Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van der Helm en Peeters promoveren naar internationale categorie 1

KNVB Media
KNVB Media
24 december 2021, 9:47

Vlnr: Shona Shukrula, Lizzy van der Helm en Vivian Peeters bij de uitreiking van de FIFA-badge in 2020. - Foto: KNVB Media

Lizzy van der Helm en Vivian Peeters hebben een mooie stap gemaakt op de internationale scheidsrechtersladder. Beide scheidsrechters zijn gepromoveerd naar de zogenaamde categorie 1, het op één na hoogste niveau. "Een prachtige uitdaging."

De promotie betekent voor Van der Helm en Peeters dat ze internationaal wedstrijden op een hoger niveau mogen fluiten. Niet specifiek de kwalificatierondes van de Champions League, maar ook de poulewedstrijden. En tijdens de EK en WK-kwalificatie wedstrijden van hogergeplaatste landen. 

Lizzy van der Helm is heel trots op haar promotie. "Daar heb ik drie jaar hard voor gewerkt, waarvan de laatste anderhalf jaar in de moeilijke coronatijd. Ik hoop op mijn debuut bij de Hoofdklasse. De afgelopen periode hebben we op nationaal niveau nog mooie wedstrijden kunnen fluiten in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen."

Van der Helm: 'Mijn droom is om ooit nog een keer op een eindronde te fluiten.'

Ze laat zien dat je ook latere leeftijd kunt beginnen met fluiten en toch nog carrière kunt maken. “Ik ben op mijn 25ste begonnen. In vergelijking met Shona Shukrula of Franca Overtoom, die onlangs debuteerde als assistent-scheidsrechter in de eredivisie bij de mannen is dat laat. Dus een carrière als Stéphanie Frappart, die inmiddels regelmatig bij de mannen op het hoogste niveau fluit, is voor mij niet meer weggelegd. Maar ik hoop nog wel een keer op een eindronde bij de vrouwen te fluiten. Dat is de droom. Daarvoor moet ik nog een stap zetten. Naar de elitegroep. Maar wedstrijden in categorie 1 fluiten is ook al een prachtige uitdaging. Ik kijk uit naar de eerste aanstelling."

Vivian Peeters

Mijn leven bestaat uit strakke schema's, maar ik wil het voor geen goud missen

Vivian Peeters (40) begon op haar vijftiende te fluiten bij de jeugd van SV Kronenberg. Vanaf 2005 timmerde ze internationaal al aan de weg als assistent-scheidsrechter. "Maar ik ben ook altijd blijven fluiten en op een gegeven moment ging dat knellen. Dan floot ik de ene week in de Hoofdklasse mannen en een week later stond ik in diezelfde klasse met een vlag langs de lijn. Dat voelde niet goed." 

Peeters koos er uiteindelijk voor om wedstrijden te gaan leiden. En vanaf 2011 bereikte ze ook hierin de internationale status. "Mijn leven bestaat uit strakke schema's", zegt Peeters die het fluiten combineert met een baan in het onderwijs. "Maar ik wil het voor geen goud missen. Het geeft me enorm veel energie en dat neem ik ook weer mee naar mijn werk."

Vivian Peeters had de promotie naar Categorie 1 niet meer verwacht.

Ze was blij verrast met de promotie naar categorie 1. "Dat had ik op mijn leeftijd niet meer verwacht. Maar het is mooi dat ze naar kwaliteit kijken en leeftijd geen rol speelt. Ik geniet van elke internationale ervaring, maar door wedstrijden op een hoger niveau te fluiten word ik ook weer beter. In de aanloop naar de Olympische Spelen heb ik Frankrijk - Canada gefloten voor 18.000 toeschouwers. Dat was een geweldige belevenis. Al die reizen hebben mijn leven ook echt verrijkt.”

Peeters hoopt dat er meer jonge meiden en vrouwen gaan fluiten. "Je hebt de beste positie op het veld. En als je het leuk vindt en talent hebt kun je sneller dan bij de mannen ook internationaal doorbreken. Maar dat hoeft geen doel op zich te zijn. Als je alleen bij je club wilt fluiten, is dat natuurlijk ook hartstikke goed. Wie fluiten leuk vindt, geniet van elke wedstrijd.”

Arbitrageopleidingen Arbitrageopleidingen Vind jij het leuk om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen op een sportieve en plezierige manier met elkaar de strijd aangaan? Dan kun je bij de KNVB terecht voor verschillende scheidsrechtersopleidingen.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen