Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Themabijeenkomsten voor KNVB-officials

KNVB Media
KNVB Media
31 augustus 2018, 10:30

De themabijeenkomsten voor scheidsrechters gaan binnenkort weer van start. - Foto: KNVB Media

Het herkennen van omschakelmomenten, het toepassen van de spelregels of het verbeteren van de communicatieve vaardigheden. Het is zo maar een greep uit de onderwerpen voor de themabijeenkomsten die binnenkort weer van start gaan. Net als in voorgaande jaren kunnen scheidsrechters zich hiervoor inschrijven.

De themabijeenkomsten zijn bedoeld zodat scheidsrechters zich verder kunnen ontwikkelen en om hen competenties mee te geven die ze kunnen toepassen binnen hun eigen wedstrijden. “Daarbij proberen we meer dan voorheen aan te sluiten bij de behoefte van officials”, vertelt Werner ter Avest van de KNVB Academie. Dat is niet de enige verandering. “De bijeenkomsten bieden we nu over een langere periode aan. Niet meer in een periode van zes weken, maar meer verspreid over het seizoen.”

Geen verplichting meer

We willen de motivatie om aan deze bijeenkomsten deel te nemen, vooral uit de scheidsrechter zelf laten komen

In voorgaande jaren was het verplicht voor arbiters om minimaal aan twee van deze themabijeenkomsten deel te nemen. Nu is dat alleen nog voor die in september het geval. Deelname aan de tweede bijeenkomst is vrijwillig. “We willen de motivatie om aan deze bijeenkomsten deel te nemen, vooral uit de scheidsrechter zelf laten komen”, verklaart Ter Avest. “Vandaar dat we komend seizoen het verplichtend karakter van de tweede serie bijeenkomsten hebben weggehaald.” Met deze bijeenkomsten zijn dan ook geen punten voor de ranglijst meer te verdienen.

Ter Avest twijfelt er evenwel niet aan dat een groot gedeelte van de scheidsrechters alsnog naar de avonden zal komen. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de scheidsrechters intrinsiek gemotiveerd is om zich door middel van themabijeenkomsten te ontwikkelen, weet hij. “Een hogere intrinsieke motivatie van de deelnemers zal ook bijdragen aan kwaliteit van de bijeenkomsten en aan de ontwikkeling van de scheidsrechters. Bovendien proberen we steeds beter inzicht te krijgen in de behoefte van de scheidsrechters, zodat we daarbij kunnen aansluiten.”

Enquête

De thema’s van de avonden komen dan ook niet zomaar uit de lucht vallen. Zij zijn het resultaat van de enquête die deze zomer is gehouden onder alle KNVB-officials. Uit de reacties bleek dat de officials zich het liefst willen ontwikkelen op het gebied van herkenning omschakelmomenten (voetbalinzicht), beïnvloedingsfactoren, toepassen spelregels, communicatieve vaardigheden en leefstijl.

We proberen steeds beter inzicht te krijgen in de behoefte van de scheidsrechters, zodat we daarbij kunnen aansluiten

In de komende periode volgen eerst de eerste themabijeenkomsten voor het komende seizoen. Vanaf november/december wordt gestart met de tweede en dus vrijwillige themabijeenkomsten. Scheidsrechters zullen tijdig worden geïnformeerd over het aanbod en de verschillende mogelijkheden (data, locaties, etc.).

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen