Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gözübüyük promoveert naar Elitelijst UEFA

KNVB Media
KNVB Media
17 december, 17:00

Promotie voor Serdar Gözübüyük: hij is bevorderd tot de hoogste groep van de internationale scheidsrechterslijst. - Foto: KNVB Media

Met ingang van het nieuwe jaar behoort Serdar Gözübüyük tot de elitegroep van het Europese scheidsrechterskorps. De 36-jarige arbiter is gepromoveerd naar de UEFA Elite Category. Dit is de hoogste internationale groep voor scheidsrechters bij de UEFA.

Gözübüyük voegt zich per 1 januari 2022 bij Danny Makkelie die sinds medio 2017 in de elitegroep bivakkeert. Tot afgelopen zomer behoorde ook Björn Kuipers tot de Elite Category, maar hij zette na de finale van EURO 2020 een punt achter zijn loopbaan.

Gözübüyük startte 20 jaar geleden zijn carrière als scheidsrechter in het amateurvoetbal. In 2008 floot hij voor het eerst in het betaald voetbal, waarna hij in 2012 zijn FIFA-badge verdiende. Sindsdien verdiende hij door goede optredens in Europa (76 internationale wedstrijden, waarvan 13 keer Champions League) een aantal opeenvolgende promoties. Nu zet hij dus de laatste stap naar het hoogste internationale niveau.

Kooij en Van der Eijk nieuwe internationals

Voor Sander van der Eijk en Joey Kooij begint het internationale avontuur pas. Beiden worden per 1 januari 2022 aan de internationale lijst toegevoegd en beginnen in de Second Category. De Third Category is door UEFA opgeheven, waardoor Allard Lindhout en Jochem Kamphuis nu ook tot diezelfde Second Category behoren. Assistent-scheidsrechter Roy de Nas treedt per 1 januari toe tot de FIFA-lijst. Bas Nijhuis verdwijnt van de internationale lijst.  

Joey Kooij (links) en Sander van der Eijk ontvangen binnenkort hun eerste FIFA-badge.

Vrouwen

Bij de vrouwen zijn Vivian Peeters en Lizzy van der Helm gepromoveerd naar Category 1. In deze groep zat Shona Shukrula al als vertegenwoordiger namens Nederland. Marisca Overtoom blijft op de internationale lijst in Category 2 staan. Ook hier is de Third Category geschrapt.

Futsal

Bij de Nederlandse futsal scheidsrechters promoveerde Lars van Leeuwen van groep 2 naar groep 1. Vanaf januari 2022 vormt Van Leeuwen, samen met Ibrahim Eljilali, de vertegenwoordiging vanuit Nederland in deze groep. Jochem van Dijke en Jörn te Kloeze blijven in groep 2 van de UEFA-lijst.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen