Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Franca Overtoom eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in de Eredivisie

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
17 november, 13:25

Franca Overtoom maakt na drie jaar Keuken Kampioen Divisie zondag haar debuut in de Eredivisie. - Foto: KNVB Media

Franca Overtoom is zondag de eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in de Eredivisie. Vanaf 12.15 uur is ze de assistent van Sander van der Eijk bij Go Ahead Eagles – FC Groningen.

"Ik ben er heel trots op dat ik dit heb bereikt", zegt Overtoom. "Ik heb er hard voor gewerkt en goede prestaties geleverd. Dan is dit een mooie beloning." Maandag hoorde ze het grote nieuws van haar coach. "Hoewel je weet dat het eraan zit te komen, ben je natuurlijk wel verrast."

De assistent-scheidsrechter is al drie jaar actief in de Keuken Kampioen Divisie. Voor dit jaar had ze zichzelf als doel gesteld om voor de winterstop in de Eredivisie actief te zijn. "Het werd nog spannend, want ik was drie weken weg voor mijn werk bij de marine, ik heb een positieve coronatest gehad en was actief bij MVV-Roda JC, de wedstrijd die werd gestaakt. Daardoor duurde het wat langer. Maar gelukkig is het alsnog goed gekomen."

‘Gewone’ wedstrijd

Ik hoop dat ik hiermee het vuurtje aanwakker bij andere vrouwen en laat zien dat dit mogelijk is

Hoewel dit het moment is waar ze lang op heeft gewacht, probeert ze Go Ahead Eagles – FC Groningen te beschouwen als een ‘gewone’ wedstrijd. "Mijn taak is niet anders dan anders, behalve dat ik nog niet vaak als assistent-scheidsrechter met een VAR heb gewerkt. Ik sta op dit podium vanwege mijn goede prestaties, dus ik vertrouw er op dat het goed gaat. Nu voel ik nog geen extra spanning, maar dat komt zondag vast wel. Er is ongetwijfeld meer belangstelling voor me dan anders."

Overtoom hoopt dat ze een voorbeeld is voor andere vrouwelijke (assistent-) scheidsrechters. "Shona Shukrula is natuurlijk actief als scheidsrechter in de Tweede Divisie. Daarna is er niet direct een vrouw die op korte termijn ook het betaald voetbal gaat halen. Dit komt vooral door de fysieke eisen. Wij moeten dezelfde conditietest halen als de mannen. Dat is volledig terecht, het draait om kwaliteit. Maar dat maakt de stap voor vrouwen natuurlijk wel groter. Ik hoop dat ik hiermee het vuurtje aanwakker bij andere vrouwen en laat zien dat dit mogelijk is."

Franca Overtoom wil nu een vaste waarde worden in de Eredivisie.

Geen publiek

Ze vindt jammer dat er zondag geen publiek welkom is in Deventer. "Dat is natuurlijk niet de sfeer die ik mij had voorgesteld bij mijn eerste wedstrijd in de Eredivisie. Daarnaast had ik graag familie en vrienden uitgenodigd. Ik zal het moeten accepteren."

Nieuwe doelen heeft Overtoom nog niet. "Ik leef van doel tot doel. Het is nu zaak om vaker een aanstelling te krijgen in de Eredivisie om uiteindelijk een vaste waarde te worden. Ik ga echter eerst genieten dat ik dit heb bereikt."

Meer vrouwen als (assistent-)scheidsrechter Meer vrouwen als (assistent-)scheidsrechter De inhaalslag die meiden en vrouwen hebben gemaakt in het voetbal krijgt ook gestalte binnen de arbitrage. Dat is belangrijk, want diversiteit binnen de arbitrage zorgt voor nieuwe inzichten.

Assistent-scheidsrechter Assistent-scheidsrechter Kun jij goed samenwerken? Ben je onverstoorbaar? En wil je graag onderdeel zijn van een team? Dan is de rol van assistent-scheidsrechter jou op het lijf geschreven!

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen