Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Internationaal debuut voor FIFA-scheidsrechter Jochem van Dijke

Ruud Scheper
KNVB Media
30 januari 2019, 12:54

Jochem van Dijke, hier tweede van rechts, tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Roemenië. - Foto: KNVB Media

Op zijn achttiende floot hij zijn eerste potje in de zaal, vanmiddag (woensdag 30 januari) leidt hij zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd; Zweden - Armenië. Het kan snel gaan weet FIFA-scheidsrechter Jochem van Dijke uit het Zeeuwse Tholen. “Ik ben heel trots dat ik hier nu sta.”

Hier hoop je op als je als jonge jongen begint met fluiten. Ik ben heel erg trots dat ik hier mag staan

Zenuwen? Van Dijke schudt resoluut zijn hoofd. “Nee, daar heb ik nooit zo’n last van. Ook niet bij mijn eerste interland, nee. Ik ben daar vrij nuchter in. Ik probeer vooral te genieten van deze aanstellingen en een goede indruk achter te laten. Meer kun je niet doen.”

Grote belangen

Eerst zal hij deze woensdagmiddag optreden als derde official tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd België – Malta. Het is een mooie opmaat naar zijn officiële internationale debuut; Zweden – Armenië, waarna deze week nog twee interlands zullen volgen. “Een mooi duel”, weet de 27-jarige arbiter. “Met grote belangen ook, want beide landen maken een goede kans om naar de volgende ronde te komen. Deze wedstrijd kan wel eens bepalend worden voor de eindstand in deze poule. Het is aan ons om dat in goede banen te leiden.”

Hij is sinds vorig jaar een van de vier Nederlandse arbiters die op internationale toernooien actief zijn. Opmerkelijk genoeg komt een van die andere drie, Ibrahim el Jilali, net als Van Dijke uit het Zeeuwse Tholen, een stad met slechts achtduizend inwoners. Hij lacht. “Heel Tholen leeft met ons mee”, weet de FIFA-scheidsrechter. “Hier hoop je op als je als jonge jongen begint met fluiten. Ik ben heel erg trots dat ik hier mag staan. Dat is niet voor veel mensen weggelegd.”

Direct verkocht

Jochem van Dijke.

Van Dijke begon zijn carrière al op jonge leeftijd. Een jaar of dertien was hij, toen hij voor het eerst een wedstrijd van de F-pupillen van zijn club, Tholense Boys, in goede banen moest zien te leiden. Hij was direct verkocht. Op zeventienjarige leeftijd maakte hij zijn debuut als KNVB-scheidsrechter, een jaar later meldde hij zich ook aan als arbiter in de zaal.

Een aantal jaar wist hij de twee disciplines te combineren, maar een jaar of vier terug stond hij voor de keuze; het veld of de zaal. “Die keuze was snel gemaakt”, vertelt hij. “Hoewel ik het ook erg naar mijn zin had op het veld was het niet meer te combineren. Dan kwam je vrijdagnacht laat thuis van een zaalvoetbalwedstrijd en moest je de volgende dag weer aan de bak op het veld. Helemaal fit ben je dan niet en dat is niet eerlijk ten opzichte van de jongens op het veld. Zij verdienen ook een fitte scheidsrechter die er vol voor wil gaan.”

Gemakkelijke keuze

De keuze voor de zaal was een gemakkelijke voor de Zeeuwse arbiter. “De uitdaging in de zaal is groter. De afstanden zijn kleiner, waardoor er veel meer gebeurt. Goals en overtredingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is nooit saai en er is veel emotie. Dat in goede banen leiden vind ik het mooiste dat er is.”

De uitdaging in de zaal is groter. De afstanden zijn kleiner, waardoor er veel meer gebeurt

Hij raadt het iedere jonge voetballer aan. “Ik zit in de technische staf van district Zuid waar ik verantwoordelijk ben voor het werven en begeleiden van scheidsrechters. Vanuit die positie probeer ik jongeren enthousiast te maken om ook te gaan fluiten. Je wordt er een sterkere persoonlijkheid van en leert een hoop wat je ook in je dagelijks leven kunt gebruiken, zoals het leiding geven en het omgaan met spanning en stress. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik destijds die keuze heb gemaakt. Het heeft me heel erg veel gebracht.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen