Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nationale overschrijvingen veld

Het is altijd een populair onderwerp: de overschrijvingen in het amateurvoetbal. Spelers die volgend seizoen bij een andere vereniging in de categorie A willen spelen of personen die korter dan drie jaar niet hebben gevoetbald en gaan voetballen bij een andere vereniging in de categorie A, dienen hiervoor een overschrijving aan te vragen. Zoals ieder jaar is de deadline voor het aanvragen van de overschrijvingen 15 juni, om 23.59 uur. 

Hoe vraag je een overschrijving aan?

Een overschrijving aanvragen doe je digitaal. Verenigingen regelen alle overschrijvingen via Sportlink Club. Dit geldt voor zowel het veldvoetbal als het zaalvoetbal en is van toepassing op alle amateurspelers in Nederland die uitkomen in de categorie A en de categorie B.

Hoe verloopt de procedure?

De overschrijving dient digitaal door de nieuwe vereniging te worden aangevraagd. De speler meldt dat hij/zij naar een andere vereniging wil en vraagt naar zijn/haar relatiecode, waarmee de overschrijving naar de nieuwe vereniging kan worden aangevraagd. Indien de overschrijving op correcte wijze is aangevraagd verschijnt altijd de melding: ‘’Er is een overschrijvingsverzoek aanwezig’’. Bij het zien van deze melding in het tabblad ‘’Persoon’’ worden de KNVB en de oude vereniging automatisch op de hoogte gebracht. 

Welke deadlines gelden er voor overschrijvingen?

De deadline is ook dit jaar vastgesteld op 15 juni, 23.59 uur. Deze verzoeken worden verleend per 1 juli.

Voor nationale overschrijvingen is er geen algehele tweede overschrijvingsperiode in de winter. In de winter, met als deadline 31 januari 23.59 uur, is het alleen mogelijk om over te schrijven wanneer het een internationale overschrijving of een overschrijving voor bij de KNVB geregistreerde contractspelers (dus van contract naar contract) betreft.

In welke gevallen geldt dispensatie?

Voor alle andere overschrijvingen geldt dat uitsluitend overschrijving kan worden verkregen in navolgende situaties:

  • Overschrijving naar categorie B, als de speler aan zijn financiële verplichtingen heeft voldaan tegenover de te verlaten vereniging: Dit verzoek kan in de periode 16 juni tot en met de eerste vrijdag van de maand maart, 23.59 uur, van ieder jaar (4 maart 2022) worden ingediend. Deze overschrijving wordt direct, na afmelding door de oude vereniging, automatisch verleend.
  • Overschrijving naar categorie A, de speler voldoet aan een dispensatiereden gewijzigde werk-, woon- of overige omstandigheden. De dispensatieperiode voor spelers in de categorie A start op 16 juni en sluit geheel op de eerste vrijdag van de maand maart, 23.59 uur, van ieder jaar (4 maart 2022). Dispensatieverzoeken verlopen via Sportlink Club.

Om iedereen zo goed mogelijk van informatie te voorzien is er een handig filmpje gemaakt. Voor eventuele vragen kun je terecht bij afdeling overschrijvingen. De contactgegevens hiervoor zijn onderaan deze pagina te vinden.

Zo werkt een overschrijving voor het nieuwe seizoen. (Deze video is gemaakt voor het seizoen 2020/'21, maar de werkwijze is voor het seizoen 2021/'22 nog exact hetzelfde.)

Veelgestelde vragen

De vragen hieronder zijn van toepassing voor alle zaken tot 15 juni 23.59 uur.

 

Welke spelers moeten uiterlijk 15 juni een nationale overschrijving aanvragen?

Deze regeling geldt voor spelers die in het nieuwe seizoen in categorie A willen uitkomen. Dit geldt ook voor spelers bij wie verwacht wordt dat ze in categorie A kunnen gaan uitkomen. (Bij twijfel altijd op tijd aanvragen).

 

Wat is mijn relatienummer?

Een relatienummers bestaat uit letters en cijfers. Het relatienummer is te vinden in je digitale spelerspas in de wedstrijdzaken-app.

 

Hoe kan ik als vereniging een financiële blokkade zetten op een speler?

Een financiële blokkade kan worden ingesteld door in Sportlink Club de volgende handelingen uit te voeren:

Ga naar Systeem > Gebruikers instellingen > Persoonsscherm > Vink Diploma's Passen & Blokkades aan en sla op. 

 

Wat betekent een financiële blokkade voor een speler?

Voor de speler betekent een financiële blokkade dat de aangevraagde overschrijving nog niet kan worden verleend. Deze kan pas worden verleend als er is voldaan aan de financiële verplichtingen bij de oude vereniging. De speler kan nog niet uitkomen voor de nieuwe vereniging zolang de blokkade staat ingesteld.

De vragen hieronder zijn van toepassing voor alle zaken na 15 juni 23.59 uur.

 

Hoe kan de vereniging de reden/uitleg van een afgewezen verzoek lezen in Sportlink?

Ga naar Sportlink Club en klik op 'Overschrijvingsoverzicht', klik vervolgens op de balk waar de persoon in staat.

Als een verzoek is afgewezen kun je de reden hiervan inzien door te klikken op 'Dispensatie'.

 

Hoe moet een dispensatie overschrijving aangevraagd worden?

Ga naar Sportlink Club en voer de volgende handelingen uit:

  • Klik op Nieuw Persoon > Bondslid
  • Druk op blauwe + 'Bestaand lid'
  • Vul alleen de relatiecode van de speler in (te vinden in de digitale spelerspas wedstrijdzaken-app) en klik op het vergrootglas rechts in het scherm
  • Klik één keer op de balk van de speler, de regel wordt dan grijs
  • Kies voor categorie A
  • Klik de dispensatiereden aan
  • Voeg via de groene + de vereiste documenten toe (zoals beschreven in het handboek competitiezaken)
  • Klik op de groene Vink (opslaan en sluiten)
 

Hoe kan een financiële blokkade van een speler worden afgehaald?

Ga naar Sportlink Club en voer de volgende handelingen uit:

Personen > Overschrijvingen > Zoek scherm > Persoon > Relatiecode > Vergrootglas > Diploma's Passen & Blokkades > Klik op prullenbak.

 

Waarom kunnen spelers niet meer worden ingeschreven voor categorie A?

Als overschrijvingsverzoeken buiten de overschrijvingsperiode aangevraagd worden voor categorie A, moet deze voldoen aan de dispensatievoorwaarden. De documentatie hiervan moet worden overlegd. Als wij opmerken dat bij een dispensatieverzoek documenten ontbreken, wordt dit opgevraagd in Sportlink. Kan er geen documentatie worden overlegd en/of uit toetsing blijken dat geen recente wijziging heeft plaatsgevonden, dan wordt het dispensatieverzoek afgewezen.

In de reglementen hebben geen wijzigingen plaatsgevonden ten aanzien van corona. Er is besloten geen coulanceregeling te treffen, hier kan dan ook geen beroep op worden gedaan, alszijnde dispensatie(reden). In het amateurvoetbal blijven de normale dispensatievoorwaarden van kracht, zie handboek competitiezaken amateurvoetbal, Artikel 6.2.3. Dispensatieredenen.

Handleiding overschrijving Sportlink Handleiding overschrijving Sportlink Alle informatie over de handelingen die verricht worden bij een overschrijving binnen Sportlink vind je in het Support Center.

Laatste nieuws