Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Twee debutanten bij jaarlijkse uitreiking FIFA-badges

KNVB Media
KNVB Media
9 januari 2019, 23:30

De uitreiking van de FIFA-badges vond net als in 2018 plaats op de sfeervolle KNVB Campus - Foto: KNVB Media

Het Trainingscentrum op de KNVB Campus in Zeist was woensdag de locatie voor een speciale gala-avond. Te gast was de top van de Nederlandse scheidsrechterswereld, die aan de hand van speeches en filmpjes terug keek op het afgelopen jaar.

Belangrijkste programmaonderdeel was echter de uitreiking van de FIFA-badges voor 2019. Jarenlang verstuurde de KNVB de nieuwe FIFA-badges gewoon per post, maar daar kwam in 2001 verandering in. Vanaf dat jaar werden de badges persoonlijk overhandigd, vaak tijdens het jaarlijkse trainingskamp.

Cachet geven

Een FIFA-badge is een internationaal teken van erkenning en waardering

“Een FIFA-badge is een internationaal teken van erkenning en waardering voor een scheidsrechter, dan moet je zo’n uitreiking ook cachet geven”, aldus Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB. Tijdens het jaarlijkse trainingskamp voor (assistent-)scheidsrechters betaald voetbal in Turkije kreeg de overhandiging daarom een steeds feestelijker tintje. Met de realisatie van de KNVB Campus ontstond de mogelijkheid het trainingskamp - en de uitreiking van de FIFA-badges - in Zeist te organiseren. Bijkomend voordeel was dat ook de internationaal actieve zaalscheidsrechters en vrouwelijke arbiters aan konden sluiten voor de ontvangst van hun badge.

Sinds vorig jaar ontvangen ook de vrouwelijke internationale scheidsrechters hun FIFA-badge tijdens het gala in Zeist.

Hard werk

Aan het behalen van een FIFA-badge gaan jaren van hard werk vooraf. De scheidsrechter of assistent-scheidsrechter moet eerst in Nederland een aantal jaren op het hoogste niveau fluiten of vlaggen. Vervolgens draagt de KNVB de scheidsrechter voor bij de FIFA, die zijn goedkeuring moet geven aan de voordracht.

Bij groen licht ontvangt de scheidsrechter de FIFA-badge voor één jaar

Bij groen licht ontvangt de scheidsrechter de FIFA-badge voor één jaar. Gedurende dat jaar beoordelen zowel de KNVB (nationaal) als de FIFA (internationaal) of de scheidsrechter op het vereiste niveau weet te presteren. Is dat het geval, dan volgt een badge voor het nieuwe jaar. Is het oordeel van de KNVB en/of FIFA negatief, dan verliest de scheidsrechter de FIFA-badge.

Twee debutanten

Debutant Diana Snoeren (midden) met haar eerste FIFA-badge.

Voor de uitreiking van de FIFA-badges meldden zich dit jaar ook twee debutanten. Bij de mannen ontving assistent-scheidsrechter Johan Balder de badge voor de eerste keer, bij de vrouwen beleefde Diana Snoeren de primeur van de FIFA-badge. "Van mijn collega's hoorde ik regelmatig verhalen over hun internationale wedstrijden. Dat wil ik ook, dacht ik." Nadat ze in juni als tweede assistent haar debuut maakte bij een internationale jeugdwedstrijd (daarvoor is geen FIFA-badge nodig - red.), kreeg Snoeren het gevoel dat ze er dichtbij was. De definitieve bevestiging kreeg ze op 10 december van het vorig jaar via een telefoontje van collega-scheidsrechter Kevin Blom. "Ik kijk er naar uit om internationaal te vlaggen en hoop nog vaak op het gala terug te komen voor een nieuwe badge."

29 badges

Er werden woensdag liefst 29 (!) FIFA-badges uitgereikt. Voor Dick van Egmond was dat hoge aantal geen verrassing. "De Nederlandse scheidsrechters staan internationaal uitstekend aangeschreven en daar kunnen en mogen we best trots op zijn". Directeur Marc van Erven van sponsor ARAG bracht die conclusie vervolgens in praktijk en bedankte alle leden van Team Kuipers met een ingelijst shirt voor de goede prestaties op het WK in Rusland.

De betaald voetbal scheidsrechters die in 2019 namens Nederland internationaal actief zijn.

De volgende (assistent-)scheidsrechters ontvingen hun FIFA-badge voor 2019:

  • Assistent-scheidsrechters (vrouwen): Nicolet Bakker, Bianca Bussem-Scheffers, Fijke Hoogendijk, Franca Overtoom en Diana Snoeren.
  • Scheidsrechters (vrouwen): Lizzy van der Helm, Vivian Peeters en Shona Shukrula.
  • Assistent-scheidsrechters (mannen): Johan Balder, Mario Diks, Bas van Dongen, Dave Goossens, Sander van Roekel, Charl Schaap, Hessel Steegstra, Jan de Vries, Erwin Zeinstra en Joost van Zuilen.
  • Scheidsrechters (mannen): Kevin Blom, Pol van Boekel, Serdar Gözübüyük, Dennis Higler, Björn Kuipers, Danny Makkelie en Bas Nijhuis.
  • Scheidsrechters zaalvoetbal: Jochem van Dijke, Ibrahim El Jilali, Lars van Leeuwen en Sylvester Rodrigues Bonito.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen