EURO 2020: economische impuls

Van het gastheerschap voor het EK 2020 mag een economische impuls worden verwacht, zo wijst onderzoek uit. Met vier EK-wedstrijden in 2020 in Amsterdam krijgt Nederland de mogelijkheid zich van zijn beste kant te laten zien. De nieuwe opzet van het EK biedt ons land nog een andere, unieke kans: de (economische) lasten worden verdeeld over alle organiserende landen, maar de lusten zijn voor Nederland groot.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal: "De belangrijkste inkomsten voor Nederland bestaan uit de uitgaven van buitenlandse bezoekers, de uitgaven van buitenlandse media en bijdragen van UEFA. We verdienen mogen bovendien tijdens het gehele toernooi grootschalige evenementen organiseren rondom wedstrijden in andere steden." De KNVB heeft een economisch onderzoek laten uitvoeren, gevolgd door een second opinion. Van Oostveen: "Omdat we vinden dat dit toernooi van alle Nederlandse supporters is, publiceren we hier de twee onderzoeken. De inschatting van deze onderzoeken is dat Nederland geld zal overhouden aan het toernooi: tussen de 55 en 77 miljoen euro."

ImpactanalyseBekijk hier de economische impactanalyse van het gastheerschap.

Second opinionBekijk hier de second opinion van de economische impactanalyse.

"Laat het verder voor eens en altijd duidelijk zijn: wij willen dit toernooi organiseren voor de Oranjefan, maar niet ten koste van alles. Er komen dus geen speciale belastingvrijstellingen voor de UEFA, daarover is ook nooit discussie geweest. De Nederlandse wetten die voor iedereen gelden, gelden ook voor de Europese voetbalbond", vervolgt Van Oostveen.

Tot slot wijst de directeur betaald voetbal op het belang van de sfeer rondom de wedstrijden: "De toegewezen wedstrijden leveren Nederland dus naar inschatting behoorlijk wat inkomsten op, maar straks kunnen we vooral trots zijn op de geweldige voetbalsfeer die onze Oranjesupporters altijd verzorgen. Dit zal weer een impuls geven aan onze mooie sport. Het is duidelijk: Nederlandse fans verdienen een thuiswedstrijd."

Convenant EURO 2020Bekijk hier het convenant inzake het Amsterdam UEFA EURO 2020 bid.

Terug naar boven