Over EURO 2020

Een van de grootste sportevenementen ter wereld komt weer naar Nederland. In 2000 was Nederland samen met België al eerder organisator van EURO. Het eindtoernooi kende destijds nog zestien deelnemers en werd gespeeld in vier Nederlandse en vier Belgische steden.

Het eindtoernooi in 2020 kent 24 deelnemers en wordt verspreid over Europa gespeeld in twaalf landen. Geen van de organiserende landen kwalificeert zich automatisch voor het eindtoernooi. Op 2 december 2018 heeft in Dublin de loting plaatsgevonden voor het kwalificatietoernooi.

Kwalificatiecyclus

De kwalificatiecyclus voor EURO 2020 loopt van maart 2019 tot november 2019. De 55 deelnemende landen worden verdeeld in tien groepen met vijf of zes deelnemers. De beste twee landen van iedere groep kwalificeren zich voor het eindtoernooi. Hiermee zijn de eerste twintig deelnemers van de in totaal 24 deelnemers voor EURO 2020 bepaald.

De route naar EURO 2020 is in kaart gebracht.

De laatste vier tickets voor EURO 2020 worden verdiend via de EK kwalificatie play-offs. Die worden gespeeld in maart 2020 door de zestien teams dit zich gekwalificeerd hebben door de Nations League. The Nations League is een toernooiopzet voorafgaand aan de kwalificatiecyclus, ter vervanging van de vele vriendschappelijke interlandwedstrijden. De 55 UEFA-landen zijn verdeeld in vier competities met vier groepen.

League A

Elke competitie kent zijn eigen sterkte op basis van de FIFA-ranking. Nederland speelde haar wedstrijden in de sterkste competitie ‘League A’, en won de groep met Duitsland en Frankrijk. De winnaars van de vier groepen spelen met haar eigen competitie in maart 2020 play-offwedstrijden om een winnaar per competitie te bepalen. De winnaars van de vier competities plaatsen zich voor EURO 2020. Mocht een land zich al geplaatst hebben voor EURO 2020 via de reguliere kwalificatie, dan neemt het best geklasseerde volgende land uit de competitie haar plek over in de play-offs.

 
 

EURO 2020 in Amsterdam.

Op 30 november 2019 is de loting voor het eindtoernooi. De dan twintig teams die zich gekwalificeerd hebben voor het EK in 2020 worden verdeeld in zes groepen. De top twee van elke groep gaat naar de achtste finales samen met de vier best geplaatste nummers drie. Vanaf dan is het een knock-out competitie.

Het is voor het eerst dat ieder organiserend land zich moet kwalificeren voor het eindtoernooi. Elke groep heeft twee speelsteden die zijn bepaald door middel van loting. Groep C vindt plaats in Amsterdam en Boekarest. Bij plaatsing komen Nederland en Roemenië terecht in Groep C. Als beide landen zich kwalificeren wordt via een loting bepaald wat het thuisspelende land is bij een directe ontmoeting.

 
 

EURO 2020 wedstrijden.

Johan Cruijff ArenA

De openingswedstrijd van EURO 2020 wordt gespeeld op vrijdag 12 juni 2020 in Stadio Olimpico, de thuishaven van AS Roma. De Johan Cruijff ArenA is het decor waar drie groepswedstrijden van Poule C en een achtste finale plaatsvinden. Zet deze data alvast met een dikke stift in je agenda:

 • Groepswedstrijd 1: zondag 14 juni 2020
 • Groepswedstrijd 2: donderdag 18 juni 2020
 • Groepswedstrijd 3: maandag 22 juni 2020
 • Achtste finale: zaterdag 27 juni 2020

Het speelschema.

De halve finales en de finale van EURO 2020 worden gespeeld in het grootste stadion van EURO 2020. In het Wembley Stadium zal na een maand voetbalspektakel door heel Europa het slotstuk plaatsvinden.

Timings

Datum 
21/03/2019Start kwalificatiewedstrijden
22/11/2019Loting kwalificatie play-offs
30/11/2019Loting eindtoernooi UEFA EURO 2020 
26/03/2020Start play-off kwalificatiewedstrijden
12/06/2020Openingswedstrijd, Stadio Olimpico (Rome)
12/07/2020Finale, Wembley Stadium (Londen)

Tickets

UEFA heeft het verkoopproces en de ticketprijzen bekendgemaakt voor UEFA EURO 2020, dat voor de eerste keer door heel Europa zal worden georganiseerd om zo de zestigste verjaardag van het toernooi te vieren. Het toernooi zal worden gehouden tussen 12 juni en 12 juli 2020. 

De 24 gekwalificeerde landen zullen in twaalf verschillende steden spelen: Amsterdam, Bakoe, Bilbao, Boekarest, Boedapest, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, Londen, München, Rome en St.Petersburg.

Voor de fans zal er een recordaantal van drie miljoen tickets beschikbaar zijn. Dit betekent dat meer supporters dan ooit de kans zullen hebben om het toernooi te beleven: ‘LIVE IT. FOR REAL’ - een slogan die is bedacht om fans te inspireren en aan te moedigen om wedstrijden live in het stadion te gaan zien. Bijna 2,5 miljoen tickets – meer dan de totale hoeveelheid tickets destijds beschikbaar voor heel UEFA EURO 2016 – zijn gereserveerd voor fans van de deelnemende landen en het algemene publiek.

Fans first

 • 82% van de tickets voor UEFA EURO 2020 gaan naar de fans van de deelnemende teams en het algemene publiek;
 • 1 miljoen tickets zullen beschikbaar zijn voor €50 of minder, verdeeld over 44 wedstrijden;
 • Een totaal van 40.000 tickets onder €100 zullen beschikbaar zijn voor de halve finales en finale in Londen; 
 • Fans die geen tickets weten te bemachtigen aan het eind van de eerste tickets sales fase zullen als eerst worden geïnformeerd over nieuwe beschikbaarheid van tickets (als gevolg van niet geslaagde betalingen en teruggave van tickets). Deze fans krijgen via een exclusieve voorrangsperiode de mogelijkheid om alsnog tickets aan te schaffen. 

Fans zullen uit twee soorten tickets kunnen kiezen:

 • Losse tickets: één wedstrijd in één stadion;
 • ‘Volg mijn team’ ticket (in de verkoop vanaf december 2019): een ticket waarmee fans een wedstrijd in de knock-out fase kunnen zien van hun favoriete team, ongeacht waar deze wedstrijd zal worden gehouden. Mocht het team al uitgeschakeld zijn voor de knock-out fase, dan zal de prijs van het ticket voor 100% worden vergoed.

UEFA zal voor elke wedstrijd een aantal tickets beschikbaar stellen voor mindervalide fans in de laagste prijscategorie, ongeacht waar ze zitten in het stadion. Mindervalide fans zullen ook een gratis ticket kunnen aanvragen voor een begeleider.

Tijdlijn voor het aanvragen van tickets

In de eerste verkoopfase – die loopt van 12 juni tot 12 juli 2019 - zullen 1,5 miljoen tickets beschikbaar worden gesteld voor het algemene publiek. Dat is 50% (500,000) meer dan in 2016. Tijdens de tweede verkoopfase - begin december 2019 - zullen 1 miljoen tickets beschikbaar komen voor de fans van de deelnemende teams. Dit is 20% meer dan in 2016. Deze verkoop begint na afloop van de laatste toernooiloting, die plaats zal vinden op 30 november 2019.

Een andere verkoopfase zal plaatsvinden in april 2020. Dan zullen de overgebleven vier teams die zich nog konden kwalificeren voor UEFA EURO 2020 bekend zijn, na afloop van de Europese kwalificatie play-offs die plaatsvinden tussen 26 en 31 maart 2020. Alle tickets worden uitsluitend online verkocht via één website: euro2020.com/tickets.

Voor alle wedstrijden en categorieën waarbij de vraag groter is dan het aanbod, zullen tickets worden toegewezen via een transparant loterijsysteem. Elke aanvrager zal hierbij evenveel kans maken op het krijgen van tickets, ongeacht wanneer de aanvraag is ingediend tussen 12 juni en 12 juli 2019.

Ticketcategoriën en prijzen

Er zullen voor EURO 2020 tickets worden aangeboden in drie prijscategorieën. De gaststeden vallen in één van twee clusters die staan voor de koopkracht en het gemiddelde inkomen van de inwoners. Tot Cluster A behoren Amsterdam, Bilbao, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, Londen, München, Rome en St.Petersburg, en tot Cluster B behoren Bakoe, Boekarest en Boedapest.

De prijsclusters gelden tijdens het gehele toernooi. Als gevolg hiervan zullen tickets voor de kwartfinale in Bakoe minder duur zijn dan tickets voor de kwartfinales in München, Rome of St. Petersburg.

BTW is van toepassing in elk gastland, is inbegrepen in de ticketprijs en zal worden gedekt door UEFA. Alle prijzen zijn in euro.

Officieel doorverkoop platform

Een ticket doorverkoop platform zal fans in staat stellen om hun tickets via euro2020.com/tickets tegen nominale prijs door te verkopen. Het doorverkoop platform zal beschikbaar zijn in 2020. Het platform zal fans in staat stellen om op veilige wijze tickets van andere fans te kopen, via een officieel UEFA verkoopkanaal. Op deze manier vermijd je risico dat je ongeldige of frauduleuze tickets aanschaft. Tevens hebben verkopers de zekerheid dat ze hun geld voor de verkochte tickets daadwerkelijk zullen ontvangen.

Hospitality arrangementen

Vanaf 12 juni 2019 zullen er officiële hospitality arrangementen beschikbaar zijn voor alle stadions. Er zijn diverse mogelijkheden, waaronder privé suites, business lounges en een club met een meer informele sfeer. Voor meer informatie, bezoek: euro2020.com/hospitality.

Kaartverkoop neutrale vakken

De kaartverkoop voor UEFA EURO 2020 verloopt in twee fases. De verkoop van de neutrale vakken gaat al snel van start. Deze loopt van 12 juni tot en met 12 juli 2019. Het grootste deel van de tickets wordt in deze verkoopperiode verkocht en dit is de enige optie om kaarten aan te vragen voor de algemene vakken. Ondanks dat je nog niet weet of Oranje wel of niet speelt, is dit je grootste kans om kaarten te bemachtigen voor één van de wedstrijden.

Hoe gaat dit in zijn werk?

 • Registreer je bij voorkeur voor 12 juni 2019 en uiterlijk op 11 juli 2019 via de link hieronder.
 • Na registratie kun je tussen 12 juni en 12 juli 2019 tickets aanvragen. 
 • De tickets worden na 12 juli 2019 pas definitief toegekend. Bij meer aanvragen dan beschikbare tickets wordt er random geloot. Je ontvangt hierover uiterlijk in september bericht van UEFA.
 • Nadat de tickets zijn toegewezen kun je deze ook daadwerkelijk kopen. In de aanvraagperiode hoef je dus nog niet te betalen.
 • Let op: je koop is definitief. Je kunt de kaarten dus niet teruggeven als Oranje zich niet plaatst voor het EK of niet speelt in de wedstrijd die je gekozen hebt. Uiteraard is het EK dan alsnog een unieke belevenis.

EURO 2020 ticketsBestel hier je tickets!

Kaartverkoop Oranjevakken bij plaatsing

Als Oranje zich plaatst krijgt de KNVB tickets toegewezen voor de zogenaamde Oranjevakken. Alleen Oranje ClubCardhouders maken kans op deze tickets. Alle Oranje ClubCardhouders worden bij plaatsing persoonlijk door de KNVB over de verkoopprocedure geïnformeerd.

De verwachting is dat de vraag groter is dan het aantal beschikbare tickets. De tickets worden dan verloot middels een gewogen loting. Alle Oranje ClubCardhouders die kaarten aanvragen loten mee, maar hoe meer punten je hebt gespaard, hoe groter de kans dat je ze daadwerkelijk ontvangt. Scoor dus nu alvast jouw Oranje ClubCard om extra kans te maken.

Om zo veel mogelijk kans te maken op wedstrijdtickets voor UEFA EURO 2020 adviseren wij om je zo snel mogelijk te registeren op EURO 2020 tickets. Op deze manier word je door UEFA op de hoogte gehouden van de laatste ticketinformatie.


Terug naar boven