EURO 2020

Amsterdam is één van de twaalf speelsteden tijdens het EK voetbal in 2020. Door het organiseren van een dergelijk toonaangevend sportevenement, draagt Nederland uit dat het een echt sportland is.

Vanwege het zestigjarig bestaan van de UEFA wordt het EK in de zomer van 2020 op een bijzondere manier gehouden, in twaalf verschillende landen. Nog nooit waren zoveel landen tegelijk gastheer. De speelsteden zijn Amsterdam, Bakoe, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, Londen, München, Rome en St. Petersburg, waarbij de openingswedstrijd op 12 juni in Rome wordt gespeeld en de halve finales en finale in Londen.

Bid

In 2014 bracht de KNVB in samenwerking met het ministerie van VWS, de Gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA en Schiphol Group een bid uit voor Amsterdam als één van de speelsteden tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. Na onderzoek concludeerde de KNVB samen met de partners dat het mogelijk was om mee te dingen naar de organisatie van drie groepswedstrijden en een achtste finale. En zo geschiedde: Amsterdam is één van de twaalf speelsteden.

Van links naar rechts: Henk Markerink – directeur Amsterdam ArenA, Eric van der Burg – wethouder Sport gemeente Amsterdam, Bert van Oostveen – directeur betaald voetbal KNVB, Bart Zijlstra – directeur Sport ministerie van VWS en Paul Luijten – directeur Externe Betrekkingen, Schiphol Group.

Met EURO2020 vieren we het voetbal in Nederland. Het toernooi komt naar de fans toe en is daarmee het toernooi van iedereen, met iedereen. EURO2020 geeft de supporters de kans om na jaren van gewaardeerd gangmakersschap bij eindtoernooien in andere landen, voor het eerst in twintig jaar weer gastheer te zijn. Als Nederland zich kwalificeert, speelt Oranje minimaal twee en maximaal drie wedstrijden in Amsterdam.

Het schema met de wedstrijden in Amsterdam.

In maart 2019 starten de kwalificatiewedstrijden voor het EK in 2020. Eind dit jaar, op 2 december, vindt in Dublin de loting plaats voor de kwalificatiewedstrijden.

EURO 2020: economische impulsVan het gastheerschap voor het EK 2020 mag een economische impuls worden verwacht, zo wijst onderzoek uit.

Terug naar boven