Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fluiten een mannending?

KNVB Media
KNVB Media
3 juni 2015, 12:19

Foto:

Werving van meer vrouwelijke spelleiders: een grote uitdaging voor de KNVB. Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift. De grens van 100.000 voetbalsters is inmiddels ruim overschreden, maar bij het aantal spelleiders blijven de vrouwen nog ver achter bij de mannen. Vooral het imago moet een enorme impuls krijgen.

District Noord startte daarom vorig jaar met een offensief voor meer vrouwelijke scheidsrechters. In Meppel deden zeventien enthousiaste deelnemers mee aan de Basis Opleiding Scheidsrechters (BOS), die alleen voor vrouwen bedoeld was. In deze setting uniek voor Nederland. “Als meisjes en vrouwen de stap durven zetten om scheidsrechter te worden, zullen ze merken dat het fluiten ontzettend leuk, leerzaam en zeer uitdagend is. De cultuur van het voetbal is aan het veranderen, want het is gelukkig geen louter mannenwereld meer”, aldus Jan Hooge, lid Districtscollege Noord, portefeuillehouder arbitrage.

Manager vrouwenvoetbal Minke Booy is blij het offensief in district Noord. "“Als manager vrouwenvoetbal is het mijn missie nog meer meisjes en vrouwen enthousiast te maken voor en te laten genieten van voetbal in welke rol dan ook een leven lang. Dus als speelster, fan, bestuurder, trainer en natuurlijk ook als scheidsrechter!”"

De hamvraag: is het fluiten van mannen of jongens een obstakel voor vrouwelijke scheidsrechters? “Nee”, is het oordeel van een aantal vrouwelijke KNVB-scheidsrechters in Noord. “We merken dat we juist meer respect krijgen, dat er meer rust is en dat er minder snel wordt geageerd omdat er een vrouwelijke scheidsrechter staat. Dit hebben we wel eens met mannelijke collega’s vergeleken en we zijn tot de conclusie gekomen dat vrouwelijke scheidsrechters veelal respectvoller worden behandeld dan de mannelijke collega’'s.”

Bij ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht, een ARAG FairPlay gecertificeerde vereniging, zijn veel vrouwelijks scheidsrechters actief. Volgens Marc Nagtegaal, scheidsrechter en scheidsrechterscoördinator bij de club, is dat vooral te danken aan mond-tot-mondreclame. "“Zelf heb ik mijn twee zusjes aangestoken. Die zijn gaan fluiten en vinden het echt heel leuk. Nadat zij andere meiden vertelden over hun bevindingen, zagen we een toename in het aantal vrouwelijke aanmeldingen.”"

District West II zag haar aantal vrouwelijke scheidsrechters het afgelopen seizoen groeien van één naar vier. Jurjen Nienhuis, medewerker scheidsrechterszaken, ziet dat er en cultuuromslag gaande is in het district. "“Arbitrage is onderdeel geworden van de werkgroep meisjes/vrouwenvoetbal in West II. Dit heeft als gevolg dat meer collega’s op dit terrein actief zijn met arbitrage. Ook organiseren we door het gehele land Girls Only-avonden, verzorgd door vrouwelijke KNVB-scheidsrechters, waarbij spelregels en spelsituaties centraal staan. Uiteindelijk moeten deze activiteiten en mond-tot-mondreclame van vrouwelijke scheidsrechters ervoor zorgen dat meer vrouwen gaan fluiten, want fluiten is voor iedereen."”


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen