EURO 2020

De KNVB bracht in samenwerking met het ministerie van VWS, de gemeente Amsterdam, Amsterdam ArenA en Schiphol Group een bid uit voor Amsterdam als één van de speelsteden tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in 2020.

Het EK van 2020 vindt plaats in dertien verschillende landen. Na onderzoek concludeerde de KNVB samen met de partners dat het mogelijk was om mee te dingen naar de organisatie van drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Van links naar rechts: Henk Markerink – directeur Amsterdam ArenA, Eric van der Burg – wethouder Sport gemeente Amsterdam, Bert van Oostveen – directeur betaald voetbal KNVB, Bart Zijlstra – directeur Sport ministerie van VWS en Paul Luijten – directeur Externe Betrekkingen, Schiphol Group.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal: "Als Oranje zich kwalificeert, spelen we minimaal twee groepswedstrijden in eigen land. Het hosten van UEFA EURO 2020 geeft onze supporters de kans om, na jaren van gewaardeerd gangmakerschap bij eindtoernooien in andere landen, voor het eerst in twintig jaar weer gastheer te zijn. Een geweldig vooruitzicht voor hen én voor het nationale team, dat we zo massaal kunnen steunen. Daarbij: een toernooi in dertien Europese steden, daar moeten wij onderdeel van zijn, vinden wij allemaal."

Ook volgens burgemeester Van der Laan, wethouder Van der Burg (Sport) en het college kon Amsterdam niet ontbreken bij een dergelijk groot Europees sportevenement: "EURO 2020 heeft een prachtige uitwerking op de breedtesport en het stimuleren van sport in de stad, en daarmee op talentontwikkeling. Amsterdam is al langer bezig met het opknappen van voetbalaccommodaties, pleinen en schoolpleinen. Door onder meer de aanleg van speelveldjes kan de Amsterdamse jeugd meer gaan voetballen. EURO 2020 is dé kans om de stad van haar beste kant te laten zien."

Minister van VWS, Edith Schippers: "Wat is er nou mooier dan iedereen, maar vooral kinderen, de kans te geven hun helden in eigen land te zien schitteren? Door het organiseren van toonaangevende sportevenementen zoals het EK voetbal, dragen we eraan bij dat Nederland een echt sportland wordt."

Een geweldig vooruitzicht voor de supporters en het nationale team

Directeur Amsterdam ArenA Henk Markerink: "Het is ook voor ons stadion fantastisch om wedstrijden van het EK te organiseren. Zo'n vooruitzicht geeft alle ontwikkelingen in en rondom het stadion een enorme boost. Het EK 2020 zet een stip op de horizon om een nieuwe, zogenaamde ‘legacy’ te creëren; door een vernieuwing van het stadion dat in het teken staat van kwaliteit en innovatie."

Het EK in 2000 in Nederland en België was een groot succes.

Ad Rutten, COO van Schiphol Group: "Met ruim driehonderd rechtstreekse verbindingen is Schiphol voor fans uit de hele wereld uitstekend bereikbaar. En met de trein ben je binnen een kwartier bij de ArenA. We kijken ernaar uit om de fans en voetballers welkom te heten op Nederlandse bodem."

Terug naar boven