Video arbitrage

Een eerlijk en sportief verloop van alle wedstrijden, met arbitrage op hoog niveau. Dát is waar de KNVB naar streeft. Daarom is er continu aandacht voor opleiding, ontwikkeling en verbetering van de arbitrage. Van groot belang hierbij is ook de ondersteunende rol van (technologische) hulpmiddelen in het profvoetbal, waarvan de Nederlandse voetbalbond al jarenlang voorstander is. 

Ondersteuning met hulpmiddelen zorgt voor goede arbitrage én acceptatie van beslissingen. Dit draagt bij aan eerlijke en sportieve wedstrijden. Zowel nationaal als internationaal is er dan ook voortdurend onderzoek naar de mate waarin bepaalde technieken de arbitrage kunnen ondersteunen.

In het seizoen 2013/’14 is in de Nederlandse competitie gestart met een pilot genaamd Arbitrage 2.0, waarin over twee seizoenen het gebruik van doellijntechnologie (HawkEye) en extra assistenten (5e en 6e officials) wordt toegepast. Voor de lange termijn gelooft de KNVB bovendien sterk in de mogelijkheden van een video-assistent, die in deze pilot daarom eveneens een plek heeft gekregen.  

Groot stuk in The Times van 22 januari 2015 over de Arbitrage 2.0 pilot van de KNVB.

Doellijntechnologie

Wel of geen doelpunt, het is essentieel voor het sportieve verloop van een wedstrijd

Sinds juli 2012 staat FIFA invoering van doellijnbewaking in de nationale competities toe. Direct na dit besluit is de KNVB met de beschikbare partijen in gesprek gegaan. De bond koos uiteindelijk in de tweejarige pilot voor HawkEye, dat door middel van diverse camera’s in het stadion kan bepalen of de bal de doellijn is gepasseerd.WK-primeur'Eindelijk': toepassing van doellijntechnologie op een WK.

DoellijntechnologieSinds juli 2012 staat FIFA invoering van doellijnbewaking in de nationale competities toe. Inzet 5e/6e officialsDe inzet van extra assistenten bij wedstrijden biedt meerdere voordelen. Video-assistentDe KNVB gelooft sterk in de toekomstige ondersteuning van een video-assistent in het voetbal. Nederlands voetbal continueert arbitrage 2.0Het Nederlandse betaald voetbal gaat door met het project Arbitrage 2.0, waarbij er nadrukkelijker aandacht komt voor de verdere ontwikkeling van de video-assistent.

Terug naar boven