Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Theo Verbij (64) geniet én leert van headsetclinic

KNVB Media
KNVB Media
12 oktober 2016, 14:24

Tom van Sichem gaf afgelopen zondag een headsetclinic aan Theo Verbij. - Foto: KNVB Media

Al een jaar of 25 staat Theo Verbij ieder weekend met de fluit in de hand op de Nederlandse amateurvelden. Maar dat je nooit te oud bent om te leren ondervond de 64-jarige arbiter tijdens de headsetclinic die hij in het kader van de Week van de Scheidsrechter kreeg van topscheidsrechter Tom van Sichem. “Een geweldige ervaring. Ik heb echt een hoop geleerd.”

Zondagmiddag 9 oktober is een dag die Theo Verbij niet snel weer gaat vergeten. Niet zozeer omdat de wedstrijd tussen de tweedeklassers NVC en SCH’44 nou zo speciaal was, maar vooral omdat hij in die wedstrijd werd begeleid door KNVB-scheidsrechter Tom van Sichem. “Mijn schoonzoon had me aangemeld”, vertelt Verbij. “Ik hoorde op een gegeven moment dat ik tot de gelukkigen behoorde die een headsetclinic had gewonnen. Ik zag het meteen helemaal zitten.”

Perfect contact

De agenda’s van Van Sichem en Verbij werden naast elkaar neergelegd en na enig overleg rolde de wedstrijd tussen NVC en SCH op zondag 9 oktober er uit. Voorafgaand aan het duel kreeg Verbij de headset in de kleedkamer voor het eerst op. ‘Ik wil het eerst in de warming-up testen’, meldde hij aan Van Sichem. Want hinder wilde hij er niet van ondervinden. “Maar het zat direct perfect.”

Datzelfde gold voor de contacten tussen de twee scheidsrechters vanaf het moment dat het duel daadwerkelijk van start ging. “Van Sichem had verschillende tips voor me over looplijnen die je kunt maken als de bal bijvoorbeeld bij de links- of rechtsbuiten is. ‘Houd de eerste paal in de gaten en loop achterwaarts wanneer de buitenspeler naar binnen snijdt’, vertelde hij me. Ik probeerde direct wat te doen met zijn tips en ik moet zeggen dat het inderdaad veel gemakkelijker loopt.”

Theo Verbij tussen de teams van NVC en SCH'44.

Scheidsrechter

Zo’n 25 jaar geleden stapte hij voor het eerst als scheidsrechter het veld op. Door de geboorte van zijn twee kinderen en de ziekte van zijn vrouw, die lijdt aan MS, was hij een paar jaar niet meer bij de voetbal geweest, maar toen één van zijn kinderen heel aardig bleek te kunnen voetballen raakte hij weer betrokken bij het verenigingsleven. ‘Kom ook weer voetballen’, zeiden zijn maten van vroeger. Maar Verbij schudde zijn hoofd. Die tijd was geweest. ‘Wil je dan misschien een keer een wedstrijdje fluiten’, zo luidde de volgende vraag. “Dat leek me wel wat”, vertelt Verbij. “En inmiddels zijn we alweer heel wat jaren verder.”

Ik ben natuurlijk ook gewoon een liefhebber van het spelletje

Nadat hij een jaar of vijf bij de club had gefloten stapte op een zekere dag iemand van de KVNB op de scheidsrechter af. Of hij niet wilde fluiten voor de voetbalbond? “Dat leek me meteen een mooie, nieuwe uitdaging. En ik heb er nooit spijt van gehad. Sindsdien ben ik zo’n beetje iedere zondag op pad en eigenlijk heb ik daar alleen maar positieve herinneringen aan overgehouden. Dit jaar ben ik zelfs gepromoveerd naar groep E en fluit ik mijn wedstrijden voornamelijk in de tweede klasse. Dat is genieten hoor, want bovenal ben ik natuurlijk ook gewoon een liefhebber van het spelletje. En dat wordt wat beter uitgevoerd in de tweede dan in de vijfde klasse.”

Complimenten

Hoe lang hij nog op niveau actief wil zijn? Verbij lacht. ‘Volgend jaar stop ik ermee’, vertelde hij aan Van Sichem in het gesprek dat ze na afloop van de clinic samen hadden. “Hij schrok. ‘Dat moet je niet doen, dat zou zonde zijn’, zei hij. ‘Met werken’, zei ik. ‘Niet met fluiten’. Hij complimenteerde me hoe snel ik leerde en iets met zijn opmerkingen deed. Hij kon zich niet voorstellen dat ik echt al 64 was.” Aan stoppen denkt Verbij daarom voorlopig nog maar niet. Hij schudt zijn hoofd. “Als ik wil loop ik al die spelers er nog gemakkelijk uit, haha.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen