nieuwe Europees kampioen?

Vrouwenvoetbal in Nederland

Wereldwijd voetballen er 29 miljoen meiden en vrouwen. Voetbal is daarmee internationaal veruit de grootste sport voor vrouwen. Ook in Nederland heeft het meiden- en vrouwenvoetbal zich in de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. Anno 2016 staan er bij de KNVB 153.000 meiden en vrouwen geregistreerd. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van het seizoen 2014/’15, met vooral bij de pupillen en jongste junioren een grote aanwas. Bij de pupillen bedraagt de jaarlijkse groei zo’n 6,7 procent. Meer dan 2.000 verenigingen hebben één of meer meiden- of vrouwenteams, die in competitieverband spelen.

Deze trend zet door: er zijn nog steeds veel meiden die op jonge leeftijd met voetbal beginnen en vrouwen kiezen steeds vaker voor voetbal dan voor andere sporten. Het biedt voldoende perspectief om in 2020 183.000 vrouwelijke leden in onze gelederen te hebben.

GeschiedenisVoetballende meiden en vrouwen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetbal. Tegenwoordig kunnen zij bij bijna elke vereniging in Nederland terecht. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Bij mijn vereniging

Meiden- en vrouwenvoetbal biedt veel kansen voor verenigingen, zowel in de breedte als in de top. Meidenvoetbal introduceren op je vereniging is niet moeilijk. En met de juiste structuur zorg je ervoor dat deze meiden ook blijven voetballen. Wat houd je nog tegen? Je kunt er veel mee bereiken.

Voordelen voor de vereniging:

  • Meidenvoetbal levert extra leden op.

  • Met de extra leden kom je ook in contact met meer potentiële vrijwilligers, leiders en trainers.

  • Wanneer zowel jongens als meiden terecht kunnen op jouw vereniging, blijven ze ook langer hangen. Dit zorgt voor een betere sfeer en meer diversiteit op de vereniging.

  • Meiden nemen vaak ook hun (niet-voetballende) vriendinnen mee naar trainingen en wedstrijden.

Werving en behoudMeiden die gaan voetballen stromen vergeleken met jongens sneller uit. Meiden houden het na 7 jaar voetbal voor gezien, terwijl jongens gemiddeld pas na 14 jaar stoppen. Dit moet anders. Kijk hier hoe jouw vereniging meiden kan werven en behouden.

OndersteuningClubs waar meiden met plezier en met succes voetballen, zien het werven van meidenleden niet als separaat en iets eenmaligs. Werving en behoud vloeien voort uit een visie en zijn onderdeel van een groter plan.

Mijn dochter wil op voetbal

Neemt jouw dochter haar bal overal mee naar toe? Was ze de grootste supporter van de OranjeLeeuwinnen tijdens het EK 2017? Vindt ze het vet om met de jongens mee te voetballen op het schoolplein? Staat ze in de tuin de bal hoog te houden en allerlei trucjes te oefenen? Dan is voetballen bij een vereniging echt iets voor haar.

Meiden en vrouwenDoe mee: Onze ervaring is dat meiden en vrouwen minstens net zoveel plezier beleven in het voetbal als jongens en mannen. Het spelplezier kan aanstekelijk werken, waardoor ook vriendinnen zich aanmelden bij een vereniging.

Kennismaken met meidenvoetbalJe hoeft niet direct lid te worden van een vereniging om kennis te maken met meidenvoetbal. Via vriendinnendagen en schoolvoetbal kunnen meiden in aanraking komen met voetbal.

Lid wordenDoe mee: Voetbal is de grootste sport van Nederland. Miljoenen mensen beleven – zowel actief als passief – plezier aan voetbal. Wij zijn er voor iedereen die wil voetballen.

CompetitiesBij de vereniging hebben alle voetbalsters de mogelijkheid op hun eigen niveau te voetballen. Zij kunnen kiezen uit het voetballen vanuit recreatief/sociaal perspectief, prestatiegericht voetbal en voetbal voor toptalenten.

Van welp tot Leeuwin

Het Nederlandse meiden- en vrouwenvoetbal groeit en groeit. Met als ultieme hoogtepunt de Europese titel van de OranjeLeeuwinnen op het EK 2017 in eigen land. Maar kunnen de jeugdspeelsters van vandaag in de voetsporen treden van Lieke Martens, Vivianne Miedema, Jackie Groenen en Sari van Veenendaal? Kunnen zij ook Europees kampioen worden en structureel meedoen aan de grote titeltoernooien als het EK, het WK en de Olympische Spelen?

Wij denken van wel. Daarom steken wij samen met de verenigingen veel energie in de begeleiding van talent. Er zijn voor getalenteerde voetbalsters tal van mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is dat zij de stap kunnen maken naar de top van het Nederlandse én internationale vrouwenvoetbal.

Kika van Es, Lieke Martens en Daniëlle van de Donk: Europees kampioen in 2017 met de OranjeLeeuwinnen.

Oranje

Drie magische weken beleefde het Nederlands vrouwenelftal in de zomer van 2017. De OranjeLeeuwinnen wilden tijdens het Europees kampioenschap in eigen land de harten van de Nederlanders veroveren. Het werd veel meer dan dat. Oranje won al haar wedstrijden en werd voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen! Na de poulezeges op Noorwegen, Denemarken en België volgden in de knockout-fase nieuwe overwinningen op Zweden (kwartfinale), Engeland (halve finale) en opnieuw Denemarken (finale).

Het optreden van de Oranjevrouwen op WEURO 2017 brak allerlei records. Tijdens de finale in Enschede zaten er 28.182 toeschouwers in het stadion. Nooit eerder waren er zo veel toeschouwers bij een vrouwenwedstrijd op Nederlandse boden. Ook qua kijkcijfers op tv brak Oranje record na record, met als uitschieter de finale tegen Denemarken (4-2). Gemiddeld keken er 4,1 miljoen mensen naar de wedstrijd op NPO 1, tijdens het laatste fluitsignaal zelfs 5.476.000 mensen. Van alle mensen die op dat tijdstip televisie keken, keek 83 procent naar de wedstrijd. 

 
 

Het EK 2017 in vogelvlucht.

De internationale doorbraak van Oranje kwam in 2009. Toen kwalificeerde de ploeg zich onder leiding van bondscoach Vera Pauw voor het eerst voor een eindtoernooi: het EK in Finland. Meteen werd de halve finale bereikt. Vier jaar later, in 2013, waren de Oranjevrouwen met Roger Reijners aan het roer wederom aanwezig op het EK, maar sneuvelden ze in de poulefase.

Oranje kwalificeerde zich een keer voor een WK. Op de eindronde in 2015 in Canada bereikte de ploeg van bondscoach Reijners de achtste finale. Daarin was Japan te sterk. Aan de Olympische Spelen heeft Nederland nog nooit deelgenomen.

Enschede, 6 augustus 2017: EUROPEES KAMPIOEN!

Oranje jeugd

Maar niet alleen het A-elftal presteert goed. Ook de nationale jeugdploegen Onder 19 en Onder 17 zijn de laatste jaren veelvuldig van de partij op eindtoernooien. Oranje onder 19 sleepte in de zomer van 2014 zelfs de Europese titel in de wacht. 

Oranje jeugdteamsLees alles over de Oranje jeugdteams op OnsOranje.

 
 

Achter de schermen: Beleef de historische dag van Onder 19, Europees kampioen in 2014.

TicketsWil je een keer een echte wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal bijwonen? Dat kan! Bestel hier je tickets.

OnsOranjeLees alles over de verrichtingen van de OranjeLeeuwinnen op OnsOranje.

FacebookVolg de OranjeLeeuwinnen ook op hun Facebookpagina.

Eredivisie Vrouwen

De oprichting van de Eredivisie Vrouwen in 2007 heeft ervoor gezorgd dat er betere faciliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden zijn voor speelsters op het hoogste clubniveau in Nederland. Zo hebben 22 van de 23 Oranjeinternationals die in 2017 Europees kampioen werden in de Eredivisie gespeeld - of spelen daar nog steeds in. 

De competitie is een stap in de richting van een nog betere toekomst van het Nederlands vrouwenvoetbal. De KNVB is met de deelnemende clubs overeengekomen vanuit deze stabiele basis de komende seizoenen verder samen te werken aan een aantrekkelijke en aansprekende Eredivisie Vrouwen. Met de entree van Excelsior Barendrecht in het seizoen 2017/'18 bestaat de competitie momenteel uit negen teams. 

Eredivisie VrouwenDe Eredivisie Vrouwen bestaat dit seizoen uit negen teams. De clubs die deelnemen zijn ADO Den Haag, Achilles'29, Ajax, vv Alkmaar, Excelsior Barendrecht, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente. Hier vind je alles over de Eredivisie Vrouwen.

Terug naar boven