Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Reinold Wiedemeijer stopt per direct met fluiten

KNVB Media
KNVB Media
12 april 2018, 11:00

Reinold Wiedemeijer stopt na achttien jaar met fluiten in het betaald voetbal. - Foto: KNVB Media

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer zal geen wedstrijden in het betaald voetbal meer leiden. Na lang blessureleed keerde hij in december 2017 terug op de Nederlandse velden. Enkele maanden later blijkt het lichaam toch teveel tegen te sputteren om te kunnen fluiten op het hoogste niveau. "Het risico op een nieuwe blessure is te groot. Nu hou ik de regie in eigen hand."

Ik had altijd veel plezier en goed contact met spelers

Stralend stond Reinold Wiedemeijer in december voor de camera's van FOX Sports in het stadion van ADO Den Haag. Hij was terug na maanden van blessureleed. Een jaar lang had hij keihard gewerkt om te herstellen van een hamstringblessure. Onderweg sloeg de twijfel soms toe na een terugslag. Maar daar stond hij weer. 'Ik ben ooit scheidsrechter geworden om tussen die 22 spelers te lopen', zei Wiedemeijer. 'En dat een beetje te managen op een leuke manier. Dan ben je blij dat je weer mag.'

Herinneringen

Zijn terugkeer op de velden duurde korter dan hij had gehoopt. "Ik heb er van genoten. Een mooie reeks wedstrijden gefloten ook, zonder wedstrijdbepalende fouten. Ik zou nog moeiteloos jaren kunnen fluiten maar de eisen die aan scheidsrechters worden gesteld op topniveau zijn heel hoog. En ik wil niet weer geblesseerd raken. Door het lopen van de conditietest zou dat weer het geval kunnen zijn. Nu bepaal ik zelf het einde."

Wiedemeijer wil zijn ervaringen graag delen. Hier tijdens een bijeenkomst van scheidsrechters in district West II.

Vanaf het moment dat hij de beslissing heeft genomen om te stoppen, schieten ontelbare herinneringen door het hoofd van de oud-voetballer van Helmond Sport. Meer dan 400 wedstrijden floot hij in het betaalde voetbal. "Ik heb de opleiding gevolgd bij Mario van den Ende en John Blankenstein. In drie jaar stootte ik door van de amateurs naar het profvoetbal. Het is nu heel normaal dat jonge talenten sneller een kans krijgen, maar toen was dat nog heel ongebruikelijk." 

Vader

Een aantal momenten staat hem bij. "De eerste keer in De Kuip. Als ik vroeger naar het Nederlands elftal keek, was dat altijd in de Kuip. En nu stond ik daar zelf in de tunnel met de spelers achter me." Ook de wedstrijd die hij moest fluiten toen zijn vader was overleden staat op zijn netvlies. "Dat was bij Cambuur en er was een lid van het koningshuis overleden. Voor mij was de minuut, die toen werd gehouden voor mijn vader. 

Zijn vader leefde 25 jaar met ALS. Dan leer je wel relativeren. "Spelers en supporters konden mij ook niet raken. Ik heb heel wat over me heen gehad, zoals elke scheidsrechter. Maar ik ben altijd mezelf gebleven. Had altijd veel plezier en goed contact met spelers." 

Reinold Wiedemeijer in zijn element. Tussen de spelers.

Coach

En dan hou je het ook niet achttien jaar vol in het profvoetbal. Hij heeft het spelletje wel zien veranderen. "Alles wordt nu geregistreerd. Je draagt een headset om met de assistenten te communiceren. De videoscheidsrechter komt er aan. Alles is strak georganiseerd en daar is iedereen zich van bewust. Voetballers waren vroeger beter gebekt. Daar hield ik wel van." Net zo als hij het niet erg vond om voor de camera een beslissing toe te lichten. "Dat probeerde ik altijd zo simpel mogelijk te houden, maar dan kreeg ik af en toe bij de evaluatie te horen dat ik de procedure beter moest uitleggen."

Ik wil graag doorgeven wat ik in al die jaren heb opgepikt

Wiedemeijer had graag nog een paar jaar tussen de jongens gelopen zoals hij dat zelf noemt. "Maar ik heb uitdagingen genoeg. En daar is nu tijd voor. Ik ga marathons lopen. En het ultieme doel is de triathlon." En Wiedemeijer gaat niet helemaal verloren voor de scheidsrechterij. "Ik wil graag doorgeven wat ik in al die jaren heb opgepikt. Daarom ben ik jonge talenten gaan coachen. Dat bevalt tot nu toe goed."

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen