Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pascal (11) en Redouan (11) weten het: zonder tegenstander geen wedstrijd

Ruud Scheper
KNVB Media
19 januari 2020, 13:00

Voorafgaand aan het treffen in de Keuken Kampioen Divisie tussen Almere City FC en De Graafschap gingen de spelers met Pascal en Redouan op de foto achter het spandoek. - Foto: Ron Baltus, Almere City FC

Ze noemen zichzelf de Bazen van de Club. En bazen dat zijn de elfjarige Pascal Spaan en zijn teamgenootje Redouan Benhija. Hun doel? Meer sportiviteit en respect op de voetbalvelden door middel van een spandoek met de tekst ‘Zonder tegenstander geen wedstrijd’. Zeventien amateurclubs sloten zich al aan bij het initiatief, vrijdagavond was het tijd voor de eerste profclub. En daar blijft het niet bij als het aan de jonge initiatiefnemers ligt.

Een baas is iemand die niet pest, iemand uitlacht of discrimineert, maar er is voor een ander en diegene helpt

Het idee ontstond nu zo’n beetje een jaar geleden toen na een verloren wedstrijd tegen PEC Zwolle de tranen over de gezichten van Pascal, Redouan en hun teamgenootjes van Almere City FC JO11 stroomden. “Laat je niet kennen”, zeiden hun ouders bemoedigend. “Jullie zijn toch gewoon de bazen van de club?!”

In iedereen schuilt een baas

Het was een kreet die in hun hoofd bleef hangen in de weken en maanden daarna. “We kregen steeds meer zelfvertrouwen”, vertellen de twee voetballertjes. “En dat gevoel willen we delen. Een baas is iemand die niet pest, uitlacht of discrimineert, maar er juist is voor een ander en diegene helpt. In ieder van ons schuilt een baas. Zodra je dat doorhebt, kun je de hele wereld aan.”

Het initiatief kreeg al navolging bij zeventien amateurclubs.

Centraal in de ideeën van De Bazen staat het respect voor elkaar. “Want zonder tegenstander heb je geen wedstrijd”, klonk het Cruijffiaans. “Wat bedoelen jullie daarmee?”, vroegen hun ouders. “Nou”, antwoordden de jongens, “als je vervelend doet tegen je tegenstander, en die komt daardoor niet meer opdagen, kun je niet meer voetballen. We hebben elkaar allemaal hard nodig om er een leuke wedstrijd van te maken, daarom is respect voor elkaar heel belangrijk.”

Samen op de foto

We hebben elkaar allemaal hard nodig om er een leuke wedstrijd van te maken, daarom is respect voor elkaar heel belangrijk

Al snel ontstond het idee om een spandoek met die tekst erop te maken. In juni werd het eerste exemplaar op het jeugdcomplex van hun club Almere City FC onthuld. Het idee was om er samen mee op de foto te gaan, om en om. “Zodat je tussen je tegenstanders komt te staan, niet gewoon naast je eigen vriend. En dat voor een wedstrijd, want dat helpt in het respect dat je voor elkaar hebt in het veld.”

Het duurde niet lang of het initiatief kreeg ook navolging bij andere clubs in Almere. “Een briljant idee”, vond de gemeente het, waardoor er inmiddels op alle elf sportvelden een aantal spandoeken hangt. En niet alleen Almere toonde zich enthousiast, ook Lelystad sloot zich erbij aan.

Ook in Amsterdam

Daar bleef het niet bij. Onlangs nodigde de gemeente Amsterdam Redouan en Pascal uit om over hun ideeën te komen vertellen. “Om spandoeken bij alle verenigingen op te hangen. Bij de voetbalclubs, maar ook bij de hockey, volleybal en alle andere sporten”, klinkt het enthousiast. “Dat zou gaan om meer dan honderd clubs.” En ook zat het duo al tegenover grootheden als Robin van Persie en Dusan Tadic om te vertellen over hun ideeën. “Te gek”, zeiden die spelers. “Ga zo door." Heel cool ja, glimmen ze van trots. "En binnenkort mogen we waarschijnlijk ook Virgil van Dijk en Memphis Depay nog interviewen.”

Het initiatief kreeg al navolging bij zeventien amateurclubs.

Afgelopen vrijdag was het tijd voor de onthulling van het eerste spandoek in het betaald voetbal. Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Almere City FC en De Graafschap gingen de spelers samen op de foto met de twee initiatiefnemers. Dat de actie samenviel met de opening van het stadion, was een mooie bijkomstigheid. “Het was wel even spannend”, lacht Redouan. “Maar ook een ervaring om nooit meer te vergeten.” Daar sluit zijn maatje Pascal zich bij aan. “We hopen dat meer clubs dit voorbeeld gaan volgen. Want je kunt alleen een leuke wedstrijd spelen als je respect hebt voor elkaar.”

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen