Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

VV Tricht op televisie: ‘3e klasse D was een mooi avontuur’

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
16 juni 2019, 10:00

Ramon van Soelen juicht na zijn belangrijkte treffer in de derby tegen MVV'58. - Foto: VV Tricht

VV Tricht stond in het voorjaar van 2008 volop in de belangstelling vanwege het programma 3e Klasse D. Wekelijks was op Nederland 3 te zien hoe de club streed tegen degradatie. Daarbij werd het een handje geholpen door trainer Rob Jacobs. Ramon van Soelen is de enige van dat team die nog steeds in het eerste elftal van de dorpsclub speelt. Nu, elf jaar later, blikt hij terug op een bijzondere tijd.

“Ik weet nog goed dat er ineens een cameraploeg langskwam op onze training. Dat overviel ons nogal. We waren stomverbaasd toen we hoorden wat het plan was”, vertelt Van Soelen die in het betreffende seizoen goed was voor maar liefst 24 doelpunten. “Op dat moment begonnen ook direct de opnames. Uiteraard is er goed overlegd wat wel en niet gefilmd zou worden, en als iemand echt niet zou willen, was daar een oplossing voor. Maar over het algemeen was iedereen positief. Al waren er ook mensen die bang waren dat de tegenstanders extra gemotiveerd tegen ons zouden zijn. Iedereen wilde natuurlijk voor de televisiecamera’s goed presteren.”

VV Tricht speelde onder andere een oefenduel tegen Lucky Ajax.

Voormalig proftrainer Rob Jacobs kwam naast Arthur van Soelen (de vader van Ramon) te staan als trainer. Met zijn kennis en ervaring moest de ploeg in een paar maanden tijd vanuit een bijna uitzichtloze situatie degradatie proberen af te wenden. Zij werden daarbij geholpen door onder andere Frank de Boer die een gasttraining gaf en een peptalk van Hans van Breukelen. “Dat waren fantastische ervaringen. Daar hebben we zeker veel aan gehad.”

Bravoure

Rob zorgde voor een frisse wind binnen het team. Iedereen kreeg een nieuwe kans

Volgens Van Soelen paste Jacobs zich goed aan aan het team en de mogelijkheden en gewoontes. “Hij ging niet als een olifant door de porseleinkast. Dat deed hij netjes. Hij was elke zaterdag bij de wedstrijd en pakte ook minstens één training per week mee. Het was een gezellige man met veel bravoure. Hij zorgde voor een frisse wind binnen het team. Iedereen kreeg een nieuwe kans en zette daardoor een stapje harder. De band die wij met hem hadden was bijzonder. Hij bleef regelmatig nog even hangen in de kantine en wij zijn bijvoorbeeld ook bij hem in zijn stamkroeg in Den Haag geweest. Voor mijn vader was het natuurlijk lastig dat hij ineens iemand naast zich kreeg. Toch ging hij daar goed mee om. Daar heb ik zeker respect voor.”

VV Tricht speelde ook een wedstrijd tegen Lucky Ajax. “Ik weet nog goed dat Sjaak Swart een emmer met zwabber had meegenomen. Hij ging met Rob, een ras-Feyenoorder, de weddenschap aan dat hij de kleedkamers van Ajax zou schoonmaken wanneer wij zouden degraderen. Rob is dit aangegaan. Hij was ervan overtuigd dat het ons ging lukken.”

Juiste flow

Gelukkig voor Jacobs en Van Soelen kwam het niet zo ver. VV Tricht dichtte in de laatste wedstrijden een gat van maar liefst twaalf punten en handhaafde zich. “Ongelooflijk dat dit is gelukt. We wonnen de derby van directe concurrent MVV’58 en kwamen daardoor in de juiste flow. We hebben een mooi feestje gevierd na de handhaving.”

In de jaren na het programma kroop VV Tricht, dat dit jaar zijn 75-jarig jubileum viert, langzaam omhoog. Inmiddels is het een stabiele tweedeklasser. “We hadden toen een jonge groep en hebben met elkaar mooie stappen gezet. Een jaar of drie na het programma zijn we gepromoveerd naar de tweede klasse. We hebben zelfs nog een beslissingswedstrijd gespeeld voor promotie naar de eerste klasse, maar helaas niet gewonnen.”

Plezier teruggevonden

Inmiddels is Van Soelen nog de enige speler uit het programma die in het eerste elftal speelt. “In de loop der jaren zijn er flink wat spelers vertrokken. Uiteindelijk ben ik zelf ook een half jaar gestopt. De motivatie werd iets minder en ik heb diverse knieblessures gehad. Afgelopen winterstop ben ik teruggevraagd en daarna weer begonnen. Ik heb het plezier weer helemaal teruggevonden met deze leuke groep. Ik wil als ik fit blijf nog jaren doorgaan. Al kan ik met 125 goals en meer dan 200 wedstrijden al zeker tevreden zijn. Ik voetbal nu met Tim van Dijken, dat is de zoon van Julian van Dijken, die bij 3e klasse D nog meedeed. Mooi is dat.”

Rob Jacobs moest de kleedkamers van Ajax schoonmaken wanneer VV Tricht zou degraderen.

Het contact met Rob Jacobs is in de loop der jaren verwaterd. “Hij is nog wel een aantal keer bij ons komen kijken. En wij zijn ook bij Neptunus, zijn club toen, geweest. Het is jammer dat dit langzaam minder is geworden, maar ook begrijpelijk.”

Mooi avontuur

Met veel plezier denkt hij terug aan 3e klasse D. “We waren al een vriendenteam, maar zijn in die tijd nog dichter naar elkaar toe gegroeid. We hebben met elkaar een mooi avontuur beleefd. Het was uniek bijvoorbeeld om live in de uitzending van De Wereld Draait Door te komen. Ook werden we door wildvreemden herkend op straat. Nog steeds wordt er regelmatig op de club over gesproken of naar gevraagd. Dat zegt wat over de indruk die het heeft gemaakt.”

Naar aanleiding van het interview heeft Van Soelen bewust wat beelden terug gekeken. “Heel leuk om weer te zien. Het viel me echter ook op dat we in de loop der jaren wat mensen zijn verloren. Dat is aan de ene kant heel pijnlijk, maar aan de andere kant is het ook bijzonder om hen terug te zien. Het programma geeft een goed tijdbeeld van de club van toen. De beelden zijn dan ook heel waardevol.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen