Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Scheidsrechter Stan (13) beloont sportiviteit keeper met AA’tje

KNVB Media
KNVB Media
23 maart 2017, 14:45

Stan Baak in actie als scheidsrechter - Foto: FC Lisse

‘Oei’, dacht Stan Baak toen hij zaterdag de wedstrijd tussen FC Lisse JO9-4 tegen UDO JO9-3 floot. ‘Een overtreding in de zestien’. Maar wat te doen, want het knulletje van UDO dat de overtreding maakte, deed dat niet bewust. Een penalty zou wel heel zwaar zijn, vond hij. Na even wikken en wegen kwam hij tot een besluit; een minuutje aan de kant en een keeperbal.

Niet iedereen in het veld was het daarmee eens. “De keeper van UDO zei dat hij eigenlijk vond dat het wel een vrije trap moest zijn”, vertelt de 13-jarige Stan. “Maar ik zei hem dat dat eigenlijk niet kon, want dan zou het een penalty moeten zijn omdat het in de zestien was. Daar was hij het wel mee eens en dus zijn we verder gaan voetballen met een doeltrap.”

Sportiviteit beloond

De keeper van UDO zei dat hij eigenlijk vond dat het wel een vrije trap moest zijn

Het voorval bleef in het achterhoofd van de jonge scheidsrechter zitten. Hij wilde de sportiviteit van de keeper graag belonen, maar hoe? Ineens had hij het. “Tijdens de penalty’s na afloop zei ik tegen hem dat hij mijn AA’tje mocht hebben omdat hij zo sportief was geweest. Hij was er erg blij mee en rende meteen naar zijn vader om dat te vertellen.”

Nadat het AA’tje van eigenaar was gewisseld kon de keeper zijn geluk niet op. Stan zelf moest snel door naar zijn eigen wedstrijd bij de JO13. In het voorbijgaan werd hij nog aangesproken door de ouders van de tegenpartij. “Zij vonden dat het heel erg leuk van me was om mijn drinken aan hem te geven en gaven me complimenten over mijn fluiten. Heel leuk om te horen.”

Pas sinds kort scheidsrechter

Stan Baak: 'Ik wilde de sportiviteit van dat jongetje belonen'.

Stan fluit pas sinds kort. In de najaarscompetitie floot hij twee keer bij zijn broertje, toen de aangewezen scheidsrechter niet kwam opdagen. Hij vond het zo leuk dat hij zich aanmeldde om een diploma te halen. Zaterdag was het duel tussen Lisse en UDO pas zijn tweede officiële wedstrijd. “Het is leuk om scheidsrechter te zijn”, vindt hij. “Dan heb je zelf het spel in de hand. En het is ook belangrijk natuurlijk, want zonder scheidsrechter kan er niet gevoetbald worden.”

Bij FC Lisse zijn ze erg blij met de actie van Stan. “Geweldig”, noemt scheidsrechterscoördinator Frank Meeuwenoord de actie van zijn pupil. “Heel erg mooi dat hij zoiets op die leeftijd kan bedenken. Wij zijn meer dan trots op hem, maar ook op onze andere jeugdscheidsrechters.” De actie heeft ook al direct wat teweeggebracht bij de club. "We hebben medailles besteld zodat onze scheidsrechters een volgende keer niet meer hun AA'tje hoeven weg te geven, maar een medaille kunnen uitdelen als beloning voor sportief gedrag."

Lastig scheidsrechters vinden

Sinds november vorig jaar is Meeuwenoord betrokken bij het scheidsrechtersbeleid bij FC Lisse. Dat het lastig was om scheidsrechters te vinden, dat had hij wel verwacht. Maar hij schrok van wat hij er aantrof. “We lopen bij wijze van spreken drie jaar achter”, is hij eerlijk. “We proberen daar nu wat aan te doen.”

Heel erg mooi dat hij zoiets op die leeftijd kan bedenken. Wij zijn meer dan trots op hem

Lisse doet dat op verschillende manieren. “Door de jonge scheidsrechters goed te begeleiden. Bijvoorbeeld door rapportjes op te stellen met positieve punten en met verbeterpunten. Of door naast een AA’tje te zorgen voor een krentenbol en een banaantje voor na de wedstrijd. Maar vooral ook door te benadrukken hoe blij we met ze zijn. En hoe nodig ze zijn. We merken dat dat zeker effect heeft. Maar het mag altijd wel meer. Het blijft lastig om voor alle wedstrijden scheidsrechters te vinden.” 

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen