Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bastiaan Manschot reist door het hele land voor bevriende ex-voetballer

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
15 februari 2020, 7:30

Bastiaan Manschot (rechts) zet zich in voor zijn vriend Joey Snijders. - Foto: KNVB Media

Bastiaan Manschot maakt zaterdag een net zo bijzondere als emotionele reis door Nederland. De enthousiaste liefhebber van het amateurvoetbal gaat met de auto langs alle zestien clubs die in 2015 in de zaterdag Topklasse speelden om geld in te zamelen voor zijn vriend Joey Snijders.

Het verhaal van Joey is bijzonder triest. Nadat hij in de jeugd voetbalde voor andere Vitesse, belandde hij via FC Omniworld en AGOVV Apeldoorn in het amateurvoetbal. De middenvelder / aanvaller kwam uit voor IJsselmeervogels en GVVV. Op zondag 15 februari 2015 ging het gruwelijk mis. Joey kreeg op de weg een hersenbloeding en sloeg met zijn auto over de kop. De ex-voetballer overleefde het ongeluk ternauwernood, maar lag maandenlang in coma en hield er een hersenbeschadiging aan over. Hij zal nooit meer de oude worden en slijt zijn dagen thuis in de door hem zo verfoeide rolstoel.

Nachtmerrie

Nu, op de dag af, vijf jaar later is de nachtmerrie nog niet ten einde. Deze week deed zijn vader Rob emotioneel zijn verhaal in het Amersfoorts Dagblad. “Toen Joey uit zijn coma ontwaakte, kon hij niets. Hij heeft vrijwel alles opnieuw moeten leren. Slikken, eten, praten. Hij zat toen in een revalidatiecentrum en kreeg hulp op maat.”

Het doel is om Joey Snijders weer zelfstandig te laten funcioneren.

“Nu zijn we vijf jaar verder en worden we aan het lot overgelaten. Althans, voor ons gevoel”, vervolgt Rob. “Hij krijgt nu een aantal revalidatie-uren per week. Dit is veel te weinig om het uiteindelijke doel te realiseren: hem zelfstandig laten functioneren. Joey beseft heel goed wat de huidige situatie is. En daar heeft hij het heel moeilijk mee. Geestelijk weet hij alles, maar zijn lichaam werkt niet meer mee."

Levensmotto’s

Bastiaan trekt zich het verhaal van Joey zeer aan. Hij leerde hem, in zijn rol als radioverslaggever van het amateurvoetbal, kennen als voetballer van IJsselmeervogels. Hij was direct gecharmeerd van de voetbalkunsten van Joey en bleef hem altijd op de voet volgen. Vanuit zijn levensmotto’s om mensen te helpen en zijn beste beentje voor te zetten als vrijwilliger in de sportbranche, wil hij graag iets voor Joey betekenen. “Via een vriend van Joey ben ik met hem en zijn familie in contact gekomen en goed bevriend geraakt. Ik ben geld gaan inzamelen voor de sichting Keep on Fighting NAH voor Joey en andere mensen met niet aangeboren hersenletsel. Dit deed ik onder andere met een benefiettoernooi. Ook zamel ik oud ijzer in. Daar ga ik net zo lang mee door totdat ik het lichamelijk niet meer kan.”

Het geld is hard nodig zodat Joey zich zelf kan redden en daarmee een beter leven kan leiden. Zo moet zijn huis bijvoorbeeld omgebouwd worden zodat hij zichzelf kan optrekken en heeft hij een eigen aangepast keukenblok nodig.

Op de dag dat het ongeluk precies vijf jaar geleden is, wil Bastiaan iets bijzonders doen voor zijn vriend. Met de tocht langs de voormalige Topklasseclubs wil hij aandacht vragen voor de stichting en de situatie van Joey. Bovendien wil hij bij alle clubs geld inzamelen. “Ik begin om 07.30 uur bij Hoek en hoop rond 20.00 uur bij ONS Sneek af te sluiten. Gemiddeld heb ik bij alle clubs vijftien minuten de tijd. Ik heb een speciaal t-shirt aan en heb flyers en een collectebus mee. Het is bijna onmogelijk om contact te krijgen met alle clubs. Ik probeer daarom zoveel mogelijk media-aandacht te generen zodat iedereen zaterdag weet dat ik kom.”

Bastiaan Manschot (rechts) heeft een goede band opgebouwd met Joey Snijders.

Bijzondere passages

Bij IJsselmeervogels en GVVV wachten bijzondere passages. Bastiaan blijft daar ook wat langer. “Ik heb bij beide clubs contact gehad met de supporters. Zij zorgen voor iets bijzonders. Zo weet ik dat ze bij IJsselmeervogels een speciale fanzone hebben ingericht voor Joey. Zij zullen hem nooit in de steek laten. Heel mooi.”

Of Bastiaan en Joey elkaar op deze dag ontmoeten, is nog maar de vraag. “Voor Joey is het een hele beladen dag. Het doet hem ook te veel pijn om geconfronteerd te worden met zijn voormalige clubs. Maar hopelijk komt hij wel even langs en kunnen we elkaar op een rustige plek, zonder pers, even een knuffel geven.”

Stichting Keep On Fighting NAH Stichting Keep On Fighting NAH Ga naar de website voor de stichting voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen