Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Terugkijken: webinar ‘Hoe behoud ik scheidsrechters voor mijn club?'

KNVB Media
KNVB Media
22 mei 2020, 15:02

Foto: KNVB Media

In deze onzekere tijden bieden we amateurclubs en vrijwilligers de mogelijkheid om op een eenvoudige en laagdrempelige manier toch met voetbal bezig te blijven. In diverse webinars en online programma’s bespreken we de komende weken met verschillende sprekers thema's die juist in deze periode voor clubs en vrijwilligers van belang kunnen zijn.

Op woensdag 20 mei zonden we een webinar uit over het behoud van clubscheidsrechters. Hans Quaars (medewerker organisatie clubarbitrage KNVB) en Max Wolfkamp (scheidsrechterscoördinator bij CSV ‘28) bespraken wat je allemaal kan doen om clubscheidsrechters te behouden voor jouw vereniging.

Terugkijken Terugkijken Kijk de webinar hier terug.

Overige vragen

Vanwege de grote belangstelling zijn tijdens de uitzending niet alle ingestuurde vragen van kijkers aan bod gekomen. De vragen die niet zijn behandeld, inclusief de antwoorden vanuit de KNVB en van Max Wolfkamp vind je hieronder terug.

 

Hoeveel jeugd start er als scheidsrechter op pupillenniveau (ongeveer) en hoeveel houd je daaraan over voor het junioren- en seniorenvoetbal?

Max: Dat verschilt per jaar een beetje. Sommige lichtingen blijven volledig hangen en sommige lichtingen blijft er niemand over. Er starten gemiddeld tussen de 10 en 15 nieuwe pupillenscheidsrechters per jaar. Hier blijft gemiddeld de helft tot minstens de junioren fluiten. Bij de senioren zijn dat er al een stuk minder.

 

Zetten jullie je scheidsrechters ook in bij wedstrijden waarbij normaliter spelbegeleiders worden gebruikt?

Max: Jazeker. We beginnen het liefst bij de kleine veldjes, O8/O9/O10, op een kwart veld. Hier wordt de basis aangeleerd. Durf beslissingen te nemen, hard fluiten, communiceren, meelopen, etc. Daarna gaan we door als pupillenscheidsrechters (O11/O12) en vanuit daar, als alles goed verloopt, naar O13 en ouder. Alles onder begeleiding, uiteraard.

 

Maak je in chatgroepen onderscheid tussen senioren, jeugd, 6x6, 8x8 scheidsrechters?

Max: Nee, in de groepschat zit iedereen bij elkaar. In Whatsapp heb je ook de optie om als beheerder de enige te zijn die iets kan zeggen. Dit werkt ideaal als je een aanstellingengroep hebt. Scheidsrechters in de groep kunnen dan alleen via persoonlijk bericht antwoorden.

 

Focus je in de werving van nieuwe scheidsrechters op (spelende) leden of ouders van (jeugd)leden?

Max: Allebei. We hebben speciale avonden waar we ouders de basis van het fluiten uitleggen. We merken vaak dat ouders wel willen, maar niet goed weten hoe en daardoor niet durven. De basis uitleggen, met dingen als: wanneer fluit je of hoe loop je niet in de weg, werkt dan erg goed en krijgt veel positieve reacties. Dit ook omdat niet altijd alle teams een scheidsrechter kunnen krijgen (bijv. vanwege een afzegging, ziekte, etc.)

 

Hoe gaan jullie om met ouders die te keer gaan tegen een scheidsrechter? Hoe kan je die nazorg het beste vormgeven?

Max: We denken dat het hier belangrijk is om zowel de ouder aan te spreken tijdens de wedstrijd als de scheidsrechter op te vangen na de wedstrijd. Heeft de scheidsrechter het meegekregen? Wat vond de scheidsrechter ervan? Wat kan hij/zij de volgende keer doen tijdens de wedstrijd? De situatie uitpraten werkt vaak het best. Tip: als je de mogelijkheid hebt om jasjes te regelen met “begeleider scheidsrechter” op de rug zorgt dit vaak ook dat mensen zich inhouden als je langsloopt of staat te kijken.

 

Heb je een advies voor als je clubbestuur geen prioriteiten legt bij arbitrage?

Max: Probeer het gesprek aan te gaan met het bestuur of verschillende leden van het bestuur. Kom met een goed verhaal over waarom goede arbitrage goed is voor de gehele club. Als je dit al hebt geprobeerd dan is het misschien een idee om met omliggende clubs, (die wel iets qua arbitragebeleid doen), te gaan praten. Misschien neemt jullie bestuur sneller een besluit over arbitrage als ze een succesverhaal van een andere (omliggende) club horen.

 

Bij veldhockey loopt bij jeugdwedstrijden ook een volwassene scheidsrechter in het veld om de jonge scheidsrechter te begeleiden. Heeft de KNVB daar ook wel eens over nagedacht en is dat toegestaan?

KNVB: Begeleiders van clubscheidsrechters lopen langs en veld en gaan voor de wedstrijd, in de rust en na de wedstrijd met de scheidsrechter in gesprek. Tijdens de wedstrijd loopt de begeleider niet in het veld. We zijn wel aan het proefdraaien binnen opleidingen met begeleiding vanaf de kant via head-sets. De bedoeling is dat hier protocollen voor komen, die deze begeleiding ook binnen verenigingen mogelijk maakt.

 

Waarom stelt de KNVB geen zaken beschikbaar voor thema-avonden voor de clubs zoals bijvoorbeeld de inhoud van de KNVB themabijeenkomsten?

KNVB: Dit heeft te maken met het gebruik van videobeelden in de presentaties van de thema-avonden. In verband met de rechten op deze beelden, mogen we die niet verspreiden. Er wordt steeds meer online ontwikkeld en de verwachting is dat we komend seizoen al meer materiaal voor verenigingen beschikbaar hebben. De webinars, die ook online worden gepubliceerd, zijn daar al een mooi voorbeeld van.

 

Zijn er wat criteria te noemen waar een club aan moet voldoen om ARAG gecertificeerd te worden?

KNVB: Er zijn tien richtlijnen. Bijvoorbeeld: het hebben van een scheidsrechterscommissie, het organiseren van minimaal twee bijeenkomsten per seizoen voor de scheidsrechters en het hebben van een up-to-date beleidsplan dat geborgd is binnen het hoofdbestuur. Alle richtlijnen zijn te vinden op: https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/clubarbitrage/knvb%7Carag-fairplay-certificering

 

De vervolgopleiding (vroegere BOS-cursus) is qua reisafstand altijd ver. Wat zijn de eisen om een vervolgcursus te organiseren (opleiding KNVB scheidsrechter) bij een club?

KNVB: De cursuslocatie wordt centraal in een regio gekozen, waarbij rekening wordt gehouden met de herkomst van de deelnemers die zich hebben aangemeld. Als er toevallig veel cursisten uit een bepaalde stad komen, kan besloten worden om de SO-III opleiding in die stad te organiseren. Je kan altijd contact opnemen met de medewerker arbitage-opleidingen uit jouw regio om dit te bespreken: https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/opleidingen

 

Wij hebben veel jongeren die fluiten (17-18 jarigen), deze zouden nog veel baat hebben bij een begeleider, alleen die hebben we vrijwel niet. Hebben jullie nog tips om begeleiders te werven?

KNVB: Ervaren scheidsrechters zijn uiterst geschikt om jongeren te begeleiden. Ook kun je reeds gestopte scheidsrechters vragen voor deze rol. Maak een schema, zodat een begeleider meerdere scheidsrechters kan begeleiden op een ochtend. Spreek met de scheidsrechters af hoe vaak zij begeleid willen worden. De een zal hier meer behoefte aan hebben dan de ander. Er is een opleiding voor begeleiders van verenigingsscheidsrechters: https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/opleidingen/begeleider-clubscheidsrechters

 

Hoeveel opleiders/begeleiders heb je idealiter nodig op elke clubscheidsrechter?

KNVB: Tijdens een opleiding verenigingsscheidsrechter adviseren we maximaal drie scheidsrechters per begeleider. Bij de vereniging kun je een planning maken zodat één begeleider verschillende scheidsrechters kan begeleiden. Om het behapbaar te houden is het echter voor de begeleider prettig niet elke week te begeleiden. Het is best intensief. Met een groep van ongeveer 6 begeleiders kun je de taken verdelen.

Aanmelden overige webinars

Wil je de komende weken nog meer webinars over arbitrage bekijken? Meld je dan aan voor een van onderstaande webinars of bekijk het volledige aanbod op knvb.nl/samenvooruit.

In gesprek met… Jeroen Manschot en Sander de Brito Roque In gesprek met… Jeroen Manschot en Sander de Brito Roque Zaterdag 23 mei, 14.30 uur. In gesprek met… Lizzy van der Helm en Jochem Kamphuis In gesprek met… Lizzy van der Helm en Jochem Kamphuis Zaterdag 30 mei, 14.30 uur. Hoe werf en leid ik clubscheidsrechters op? Hoe werf en leid ik clubscheidsrechters op? Donderdag 4 juni, 20.00 uur. SamenVooruit SamenVooruit Bekijk het overzicht van alle webinars en online uitzendingen op knvb.nl/samenvooruit.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen