Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Debuterende Blank: ‘Eredivisie mooie vervolgstap’

Ruud Scheper
KNVB Media
18 september 2018, 15:06

Erwin Blank maakt vrijdag zijn Eredivisiedebuut tijdens Heracles Almelo - De Graafschap. - Foto: Soccrates Images

Wanneer hij hoorde dat hij vrijdag zijn Eredivisiedebuut mag maken? Erwin Blank lacht. “Niet veel eerder dan jullie.” Als jurist zat hij vanmorgen namelijk in de rechtbank en een telefoon opnemen was daar natuurlijk niet zomaar bij. “Vanavond ga ik ervan genieten.”

‘Je fluit Heracles Almelo – De Graafschap dit weekend’, meldde Mike van der Roest toen ze elkaar rond elf uur te pakken hadden gekregen. Helemaal als een donderslag bij heldere hemel kwam die mededeling niet voor de 29-jarige arbiter. “Toen ik de gehele technische staf twee weken geleden op de tribune zag zitten bij Almere City had ik wel zo’n vermoeden dat er iets moois zat aan te komen.”

Weinig stress

Van het fluiten op dat niveau en dat op die leeftijd, daar heb ik echt heel veel van geleerd

Na zijn debuut in april 2015 bij Fortuna Sittard – Jong PSV floot Blank de afgelopen drie seizoenen voornamelijk zijn wedstrijden in de Jupiler League, inmiddels Keuken Kampioen Divisie. “De laatste seizoenen ging het goed en ook dit seizoen ben ik goed begonnen. Ik ben heel blij dat ik nu de kans krijg om me op het hoogste niveau te kunnen laten zien.”

Maar last van zenuwen? Nee, dat heeft hij voorlopig nog niet. “Daar heb ik nooit zo’n last van.” Hij lacht. “En daarvoor ben ik vandaag ook te druk. Ik heb al heel wat berichtjes binnen gekregen zag ik, maar ik moet eerst nog wat afmaken voordat ik er echt bij stil kan staan. Vanavond hoop ik ervan te kunnen gaan genieten.”

Geleerd van de kelderklasse

Een dikke tien jaar terug debuteerde hij in het seniorenvoetbal als zeventienjarig broekie tussen de volwassen mannen. In de kelderklasse, daar waar hij onkunde van gemene overtredingen moest zien te onderscheiden. Ga er maar aan staan op je zeventiende. “Ik kijk daar met een heel goed gevoel op terug”, vertelt Blank. “Van het fluiten op dat niveau en dat op die leeftijd, daar heb ik echt heel veel van geleerd.”

Ik bekijk het stap voor stap. Als het goed gaat, dan zit er mogelijk meer in het vat

Een paar jaar eerder floot hij zijn eerste wedstrijd bij de F-pupillen van zijn club. Het leek zijn trainer wel een goed idee, omdat hij het altijd beter wist. Het bleek een schot in de roos. “Ik heb altijd iets gehad met leiding geven.” Een paar jaar wist hij het fluiten te combineren met het zelf voetballen, maar nadat hij als scheidsrechter naar de hoofdklasse promoveerde, werd Blank gedwongen een keuze maken. Voetbal of fluiten? Met pijn in het hart besloot hij met voetballen te stoppen.

Mooie vervolgstap

Het bleek de juiste keuze, want vrijdag debuteert hij op het hoogste niveau in Nederland bij Heracles Almelo – De Graafschap. Blank kijkt er reikhalzend naar uit. “Dit is een mooie vervolgstap.” En dan? Hij schudt zijn hoofd. Veel verder denken wil hij nog niet. “Ik bekijk het stap voor stap. Als het goed gaat, dan zit er mogelijk meer in het vat. Maar daar wil ik nu nog niet teveel over nadenken. Eerst maar eens mijn debuut maken en daarvan genieten, dan zien we daarna wel weer verder.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen