Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Boek voor 42 scheidsrechters Madese Boys

KNVB Media
KNVB Media
28 september 2016, 11:33

Voor de Week van de Scheidsrechter legde Madese Boys een initiatief voor bij de KNVB. - Foto: KNVB Media

De scheidsrechters van Madese Boys kunnen binnenkort 'De Scheids' van Menno Fernandes in hun boekenkast plaatsen. De tweedeklasser is één van de verenigingen die een initiatief voorlegden bij de KNVB om hun leidsmannen in het zonnetje te zetten. Ter ere van de Week van de Scheidsrechter (van 1 tot en met 9 oktober) vergoedt de voetbalbond de aanschaf van de 42 boeken.

'De Scheids' gaat over de ervaringen van Fernandes als arbiter in het amateurvoetbal. Kort nadat de NRC-redacteur was afgekeurd als voetballer overleed grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Het bracht Fernandes op het idee om zelf te gaan fluiten en erover te gaan schrijven. Het resultaat is een unieke blik op het amateurvoetbal en zeer herkenbaar voor degenen die zelf wekelijks met een fluit op het veld staan.

Cadeau

De pupillenscheidsrechters van Madese Boys, met Matthijs de Jong (eerste van links) en Jip van de Bersselaar (vierde van rechts).

Dat vindt ook de scheidsrechterscommissie van Madese Boys. Zij zien het boek als een mooi cadeau voor de 42 vrijwilligers die wekelijks bij de Brabantse club een wedstrijd leiden. Tijdens de eerstvolgende scheidsrechtersvergadering reikt de club de boeken uit.

"Wij zijn erg trots op onze scheidsrechters", zegt Boris van Zomeren als voorzitter van de scheidsrechterscommissie. "En dat geldt niet alleen voor ons. Vanuit meerdere geledingen binnen de club hoor ik dat er veel waardering voor ze is. Naast hun inzet en opoffering van hun tijd vinden we het erg fijn dat ze zich bekommeren om de begeleiding van jeugdige scheidsrechters."

Ervaren kracht

Van Zomeren doelt op de groep pupillenscheidsrechters in opleiding die bij het fluiten van een wedstrijd altijd kan terugvallen op een ervaren kracht langs de lijn. "Eén van onze scheidsrechters staat gedurende de opleiding langs de kant en zorgt voor begeleiding en feedback. Hij geeft dan aan wat er goed gaat en wat ze nog kunnen verbeteren. Wanneer ze zelfstandiger zijn geworden, zorgen we dat ze tijdens de pauzes bij een ervaren scheidsrechter terecht kunnen voor vragen of gewoon hun verhaal kwijt kunnen. Het is de beste manier om het fluiten onder de knie te krijgen en het helpt om zelfverzekerder op het veld te staan."

Het doel is duidelijk. "Het merendeel van onze scheidsrechters is 50-plus. Daar willen we graag verandering in brengen. De jongens en meiden moeten na het fluiten van pupillenwedstrijden het leuk blijven vinden om door te groeien en ook op een ander niveau actief te zijn."

Goede voorbeeld

Jip van de Bersselaar (16) en Mathijs de Jong (18) geven het goede voorbeeld. De twee jongeren zijn de uitzonderingen in het korps van ervaren arbiters. "Het zijn twee hele positieve jongens die op meerdere vlakken altijd bereid zijn om de club te helpen. Ze luisteren goed, zijn coachbaar en maken duidelijk een goede ontwikkeling door. Ik vermoed dat ze nog meer plezier in het fluiten hebben, dan in het voetballen zelf."

Ook de KNVB waardeert hun inzet. Het tweetal mag in november naar Zeist komen en een dag meelopen met de scheidsrechters uit het betaald voetbal.

Scheidsrechters week lang in het zonnetje Scheidsrechters week lang in het zonnetje De prijswinnaars in het kader van de Week van de Scheidsrechter op een rijtje.

Week van de Scheidsrechter Week van de Scheidsrechter Lees hier meer informatie over de Week van de Scheidsrechter.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen