Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blom frist de kennis op van SEP-scheidsrechters

KNVB Media
KNVB Media
5 oktober 2016, 9:23

Blom sluit de spelregelavond af met een quiz. - Foto: KNVB Media

De arbiters uit het betaald voetbal maken in de Week van de Scheidsrechter een tour langs de amateurclubs. Tijdens deze spelregelavonden komen vele facetten van het fluiten aan bod. Ideaal om de kennis op te frissen én ervaringen uit te wisselen met een bekende scheids. Dinsdagavond was Kevin Blom bij SEP in Delft.

Wanneer is het hands en wanneer niet? In de kantine van de derdeklasser uit Delft brandt een fijne discussie los. Wel of niet met de hand naar de bal is gemakkelijk gezegd, maar in de praktijk blijkt dat de scheidsrechter het helemaal niet zo eenvoudig heeft. Blom toont diverse voorbeelden uit de praktijk en het twintigtal aanwezigen raakt er niet over uitgepraat.

Blom legt uit aan de hand van diverse praktijksituaties.

“Hij heeft duidelijk zijn arm omhoog”, klinkt het. “Hij kan er toch niets aan doen?”, is het weerwoord van een ander. De Eredivisiescheidsrechter heeft plezier in deze diversheid van meningen en hakt na een aantal minuten de knoop door. “Het is wel hands”, zegt hij.

“Maar je kunt het pas in de herhaling goed zien. Kijk maar, deze speler heeft wel degelijk zijn arm van de grond. Dat wij dit nu in herhaling kunnen zien, is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Maar je kunt wel proberen om van elke situatie op het juiste moment een foto in je hoofd te maken”, geeft Blom zijn collega's van SEP mee.

Druk schema

Bij een kleine club heb je juist extra veel interactie

Het is de derde spelregelavond van Blom deze week. Een druk schema dus, temeer omdat hij zondag ook het WK-kwalificatieduel tussen Oekraïne en Kosovo moet fluiten. Blom zit er niet mee.

“Ik vind dit alleen maar leuk om te doen. En of dat nou voor 100 of 20 man is, maakt voor mij geen verschil. Dit is een relatief kleine club en dat zorgt er juist voor dat er extra veel interactie is. Wat ik mooi vind, is dat er ook jeugd aanwezig is. Ik ben net als zij op jonge leeftijd begonnen met fluiten. Ik hoop dat ik een voorbeeld voor ze kan zijn. En dat een topbaan als ik heb, echt haalbaar is.”

Bas Kers is jeugdscheidsrechter bij SEP. Wanneer Blom een vraag stelt aan de aanwezigen in de kantine, is hij niet te beroerd om zijn mening te laten horen. “Ik ben van origine jeugdleider, maar omdat er regelmatig een tekort aan scheidsrechters was, ben ik op een dag ook zelf gaan fluiten. Een cursus heb ik nooit gevolgd. Daarom is een avond als dit een uitkomst. Veel spelsituaties komen mij bekend voor. Dankzij Kevin Blom weet ik nu hoe ik moet handelen. En heel eerlijk, van sommige spelregels had ik nog nooit gehoord.”

Snelle leerlingen

Tussendoor vermaakt de scheidsrechter het publiek met anekdotes.

De scheidsrechters van SEP zijn snelle leerlingen. De regels over hands zitten er binnen een mum van tijd ingebakken. De discussies nemen af. Ze zijn het steeds meer met elkaar eens.

Dit ritueel herhaalt zich bij de situaties die Blom toont over het ontnemen van een scoringkans. Wanneer is het een gele kaart en wanneer een rode? De ervaren leidsman legt het treffend uit met een aantal voorbeelden.

Tussendoor komen er regelmatig vragen uit de zaal en vermaakt Blom het publiek met anekdotes. Zo maakt hij iedereen jaloers wanneer hij vertelt over zijn ervaringen in Emirates Stadium in Londen.

Blom floot daar het duel in de voorronde van de Champions League tussen Arsenal en Londen. “Wat een schitterend veld is dat. Daar wordt enorm goed voor gezorgd. De materiaalman kwam voor de wedstrijd naar me toe om te vragen of ik niet te veel extra tijd wilde rekenen. Dat zou zonde van de grasmat zijn.”

Quiz

Blom sluit traditioneel af met een quiz. Op het grote scherm toont hij een spelsituatie en de aanwezigen kunnen met een rode kaart, gele kaart of de hand omhoog laten weten hoe zij de situatie zouden oplossen. De beslissing in de finale valt uiteindelijk na een shoot-out.

De scheidsrechters kiezen tijdens de quiz voor een rode kaart.

De vraag is hoeveel wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal Blom tot nu toe heeft gefloten. Richard, de oudste van de twee finalisten, zit er het dichtste bij (het juiste antwoord is 505). De prijs, een armband met de term 'respect', slaat hij echter af en gunt hem aan medefinalist Carlo. Hij heeft duidelijk goed geluisterd naar de passage over sportiviteit en respect in het verhaal van Blom.

Na afloop spreekt de Eredivisie-scheidsrechter van een geslaagde avond. Hij hoopt dan ook dat meerdere tips die hij heeft meegegeven, komend weekend direct op de velden van SEP worden toegepast. “De scheidsrechters nemen dit als bagage mee het veld op. Ik verwacht dat ze nog wel eens aan me zullen denken.”

Na afloop op de foto met Kevin Blom.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen