Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB en BSBV redden start VAR

KNVB Media
KNVB Media
2 juli 2018, 18:52

De VAR doet komend seizoen zijn intrede in de Eredivisie. - Foto: KNVB Media

De KNVB en de BSBV, de belangenvereniging van scheidsrechters in het betaald voetbal, hebben een principeakkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden voor videoscheidsrechters. Daarmee kan het Video Assistant Referee-project starten met ingang van het nieuwe voetbalseizoen.

Kern van het akkoord is dat er in eerste instantie meer gebruik gemaakt gaat worden van ervaren video-scheidsrechters en daarnaast dat er procedurele afspraken gemaakt zijn over de wijze van aanstelling.

KNVB Replay Center

Die nieuwe voorwaarden waren noodzakelijk, omdat de videoscheidsrechters het KNVB Replay Center - dat zijn voltooiing nadert - moeten bemannen. Deze controlekamer op de Campus in Zeist wordt het zenuwcentrum van het VAR-project in het Nederlandse betaald voetbal.

Het akkoord was medio vorige week al bereikt tussen de onderhandelaars. In de afgelopen dagen hebben de beide achterbannen (de leden van de BSBV en de Raad van Commissarissen betaald voetbal KNVB) hun goedkeuring aan het resultaat verleend.

Het nu bereikte akkoord is het gevolg van een constructief overleg, dat beide partijen vorige week dinsdag met elkaar in Zeist hadden. Er was verschil van mening over de invulling van enkele arbeidsvoorwaarden. Toen de onderhandelingen daarover vastliepen, dreigde uitstel van de invoering van de VAR in de Eredivisie, het bekertoernooi, de Johan Cruijff Schaal en de play-offs. De KNVB had wel een alternatief scenario ontwikkeld en een vacature opgesteld voor (oud-)scheidsrechters. Het bereiken van overeenstemming betekent dat dit alternatief van de baan is.

Beide partijen zijn blij dat uitstel voorkomen is en dat de videoscheidsrechter door de eigen professionele KNVB scheidsrechters en assistenten wordt ingevuld. Als gevolg van wederzijdse positieve oplossingsgerichte intenties, zijn de betrokkenen uiteindelijk tot elkaar gekomen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen