Geslaagde afsluiting #zijfluittop voorafgaand aan Bekerfinale

KNVB Media
KNVB Media
8 juni, 17:10

Lizzy van der Helm, hier in het midden, was een van de sprekers op de afsluitende bijeenkomst. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft zich de afgelopen maanden samen met het NOC*NSF en zes andere sportbonden ingezet voor de actie #zijfluittop. Deze campagne had als doel om de instroom van vrouwelijke verenigingsscheidsrechters te stimuleren en hiermee de doorstroom naar bondsscheidsrechters te bevorderen. Zaterdag, voorafgaand aan de bekerfinale voor vrouwen, vond de afsluitende bijeenkomst plaats.

Naast de KNVB en  het NOC*NSF werkten ook de volleybalbond (Nevobo), het handbalverbond (NHV), het korfbalverbond (KNKV), de zwembond (KNZB), de hockeybond (KNHB) en de basketbalbond (NBB) mee aan #zijfluittop.

De afgelopen tijd vonden drie bijeenkomsten plaats waarin telkens verschillende thema’s werden besproken. In totaal kwamen ruim 200 enthousiaste deelneemsters af op de verschillende gratis clinics. Bij de afsluitende bijeenkomst, zaterdag op Sportpark de Westmaat van vv IJsselmeervogels, waren zo’n 100 (potentiële) vrouwelijke scheidsrechters aanwezig vanuit diverse sportdisciplines.

Er was veel belangstelling voor de bijeenkomsten en clinics.

Succesverhaal

Tijdens het eerste deel van de bijeenkomst zaterdag interviewde dagvoorzitter Minke Booij de scheidsrechter van de finale, Lizzy van der Helm. De aanwezige vrouwen luisterden met verbazing naar het succesverhaal van Van der Helm die zich in korte tijd heeft opgewerkt naar de top. Ook kregen zij na afloop ruim de tijd om vragen te stellen.

Hoofddocent KNVB Academie Sander de Brito Roque en scheidsrechter betaald voetbal Clay Ruperti leidden vervolgens de clinic die ging over ‘omgaan met beïnvloedingsfactoren en weerstanden’. Daarna spoedde iedereen die zich had opgegeven naar het veld om de finale tussen Ajax en PSV bij te wonen.

“Het was een mooie afsluiting, zowel qua setting en inhoud als opkomst”, blikt Yolande Brada terug. De projectleidster van NOC*NSF vermoedt dat het aantal vrouwen dat zich aanmeldt voor de verschillende scheidsrechtersopleidingen gaat toenemen. “De opleidingen beginnen pas na de zomer, dus we hebben nog geen concrete cijfers. Wel hebben meerdere vrouwen enthousiast gereageerd en aangegeven met een opleiding te willen starten. Bovenal is er veel positieve aandacht voor de actie geweest. Dat gaat ongetwijfeld resultaat opleveren.”

Waardering

Ook Pascal Engelbertink, medewerker organisatie clubarbitrage van de KNVB, spreekt van een geslaagde afsluiting van #zijfluittop. “Het was een goede manier om gezamenlijk onze waardering uit te spreken naar deze vrouwelijke scheidsrechters in de hoop dat ze blijven fluiten, of dit nu op verenigingsniveau is of bij de bond.”

De KNVB wil volgend seizoen starten met zes opleidingen Verenigingsscheidsrechters door het gehele land, speciaal voor vrouwen. “We hebben gemerkt dat hier vraag naar is. Afhankelijk van de inschrijvingen, gaan wij kijken waar de opleidingen plaatsvinden. Het is een goede ontwikkeling.” 

Zes sportbonden hebben de handen ineengeslagen.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven