Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleiding Besturen met Impact maakt het verschil voor SJS

Ruud Scheper
KNVB Media
28 januari 2019, 11:00

Tijdens de avonden wordt niet verteld van ‘zo en zo moet je het doen’, maar ga je echt met elkaar in gesprek. - Foto: KNVB Media

Hij zat in de sponsorcommissie, organiseerde een groot toernooi en was leider van een elftal. En, o ja, Frank Boels was ook nog bestuurslid bij SJS uit Stadskanaal. Maar dat schoot er wel eens een beetje bij in. Hoe anders is dat nu. “Ik heb geleerd zaken uit handen te geven.”

Ik heb inzichten gekregen in dingen die ik anders nooit had gehad

Boels startte begin november aan de opleiding ‘Besturen met Impact’. Toen hij hoorde van de opleiding waren hij en medebestuurslid Johan Schuur direct zo enthousiast dat ze de benodigde bijdrage uit eigen zak betaalden. Spijt heeft hij er geen moment van gehad. “Ik heb inzichten gekregen in dingen die ik anders nooit had gehad. En ook op voor mijn eigen ontwikkeling is het heel nuttig geweest.”

Cultuur

Wat die inzichten dan zoal waren? “Nou bijvoorbeeld over de cultuur die binnen een vereniging heerst. Je moet vooruit willen, maar daarbij zowel de jonge als de oude garde meenemen. Als je die clubcultuur boven water krijgt en je krijgt het voor elkaar om iedereen mee te nemen door daar rekening mee te houden, dan ben je al een heel eind op de goede weg.”

De vraag die centraal staat tijdens de opleiding is; Hoe zorg jij dat je meer impact hebt?

Een andere ‘les’ die hij tijdens de bijeenkomsten leerde en ter harte nam; je hoeft niet alles zelf te doen. Juist niet, beter gezegd. “Toen we anderhalf jaar geleden begonnen met een bijna geheel nieuw bestuur wilden we veel te veel zelf doen. Als ik naar mezelf kijk rende ik mezelf voortdurend voorbij. Ik was veel te druk waardoor ik mezelf tegenkwam en het eerlijk gezegd ook niet meer leuk was om te doen.”

Leren delegeren

Je moet vooruit willen, maar daarbij zowel de jonge als de oude garde meenemen

Mede dankzij de opleiding leerde hij delegeren. “Nu is er een aparte commissie voor het toernooi, waarbij ik alleen een adviserende rol heb. En uiteindelijk moet dat ook het geval gaan zijn bij de sponsorcommissie. Het leuke is dat als je dat doet, je ontdekt dat er best mensen zijn die wat willen doen voor de club. Je moet ze alleen wel vragen. Het lukt me nu beter om dingen los te laten. Dat was me zonder deze opleiding niet gelukt.”

Deelnemers aan de opleiding zijn met elkaar in gesprek.

Pim Hemink, docent/leercoach van de opleiding, hoort het tevreden aan. “De vraag die centraal staat tijdens de opleiding is; Hoe zorg jij dat je meer impact hebt? Daarbij zijn we via tools, vaardigheden en gesprekken steeds bezig met de vraag; wat ga jij ermee doen?” Het ‘delegeerprobleem’ dat Boels schetst, is een bekend fenomeen onder bestuurders, weet de leercoach. “Daarom gaan we tijdens de opleiding ook in op de vraag; hoe komt het nou dat je er te veel tijd mee kwijt bent? Een bestuurder komt vaak te veel in een uitvoerende rol terecht, terwijl hij meer invloed kan uitoefenen door juist meer afstand te houden en verbindend bezig te zijn.”

Luisteren naar elkaar

Centraal in de opleiding staat de wens van de deelnemers en hun ontwikkeling, vertelt Hemink. “Wij faciliteren, zij vullen de inhoud. Niet het programma is leidend, maar de cursisten.” Boels kan dat alleen maar beamen. “Tijdens de avonden wordt niet verteld van ‘zo en zo moet je het doen’, maar ga je echt met elkaar in gesprek. Dat hebben wij als heel erg prettig ervaren. Je leert ook veel van elkaar door te luisteren naar de ervaringen van andere clubs. Je doet er bovendien waardevolle contacten op met bestuurders van clubs uit de buurt.” Hemink knikt. “Ook dat staat centraal. We willen verbinden, niet alleen binnen de vereniging, maar ook bij de bestuurders onderling.”

Tijdens de avonden wordt niet verteld van ‘zo en zo moet je het doen’, maar ga je echt met elkaar in gesprek

Daarnaast had het nog een ander voordeel. “We zijn er achter gekomen dat we heel veel zaken eigenlijk al best goed deden”, lacht het SJS-bestuurslid. “Pim heeft eerst in Jip en Janneke-taal uitgelegd hoe een vereniging in elkaar steekt en vervolgens zijn we via rollenspellen aan de slag gegaan met vraagstukken die bij de verenigingen leefden. Niet alleen heel leerzaam, maar ook heel leuk om te doen. Wij hebben het als een heel nuttige aanvulling ervaren."

Aanrader

De toekomst van SJS ziet hij inmiddels vol vertrouwen tegemoet. “Door gebruik te maken van de kennis van de leden kunnen we met z’n allen heel veel realiseren. Er zit echt weer schwung in de vereniging en we zijn nog met zoveel leuke dingen bezig... Deze opleiding heeft daar zeker een bijdrage aan geleverd. Ik kan het iedereen die zich wil verbeteren van harte aanbevelen.”

Opleidingen van start

De komende periode gaan op diverse plekken in het land weer opleidingen van start. Onder andere in Beek (Limburg), Gorinchem, Zwolle, Alkmaar, Terneuzen, Den Haag en Eindhoven zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Daarnaast starten binnenkort opleidingen in Groningen en in de Achterhoek die openstaan voor bestuurders van andere sportverenigingen. Natuurlijk kun je je ook alvast inschrijven voor opleidingen op andere plekken in het land. 

KNVB Assist Bestuurdersopleidingen KNVB Assist Bestuurdersopleidingen Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen