Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Quizzen voor nieuwe kantine: IJFC vindt ludieke inkomstenbron

Francis Grondhuis
KNVB Media
11 januari 2020, 14:15

Gezellige drukte tijdens de opening van de nieuwe kantine. - Foto: IJFC

Aankloppen bij de hoofdsponsor? Hopen op gulle donaties? Een beroep doen op de reserves? Het zijn allemaal opties om een grote kantineverbouwing te bekostigen. De IJsselsteinse zaterdagvereniging IJFC bedacht nog een andere - ludieke - inkomstenbron. Tien leden deden mee aan een tv-quiz en kwamen thuis met een prachtige cheque van 8.332 euro.

Als bezoekende teams na de winterstop de kantine van IJFC binnenstappen, zullen ze even met hun ogen knipperen. Het onderkomen van de IJsselsteinse zaterdagclub (circa 800 leden) heeft de afgelopen maanden een complete metamorfose ondergaan. En die update naar 2020 was hoognodig ook, om diverse redenen.

Jong en oud geniet bij IJFC van de vernieuwde kantine.

Kruip-door-sluip-door

"Ik ben al vanaf mijn twaalfde lid van IJFC en in die tijd was er nauwelijks iets veranderd", vertelt bestuurslid Kevin Wallenburg (40). "IJFC is door de jaren heen behoorlijk gegroeid. Op wedstrijddagen, zeker als het eerste speelt, zit de kantine al snel vol en moest men over de hoofden van de mensen die lekker aan de bar zaten hun bestelling doen. Ook de positie van de keuken in de oude setting was kruip-door-sluip-door en ver verwijderd van de bar. Niet ideaal dus en het werd tijd om de ruimte opnieuw en slimmer in te richten."

We hebben bewust een team uit alle geledingen geformeerd. Zodat iedereen het gevoel krijgt dat hij of zij bij deze club betrokken is.

Terwijl het projectteam aan de slag ging en Wallenburg vanzelf in een coördinerende rol groeide, schreef voorzitter Johan Boer zijn vereniging in voor de SBS-quiz Echt Waar?!. Op basis van het concrete omschreven doel (verbouwing kantine) ontving IJFC een uitnodiging voor deelname en werd een team van tien spelers geformeerd. "Uit alle geledingen. Heren1, heren 3, heren 5, heren 6, dames 3, vrijdagavondrecreanten en een oud-lid. Dat hebben we bewust gedaan, om aan te geven dat iedereen bij de club wordt betrokken. Niet alleen een select groepje dat altijd in de schijnwerpers staat, maar juist spelers uit alle elftallen", aldus Wallenburg die zelf tien jaar selectiespeler was maar tegenwoordig in het vijfde tegen een balletje trapt. "En het leuke is dat we elkaar voorheen niet allemaal even goed kenden, maar nu inmiddels wel."

Het IJFC-team dat met een mooie cheque terugkeerde op Sportpark Groenvliet, met staand achterin in het midden Kevin Wallenburg.

Ludieke manier

Onder meer door het prijzengeld van de quiz hoeven we minder onze reserves aan te spreken en blijft er geld over om op een andere manier in de club te steken.

Maar het allermooiste was het geldbedrag van 8.332 euro dat het team na een spannende strijd met negen andere teams wist te winnen, en in zijn geheel aan IJFC werd geschonken. Uiteraard niet begroot en daarmee een welkome aanvulling op het verbouwingsbudget. Wallenburg: "We zijn in eerste instantie redelijk binnen de begroting gebleven, maar konden met de extra bijdragen net even wat meer doen. Daardoor hoefden we onze reserves minder aan te spreken en bleef er geld over om op een andere manier in de club te steken. Wellicht in onze jeugd. Dat is prettig natuurlijk. We kregen ook leuke reacties van andere leden op onze quiz-deelname. Op een ludieke manier hebben we iets voor de club kunnen doen", aldus de vice-penningmeester.

In de zomermaanden stak een grote groep vrijwilligers de handen uit de mouwen. Nieuwe bar, nieuwe tegelvloer, LED-verlichting en groepenkast, nieuwe en energiezuinige koelkast, koelcel en CV-ketel, nieuwe kassa's en de mogelijkheid om draadloos te pinnen en een nieuwe muziekinstallatie. Met de extra bijdragen van het Roest Crollius Fonds (een lokaal goede doelenfonds) én het prijzengeld van de tv-quizzers kon het projectteam nog iets extra's doen. "Dat hebben we in meubilair geïnvesteerd. Nieuwe stoelen en krukken met een wat rijkere uitstraling. Iets minder oud kantine-achtig, waardoor onze kantine nu echt een gezellige en warme sfeer heeft die bij de huidige tijd past." 

Na ruim dertig jaar werd de IJFC-kantine weer eens onder handen genomen. Het resultaat mag er zijn.

Vrijwillige uren

Vlak voor de Kerst vond de officiële opening plaats en daarmee is IJFC klaar voor de tweede seizoenshelft en de jaren die volgen. "Maar de grootste en belangrijkste boodschap van alles is dat ontzettend veel vrijwilligers hun steentje aan deze verbouwing hebben bijgedragen", benadrukt Wallenburg. "Bepaalde materialen moet je altijd kopen, maar de tijd en uren die onze vrijwilligers hier belangeloos aan hebben besteed, heb je als club zo hard nodig. Anders lukt het niet op deze manier. We hebben het met z'n allen gedaan en daar zijn we trots op."

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen