Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

DWOW: Eenheid in tenue en uitstraling scheidsrechters

KNVB Media
KNVB Media
7 oktober 2016, 14:00

DWOW gaf alle clubscheidsrechters een tenue cadeau in het kader van de Week van de Scheidsrechter. - Foto: KNVB Media

Bij DWOW is de scheidsrechterstak volop in ontwikkeling. Vanaf dit seizoen hebben alle scheidsrechters bij zowel de jeugd als senioren hetzelfde tenue en dezelfde attributen. Om de club uit Wieringerwerf te ondersteunen in de stijgende lijn die is ingezet, kreeg het van de KNVB ter ere van de Week van de Scheidsrechter een deel van de kosten vergoed voor de tenues.

Coördinator Gert-Jan Schipper probeert door veel te praten met de diverse clubscheidsrechters zowel de kwaliteit als de kwantiteit te verbeteren. Vooralsnog slaagt hij daar goed in. “Vorig jaar moest ik regelmatig een laatste oproep doen op Facebook om voor sommige duels een scheidsrechter te vinden. Uiteindelijk kwam het altijd goed, maar het kostte veel energie om dit voor elkaar te krijgen. Dit jaar hebben we nog voor geen enkele wedstrijd problemen gehad.”

Scheidsrechtersbeleid

Schipper nam de rol van scheidsrechterscoördinator vorig jaar op zich. Als vrijwilliger had hij al diverse functies binnen de club, waaronder clubscheidsrechter. Lijn brengen in het scheidsrechtersbeleid zag hij als een extra uitdaging. “Mijn voorganger moest regelmatig zelf extra wedstrijden fluiten om de gaten op te vullen. Dat is natuurlijk niet bedoeling. Ik merkte bovendien dat veel opgeleide jeugdscheidsrechters stopten en een aantal ervaren mannen de club verliet uit onvrede. Daar wilde ik graag verandering in brengen.”

Ik wilde graag naar iedereen zijn wensen luisteren en horen wat er wel en niet goed ging

Communicatie is zijn sleutelwoord. Hij startte een groepsapp, ging in gesprek met een aantal vertrokken scheidsrechters en plande een vergadering in waarvoor alle scheidsrechters waren uitgenodigd. “Ik wilde graag naar iedereen zijn wensen luisteren en horen wat er wel en niet goed ging. Zo bleek er veel onvrede over de verdeling van de duels, de frequentie van fluiten en de voorkeurstijden. Dit heb ik opgelost door onder andere een Excel-bestand aan te maken om helder inzichtelijk te krijgen wie wanneer kan fluiten en heeft gefloten. Hierdoor kun je aan iedereen zijn wensen tegemoet komen en zorgen dat de wedstrijden eerlijk worden verdeeld.”

Begeleiding van jeugdscheidsrechters 

Tijdens het vorige seizoen is DWOW al gestart met de extra begeleiding van jeugdscheidsrechters. “Onze vrijwilliger Rogier Stuij leidt elk seizoen D-junioren op tot pupillenscheidsrechter. In het verleden haakten zij af na één of twee seizoenen. Ik wil ze echter zoveel mogelijk behouden voor de toekomst. Daarom hebben ze allemaal begeleiding gekregen van een ervaren ex-scheidsrechter van de club. Zij praten tijdens de rust en na afloop met de scheidsrechters en brengen aan het licht wat er wel en niet goed gaat. Daarnaast spreken zij tijdens het duel mondige leiders en ouders aan op hun gedrag wanneer ze fel kritiek uiten.”

Het is een mooie beloning dat dat de KNVB de tenues voor een deel vergoedt

Er kwam nog een uitvoerige wens uit de vergadering naar voren. “Ze wilden voor de uitstraling allemaal hetzelfde tenue en dezelfde attributen als kaarten, fluiten en notitieboekjes. Dit heb ik voorgelegd aan het bestuur en zij hebben akkoord gegeven. Vervolgens heb ik dit initiatief neergelegd bij de KNVB als extra stimulans voor de vereniging en de clubscheidsrechters. We zijn er erg blij mee dat de KNVB de tenues voor een deel vergoedt. Het is een mooie beloning.”

Presentatie

DWOW heeft de tenues inmiddels gepresenteerd. “Alle scheidsrechters hebben de kleding opgehaald in de kantine. Ze zijn erg blij mee. Het was leuk dat er veel publiek bij de presentatie aanwezig was.”

Het kan nooit kwaad om zoiets belangrijks extra onder de aandacht te brengen

Tijdens de Week van de Scheidsrechter zet DWOW het thema sportiviteit en respect centraal. “We maken voorafgaand aan alle duels foto's waarbij de aanvoerders de scheidsrechter een hand geven. Deze verspreiden we vervolgens op Facebook en in onze nieuwsbrief. Het kan nooit kwaad om zoiets belangrijks extra onder de aandacht te brengen.”

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen