Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vier scheidsrechterbroers fluiten tegelijk hun wedstrijden bij DVS’33

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
10 november 2021, 7:15

De gebroeders van Leeuwen, met van links naar rechts: Wim, Cor, Nico en Dick. - Foto: Grietje-Akke de Haas

Een unicum zaterdag bij DVS’33 in Ermelo. Vier broers floten om precies half 3 op vier aaneensluitende velden voor de aftrap. De actie van de scheidsrechters Nico (62), Cor (57), Dick (55) en Wim van Leeuwen (51) kreeg veel aandacht. En dat is precies wat zij willen bereiken; samen laten zien hoe leuk het fluiten van een wedstrijd is.

Als jonge ventjes keken de broers vol bewondering naar hun ome Wim op het voetbalveld. De voormalig KNVB-scheidsrechter floot op hoog amateurniveau mooie wedstrijden. Dit deed hij met een bepaalde rust en dominantie die indruk maakte op de jongens.

"Wim had een karakteristiek trekje", herinnert Dick zich. "Na een overtreding liep hij direct naar voren als teken dat er geen discussie mogelijk was. Het is leuk om te zien dat mijn broers Cor en Wim dit ook toepassen. Nico en ik hebben een andere stijl van fluiten. Wij leggen meer uit aan de spelers, ook in gebaren aan de mensen langs de kant. Dat is meer in de lijn van hoe Roelof Luinge vroeger floot. Er is overigens geen goed of fout. Iedereen doet het op de manier die voor hem het beste werkt."

De vier broers samen met ome Wim, hun voorbeeld.

Dick en Cor waren de eerste die zo’n dertig jaar geleden begonnen met fluiten. De vonk sloeg over tijdens een internationaal toernooi van DVS’33. Dick: "Ik deed daarvoor wel eens een losse flodder als scheidsrechter bij mijn zoon. Maar nadat ik had gefloten tijdens dit toernooi was ik om. Ik heb daarna de KNVB-cursus gedaan en veel ervaring opgedaan in de praktijk. Vooral dat laatste is belangrijk. Je kunt een tien halen voor je theorie, maar daarmee alleen red je het niet. Het is in het veld belangrijk dat je een dikke olifantenhuid hebt, er relaxt instaat en problemen kunt oplossen met een beetje humor."

Meeste waarde

Dick en Cor floten vanaf dat moment wedstrijden van de lagere teams bij de club in Ermelo. "Hiermee zijn wij het meest van waarde voor de club. Voor deze teams is het altijd moeilijk om een scheidsrechter te krijgen. Terwijl zij juist de club maken. Zij zorgen voor de gezelligheid en een goede kantine-omzet. Daarnaast kunnen we op deze manier iets doen aan het vrijwilligersprobleem. Als je bereid bent iets goeds te doen voor die jongens, zijn zij dat andersom ook als de club ze nodig heeft."

De viers broers houden een balletje hoog tijdens de warming-up.

In Dick zijn enthousiasme nam hij al snel de taak van scheidsrechterscoördinator op zich. Wanneer hij een gat heeft in zijn planning, kan hij altijd een beroep doen op zijn broers Nico en Cor. Zij begonnen als invaller, maar fluiten inmiddels op regelmatige basis voor de club. Wim woont in Winkel en fluit daar zijn wekelijkse wedstrijden; overigens alleen bij de dames. "Hij heeft één keer bij de mannen te veel commentaar gehad en is toen gestopt. Vrouwen zeuren minder, vindt hij. Al weet ik uit ervaring dat het ook best pittig is om hun wedstrijden te fluiten."

‘Dit was dé kans’

Dat je wel eens een foutje maakt, is niet erg. Je moet alleen bereid zijn om dat aan de spelers op het veld toe te geven

Toen Dick aan het begin van dit seizoen de wedstrijdplanning van zaterdag 6 november zag, kwam hij op het idee om met zijn broers tegelijk te fluiten. "Vier wedstrijden om half drie op vier aaneengesloten velden, inclusief een damesduel. Het was dé kans om dit een keer te doen. Naast dat het uniek is om met je broers tegelijk op het veld te staan, willen wij met deze actie laten zien hoe leuk het is om scheidsrechter te zijn."

Dick licht toe: "Je krijgt je beweging, geniet van de sport en het geeft veel bevrediging om na afloop van de spelers te horen dat je goed hebt gefloten. Dat je wel eens een foutje maakt, is niet erg. Je moet alleen bereid zijn om dat aan de spelers op het veld toe te geven. Dan accepteren ze het en gaan verder. Mijn ervaring is dat deze manier van fluiten zeer wordt gewaardeerd."

Sportieve wedstrijden

De wedstrijden verliepen zaterdag bijzonder sportief. En dat terwijl Cor het achtste floot, een team waar hij eerder gedonder mee had. "De wedstrijd ging toen niet zoals hij wilde. Er werd hard gevoetbald en er was veel commentaar. Hij zei tegen de spelers: 'als jullie zo doorgaan, dan stop ik ermee en ga ik lekker mountainbiken'."

Het is een uitspraak waar hij nog regelmatig mee wordt geconfronteerd. Het maakte wel indruk. Dick: "Ik heb toen in de rust met de spelers gesproken. Zij trokken direct het boetekleed aan. De tweede helft verliep een stuk sportiever. Zaterdag heeft Cor maar één keer hoeven fluiten voor een overtreding. Dat zegt alles. Het is het bewijs dat je als scheidsrechter veel kunt bereiken als je met de spelers het gesprek durft aan te gaan."

De broers beleefden met elkaar een hele gezellige dag.

Eigen wedstrijd

Dick genoot ervan om tegelijk met zijn broers op het veld te staan. "We verzamelden in de ontvangstruimte, deelden de kleedkamer en hebben met elkaar de warming-up gedaan. Daarna focuste iedereen zich op zijn eigen wedstrijd. Al kon ik het niet laten om op een stilstaand moment even snel naar de andere velden te kijken. In de rust en na de wedstrijd hebben we met elkaar de wedstrijden besproken. Daarna zijn we als afsluiting gaan eten bij de Chinees. Het was een topdag."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen