Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Niet blijven klagen, maar zelf gaan fluiten

KNVB Media
KNVB Media
26 februari 2017, 15:46

Robbert Minkhorst: 'Wie B zegt, moet ook A zeggen.' - Foto: KNVB Media

Robbert Minkhorst is journalist en voetballer van DoCos 4 in de reserve-zoveelste klasse. Na een kritische column over het belabberde niveau van de scheidsrechter, volgde hij op uitnodiging van de KNVB de scheidsrechterscursus en nam zelf de fluit ter hand. Hoe kijkt hij terug op de cursus en zijn ervaringen om 22 voetballers in het gareel te houden?

"Ik ben zelf wel een speler die zijn mondje bij zich heeft," zegt Minkhorst. "Maar nooit om de scheidsrechter te bespelen. Ik kan alleen niet goed tegen onrecht en dat kom je veel tegen op het niveau waarop ik acteer." Een scheidsrechter kan toch een fout maken? "Natuurlijk, maar dat geklooi met die regels. Een voorbeeld. Ik breek door en word neergehaald. Dan is dat op zijn minst een gele kaart met een tijdstraf. Maar dan krijg je alleen een vrije trap. Het is allemaal te gemakzuchtig en daardoor kan het uit de hand lopen."

Kritische column

Ik kan blijven klagen, maar ik kan ook bijdragen aan een oplossing

Minkhorst beschikt over een fijne pen en schreef een kritische column die werd afgedrukt in de uitgaven van de Holland Media Combinatie. De KNVB bood hem vervolgens aan de scheidsrechterscursus B te volgen. Minkhorst pakte de handschoen op. "Ik kan blijven klagen, maar ik kan ook bijdragen aan een oplossing."  Een gescheurde kruisband gooide eerst nog roet in het eten, maar in het najaar trok Minkhorst het glimmende paarse shirt van de arbiter aan. Niet met elf maar alleen naar het veld, de bal in de hand, 22 spelers in het kielzog, die straks allemaal wat van jouw beslissingen gaan vinden. 

Naast vier cursusavonden worden de beginnende scheidsrechters direct in het diepe gegooid. Minkhorst: "Ik ging B-junioren fluiten. Die hebben hun mondje al mee hoor." Op het platform Scheids Assist deelde Minkhorst zijn ervaringen, een aanrader. Wie de columns leest, kruipt in de huid van de scheidsrechter. Je voelt de twijfel - was het een penalty? De frustratie als de begeleider wijst op de overtredingen die je niet hebt gezien. En de waardering als een jonge slungel na afloop de bestuurskamer in komt om je te bedanken.

Hé Scheids! Hé Scheids! Ga naar Scheids Assist voor de ervaringen van Robbert Minkhorst als beginnend scheidsrechter.

Handjes thuis

"Wat ik het moeilijkste vond? Dat je niet alles kunt waarnemen. Ik erger me altijd aan handtastelijkheden in het veld. Voor de wedstrijd zei ik dan ook altijd: 'Handjes thuis' en lette daar extra goed op. Het was dan zeer confronterend en frusterend om na de wedstrijd van mijn begeleider te horen dat ik een aantal overtredingen had gemist." 

Minkhorst heeft meer begrip gekregen voor het vak, want dat is het toch. "Ik heb nu zelf ervaren dat je in een fractie van een seconde een beslissing moet nemen, ook als je twijfelt. En dat de scheidsrechters er überhaupt steeds weer staan. Dan moet het toch ook leuk zijn. Ik vind het leuker dan ik had gedacht."

Doorgaan of niet?

De cursus heeft daartoe bijgedragen. De stof was goed. We hadden veel lol met de groep. Na afloop waren er drie mogelijkheden: 

  • Verenigingsscheidsrechter blijven
  • Nog een jaar ervaring op doen
  • De A-cursus gaan volgen en doorgroeien naar een hoge niveau. 

Aan de afronding van het traject kan wat meer aandacht aan worden besteed, vindt Minkhorst. "Dat kan persoonlijker. Je stelt jezelf toch kwetsbaar op en dan is het fijn als er wat langer bij stil wordt gestaan, waarom je de vervolgcursus mag doen of juist niet." 

Zelf komt hij in aanmerking voor de A-cursus. "Ik heb niet alle tijd van de wereld, een gezin, een drukke baan. Maar ik vind - met een knipoog naar de cursus - : 'Wie B zegt moet ook A zeggen'." Het scheidsrechtersgilde heeft er een nieuw lid bij. Een lid dat hopelijk ook af en toe nog in de reserve zoveelste klasse blijft fluiten. Want daar is hij misschien wel het hardste nodig.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen