Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lokale trainers worden opgeleid tot WorldCoaches in Kaapverdië

KNVB Media
KNVB Media
31 juli 2019, 15:10

24 trainers volgden afgelopen week een cursus tot WorldCoaches. - Foto: KNVB Media

WorldCoaches hoopt door middel van voetbal een sociale impact te hebben in Kaapverdië. 24 coaches hebben daarom de afgelopen week een vijfdaagse cursus gehad. Dit viel samen met een bezoek van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aan de Afrikaanse eilandengroep.

De coaches voltooiden in november 2018 hun eerste cursus en keerden afgelopen week vanaf de verschillende Kaapverdische eilanden terug naar de Kaapverdische hoofdstad Praia om de vervolgcursus te volgen. Deze cursus werd gegeven door WorldCoaches-ambassadeur Johan Neeskens en KNVB-docent Rob Klein.

De WorldCoaches-cursus viel samen met een bezoek van de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, aan Kaapverdië. Vorige week woensdag was hij samen met oud-profs David Mendes da Silva, de enige Oranje-international met Kaapverdische roots, en Regi Blinker uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ceremonie waarbij de burgemeester van Praia de sleutels van de stad overdroeg aan burgemeester Aboutaleb.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en David Mendes da Silva in gesprek met deelnemers aan het toernooi.

Mooie woorden

Tijdens deze ceremonie sprak Aboutaleb mooie woorden over WorldCoaches. Hij gaf aan dat talent over de hele wereld gelijk verdeeld is, maar dat de middelen om talenten te ontwikkelen niet eerlijk zijn verdeeld. Hij roemde de KNVB en WorldCoaches vanwege hun bijdrage aan de ontwikkeling van talenten van lokale mensen, die gedurende de cursus aan lokale coaches leren hoe zij sociale impact kunnen realiseren door middel van voetbal. Aboutaleb bracht tevens een bezoek aan de WorldCoaches-cursus.

Tijdens het bezoek werd er tevens een toernooi voor kinderen gehouden. Hier ging Aboutaleb in gesprek met de Kaapverdische coaches en kinderen en heeft hij met eigen ogen de filosofie van het WorldCoaches programma kunnen aanschouwen. De coaches keerden daarna terug naar de verschillende eilanden om te implementeren wat ze tijdens de cursus hebben geleerd.

Johan Neeskens en Rob Klein met een van de cursisten.

Samenwerking met Kaapverdië

WorldCoaches is al enkele jaren actief in Kaapverdië. In 2016 was ambassadeur Pierre van Hooijdonk samen met KNVB-docent Rob Klein al in Praia om een cursus te geven die samenviel met een handelsmissie van de Nederlandse overheid. In november 2018 is er wederom een cursus gegeven, door Rob Klein en ambassadeur David Mendes da Silva.

Eind 2018 is tijdens het staatsbezoek van de Kaapverdische president een grote clinic georganiseerd op Het Kasteel in Rotterdam, waarbij ook Koning Willem-Alexander aanwezig was. Tijdens deze clinic is er door de voorzitters van de KNVB en de FCF een Memorandum of Understanding getekend, waarin een aantal speerpunten zijn opgenomen, waaronder de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal op Kaapverdië.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen