Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Twee spelregelexperimenten in nieuwe voetbalseizoen

KNVB Media
KNVB Media
17 juli 2018, 16:00

Strafschoppenseries worden volgens het ABBA-principe genomen komend seizoen. - Foto: UEFA

In het seizoen 2018/’19 zal er met twee spelregels geëxperimenteerd worden in het Nederlandse voetbal. Strafschoppenseries zullen genomen worden volgens het ABBA-principe en aan teamofficials, zoals een trainer of verzorger, kunnen gele en rode kaarten worden getoond.

Waar in het amateurvoetbal alleen met het ABBA-principe wordt geëxperimenteerd geldt dat, na overleg met onder andere het Technisch Platform met daarin een vertegenwoordiging van clubs uit zowel de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie, met beide spelregels in het betaald voetbal wordt geëxperimenteerd.

ABBA-procedure

Bij de ABBA-procedure begint team A met een strafschop, is vervolgens team B twee keer aan de beurt, vervolgens weer team A twee keer, enzovoort. Ook als er na twee keer vijf strafschoppen een gelijke stand is, gaat de strafschoppenserie door volgens dit principe – uiteraard met sudden death. De eerste keer dat de ABBA-procedure bij een strafschoppenreeks kan worden toegepast is bij de Johan Cruijff Schaal, tussen PSV en Feyenoord op zaterdag 4 augustus.

De verwachting is dat met deze procedure beide teams een gelijkere kans hebben op het winnen van de strafschoppenserie, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over spelers van beide teams. De ABBA-procedure zal zowel in het betaald voetbal als bij de amateurs van toepassing zijn.

Kaarten voor teamofficials

In het betaald voetbal kunnen komend seizoen teamofficials een gele en rode kaart krijgen

In het betaald voetbal kunnen komend seizoen teamofficials, zoals de trainer/coach, teammanager en verzorger, een gele en rode kaart krijgen. Dit is een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de desbetreffende teamofficial, maar ook naar het publiek. Twee keer geel telt uiteraard ook hier als een rode kaart.

De experimenten zijn voorgesteld door de IFAB, de internationale spelregelcommissie. Omdat de KNVB een aanjagende rol wil blijven spelen in de innovatie van het voetbal, worden de spelregels komend seizoen getest in het Nederlandse voetbal.

Vierde wissel

Eerder is op deze manier geëxperimenteerd met de Video Assistant Referee, die in februari is opgenomen in de definitieve spelregels van het voetbal, en een vierde wissel in de verlenging. Ook die regel maakt inmiddels onderdeel uit van The Laws of the Game, waardoor komend seizoen in alle verlengingen – zowel in het betaald voetbal als bij de amateurs – een vierde wissel toegepast kan worden.

Spelregeldocumenten Spelregeldocumenten Bekijk hier een kort overzicht van de spelregelwijzigingen die per 1 juni 2018 van kracht zijn.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen