Over EURO2020

Een van de grootste sportevenementen ter wereld komt weer naar Nederland. In 2000 was Nederland samen met België al eerder organisator van EURO. Het eindtoernooi kende destijds nog zestien deelnemers en werd gespeeld in vier Nederlandse en vier Belgische steden.

Het eindtoernooi in 2020 kent 24 deelnemers en wordt verspreid over Europa gespeeld in twaalf landen. Geen van de organiserende landen kwalificeert zich automatisch voor het eindtoernooi. Op 2 december 2018 heeft in Dublin de loting plaatsgevonden voor het kwalificatietoernooi.

Kwalificatiecyclus

De kwalificatiecyclus voor EURO2020 loopt van maart 2019 tot november 2019. De 55 deelnemende landen worden verdeeld in tien groepen met vijf of zes deelnemers. De beste twee landen van iedere groep kwalificeren zich voor het eindtoernooi. Hiermee zijn de eerste twintig deelnemers van de in totaal 24 deelnemers voor EURO2020 bepaald.

De route naar EURO2020 is in kaart gebracht.

De laatste vier tickets voor EURO2020 worden verdiend via de EK kwalificatie play-offs. Die worden gespeeld in maart 2020 door de zestien teams dit zich gekwalificeerd hebben door de Nations League. The Nations League is een toernooiopzet voorafgaand aan de kwalificatiecyclus, ter vervanging van de vele vriendschappelijke interlandwedstrijden. De 55 UEFA-landen zijn verdeeld in vier competities met vier groepen.

League A

Elke competitie kent zijn eigen sterkte op basis van de FIFA-ranking. Nederland speelde haar wedstrijden in de sterkste competitie ‘League A’, en won de groep met Duitsland en Frankrijk. De winnaars van de vier groepen spelen met haar eigen competitie in maart 2020 play-offwedstrijden om een winnaar per competitie te bepalen. De winnaars van de vier competities plaatsen zich voor EURO2020. Mocht een land zich al geplaatst hebben voor EURO2020 via de reguliere kwalificatie, dan neemt het best geklasseerde volgende land uit de competitie haar plek over in de play-offs.

 
 

EURO 2020 in Amsterdam.

Op 30 november 2019 is de loting voor het eindtoernooi. De dan twintig teams die zich gekwalificeerd hebben voor het EK in 2020 worden verdeeld in zes groepen. De top twee van elke groep gaat naar de achtste finales samen met de vier best geplaatste nummers drie. Vanaf dan is het een knock-out competitie.

Het is voor het eerst dat ieder organiserend land zich moet kwalificeren voor het eindtoernooi. Elke groep heeft twee speelsteden die zijn bepaald door middel van loting. Groep C vindt plaats in Amsterdam en Boekarest. Bij plaatsing komen Nederland en Roemenië terecht in Groep C. Als beide landen zich kwalificeren wordt via een loting bepaald wat het thuisspelende land is bij een directe ontmoeting.

 
 

EURO 2020 wedstrijden.

Johan Cruijff ArenA

De openingswedstrijd van EURO2020 wordt gespeeld op vrijdag 12 juni 2020 in Stadio Olimpico, de thuishaven van AS Roma. De Johan Cruijff ArenA is het decor waar drie groepswedstrijden van Poule C en een achtste finale plaatsvinden. Zet deze data alvast met een dikke stift in je agenda:

  • Groepswedstrijd 1: zondag 14 juni 2020
  • Groepswedstrijd 2: donderdag 18 juni 2020
  • Groepswedstrijd 3: maandag 22 juni 2020
  • Achtste finale: zaterdag 27 juni 2020

Het speelschema.

De halve finales en de finale van EURO2020 worden gespeeld in het grootste stadion van EURO2020. In het Wembley Stadium zal na een maand voetbalspektakel door heel Europa het slotstuk plaatsvinden.

Timings

Datum 
21/03/2019Start kwalificatiewedstrijden
22/11/2019Loting kwalificatie play-offs
01/12/2019Loting eindtoernooi UEFA EURO2020 
26/03/2020Start play-off kwalificatiewedstrijden
12/06/2020Openingswedstrijd, Stadio Olimpico (Rome)
12/07/2020Finale, Wembley Stadium (Londen)

Tickets

In januari 2019 komt meer informatie beschikbaar over de kaartverkoop. Via onderstaande link kan je jouw interesse kenbaar maken door aan te geven of jij geïnteresseerd bent om verschillende speelsteden of wedstrijden te bezoeken.

Ticket portalKijk hier voor meer informatie.

Kaartverkoop neutrale vakken

De kaartverkoop voor UEFA EURO 2020 verloopt in twee fases. De verkoop van de neutrale vakken gaat al snel van start. Deze loopt van 12 juni tot en met 12 juli 2019. Het grootste deel van de tickets wordt in deze verkoopperiode verkocht en dit is de enige optie om kaarten aan te vragen voor de algemene vakken. Ondanks dat je nog niet weet of Oranje wel of niet speelt, is dit je grootste kans om kaarten te bemachtigen voor één van de wedstrijden.

Hoe gaat dit in zijn werk?

  • Registreer je bij voorkeur voor 12 juni 2019 en uiterlijk op 11 juli 2019 via de link hieronder.
  • Na registratie kun je tussen 12 juni en 12 juli 2019 tickets aanvragen. 
  • De tickets worden na 12 juli 2019 pas definitief toegekend. Bij meer aanvragen dan beschikbare tickets wordt er random geloot. Je ontvangt hierover uiterlijk in september bericht van UEFA.
  • Nadat de tickets zijn toegewezen kun je deze ook daadwerkelijk kopen. In de aanvraagperiode hoef je dus nog niet te betalen.
  • Let op: je koop is definitief. Je kunt de kaarten dus niet teruggeven als Oranje zich niet plaatst voor het EK of niet speelt in de wedstrijd die je gekozen hebt. Uiteraard is het EK dan alsnog een unieke belevenis.

EURO 2020 ticketsBestel hier je tickets!

Kaartverkoop Oranjevakken bij plaatsing

Als Oranje zich plaatst krijgt de KNVB tickets toegewezen voor de zogenaamde Oranjevakken. Alleen Oranje ClubCardhouders maken kans op deze tickets. Alle Oranje ClubCardhouders worden bij plaatsing persoonlijk door de KNVB over de verkoopprocedure geïnformeerd.

De verwachting is dat de vraag groter is dan het aantal beschikbare tickets. De tickets worden dan verloot middels een gewogen loting. Alle Oranje ClubCardhouders die kaarten aanvragen loten mee, maar hoe meer punten je hebt gespaard, hoe groter de kans dat je ze daadwerkelijk ontvangt. Scoor dus nu alvast jouw Oranje ClubCard om extra kans te maken.

Om zo veel mogelijk kans te maken op wedstrijdtickets voor UEFA EURO 2020 adviseren wij om je zo snel mogelijk te registeren op EURO 2020 tickets. Op deze manier word je door UEFA op de hoogte gehouden van de laatste ticketinformatie.

EURO 2020 ticketsBestel hier je tickets!


Terug naar boven