Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Video-assistent bij drie duels in achtste finale KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
1 december 2016, 12:16

Opnieuw live-testen met de videoscheidsrechter in het KNVB Bekertoernooi. - Foto: KNVB Media

In de achtste finale van de strijd om de KNVB Beker wordt er opnieuw live getest met de Video Assistent Referee. Ditmaal wordt de videoscheidsrechter bij drie bekerduels ingezet.

Het gaat om de volgende duels:

  • FC Volendam - VVSB (dinsdag 13 december, 18.30 uur)
  • PEC Zwolle - FC Utrecht (woensdag 14 december, 18.30 uur)
  • SC Cambuur - Ajax (donderdag 15 december, 18.30 uur)

De aanstellingen - scheidsrechters, assistenten, videoreferee - voor de bekerduels worden later bekendgemaakt.

Wereldprimeur

De videoscheidsrechter is dit seizoen al vaker ingezet in het KNVB Bekertoernooi. De wereldprimeur vond plaats in het duel uit de 1e ronde tussen Ajax - Willem II, op woensdag 21 september. Daar werd scheidsrechter Danny Makkelie live werd geassisteerd door videoscheidsrechter Pol van Boekel.

Ook in de 2e ronde van het Bekertoernooi was de videoscheidsrechter actief. Ditmaal bij de duels Sparta Rotterdam - PSV en Feyenoord - Excelsior. De FIFA heeft nu ook officieel toestemming gegeven om bij drie wedstrijden in de Achtste finale van het toernooi om de KNVB Beker te testen.

Wereldprimeur Wereldprimeur Terugblik op de eerste live-test bij Ajax - Willem II, met Danny Makkelie en Pol van Boekel.

Testen in het KNVB Bekertoernooi

De KNVB kiest voor live testen in het KNVB Bekertoernooi, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels los staan van de wedstrijden van andere clubs. De keuze voor deze drie wedstrijden is gebaseerd op de beschikbaarheid van voldoende televisiecamera's en de benodigde infrastructurele voorzieningen die bij deze stadions aanwezig zijn.

De Video Assistent Referee is een scheidsrechter die de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van cruciale beslissingen in de wedstrijd. Dit doet hij op basis van beelden van de aanwezige camera's in het stadion. De videoscheidsrechter adviseert de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty's, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

Makkelie geeft antwoord Makkelie geeft antwoord Danny Makkelie beantwoordt vragen via Twitter over deze technologische vernieuwing in het voetbal.

2016: het jaar van de videoscheidsrechter

FIFA besloot in maart 2016 de videoscheidsrechter te testen. De eerste test met een live verbinding vond op 1 september plaats bij de vriendschappelijke interland Italië - Frankrijk. Björn Kuipers was op dat moment de arbiter en Danny Makkelie de videoscheidsrechter. De FIFA verkoos een Nederlands team voor deze live-test, omdat de KNVB internationaal voorloper is op het gebied van video-arbitrage. Vervolgens had het KNVB Beker-toernooi de wereldprimeur met live testen tijdens officiële wedstrijden op het hoogste niveau bij Ajax - Willem II op 21 september 2016.

Video-assistent Video-assistent Meer informatie over de Video Assistent Referee.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen