Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Drietal neemt afscheid: 'Wij verlaten de KNVB via de voordeur'

KNVB Media
KNVB Media
28 mei 2015, 19:42

Foto:

Ieder seizoen maakt de afdeling Scheidsrechterszaken de balans op na een jaar betaald voetbal. De KNVB gelooft in ontwikkeling van goede en jonge (assistent-)scheidsrechters en keurt aan het einde van ieder seizoen haar scheidsrechterskorps. Dat resulteert in het promoveren van een aantal arbitrageleden, maar betekent eveneens dat de KNVB ieder jaar afscheid neemt van een aantal (assistent-)scheidsrechters. Zo ook van Marco Buijk, Wilco Lobbert en Hans Olde Olthof.

Onder de rook van luchthaven Schiphol zette scheidsrechtersbaas Dick van Egmond de drie in het zonnetje. Letterlijk bijna: de ceremonie vond plaats in The Beach, een indoor strandlocatie in de oude bloemenveiling van Aalsmeer. Buijk, Lobbert en Olde Althof kennen alledrie een lange geschiedenis in dienst van de KNVB en maakten in honderden betaald voetbalduels deel uit van het arbitrale kwartet. Over één zaak zijn ze het roerend eens: “We lopen via de voordeur naar buiten en kunnen terugkijken op een geslaagde carrière. Met een goed gevulde rugzak voor de rest van ons leven.”

Mooiste ervaringen

Het trio herinnert zich mooie gebeurtenissen, wanneer zij terugblikken op hun carrières. “Natuurlijk mijn debuut in de Eredivisie”, denkt Buijk (foto hierboven) hardop na. “Maar ook de samenwerking met de collega’s, de spanning voorafgaand aan een wedstrijd en de ontlading nadien. Je probeert geen fouten te maken – die je uiteindelijk altijd wel een keer maakt, maar waarvan je hoopt dat ze dan niet cruciaal zijn – en als dat lukt, dan ben je daar blij mee. Het is vervolgens heerlijk om dan lekker ontspannen te douchen en daarna even met z’n drieën of vieren iets te gaan eten of drinken. Daar heb ik altijd bijzonder van genoten.”

Lobbert (foto hieronder) floot ooit zélf een wedstrijd in het betaald voetbal. “Dat was Top Oss tegen Heracles Almelo, maar dat was voor mij het maximale. Ik heb er toen voor gekozen om als assistent verder te gaan, wat me geen windeieren heeft gelegd. Debuteren in de Jupiler League en de Eredivisie is natuurlijk erg mooi, maar mijn persoonlijke hoogtepunt was toch wel mijn eerste wedstrijd in de Champions League. Dat was Manchester United tegen FC København onder leiding van Jan Wegereef, op Old Trafford. Dat je daar op het veld staat en deel uit maakt van het spel, dat is prachtig!”

Ook voor Olde Olthof is een wedstrijd buiten de landsgrenzen memorabel. “Ondanks dat ik de FIFA-badge (Olde Olthof werd op leeftijdsgronden afgewezen, red.) nooit heb gedragen, heb ik toch de nodige internationale ervaring opgedaan. Hoogtepunt was wat mij betreft in 2007. Een hele leuke wedstrijd tussen Frankrijk en Marokko, onder leiding van Ruud Bossen. Dat was in het Stade de France in Parijs, 85.000 man op de tribunes... Een geweldige ambiance, met 60.000 knotsgekke Marokkaanse fans die voor een levendige sfeer zorgden. Een fantastisch moment om mee te maken”, glimlacht de ingetogen Olde Olthof.

‘Nieuwe’ carrières

De actieve rol van de drie in het betaald voetbal zit erop. Toch verdwijnen ze niet helemaal uit de voetbalwereld. “Ik ben beschikbaar voor clubs in mijn omgeving om daar het scheidsrechtersplan vorm te geven en te begeleiden”, vertelt Buijk. “Daarnaast ben ik ook coach van een assistent-scheidsrechter en betrokken als bestuurslid. Af en toe nog een potje fluiten. Ik ben echt een liefhebber en vind het nog veel te leuk om helemaal te stoppen.”

Lobbert is net als Buijk coach, van twee jonge scheidsrechters. Zijn pupillen wisten zelfs te promoveren. “Rogier Honig en Terry Hoekstra mogen het allebei een stapje hogerop laten zien. Dat zij onder mijn supervisie staan, is natuurlijk geweldig! Ook heb ik bij Helios, mijn vereniging in Deventer, de arbitrage op poten gezet. Daartoe behoren zeven jonge meiden en acht jongens, hartstikke leuk! Ik heb namelijk heel veel te danken aan de KNVB en vind het bijna een verplichting om iets terug te doen. De komende jaren hoop ik daarom als een soort verlengstuk van de technische staf te fungeren, om mijn kennis en ervaring over te brengen op jeugdig talent. Daar heb ik heel veel zin in!”

 

Ook Olde Olthof (hierboven in actie) is al een tijdje actief als coach van jonge en talentvolle assistenten. “Dit doe ik zowel binnen het betaald voetbal, als binnen KNVB-district Oost van het amateurvoetbal. Zie mij als een soort trainer: ik probeer de talenten iets mee te geven. Maar uiteindelijk moeten ze zelf aantonen dat ze een stap gemaakt hebben. Ik vind het leuk om te doen en hoop mijn expertise nog jaren te mogen overbrengen op de nieuwe generatie.”

Lees hier welke (assistent-)scheidsrechters er nog meer afscheid nemen en wie er promoveren naar een hoger niveau


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen