Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Met de video-assistent zou er wel discussie zijn over mijn penalty'

KNVB Media
KNVB Media
20 mei 2016, 16:06
1:24

Assistent-bondscoach Marco van Basten is groot voorstander van de video-assistent. - Foto: KNVB Media

In 2002 schreef Marco van Basten in 'Hard Gras' dat het tijd was voor verandering. Bij twijfel zouden scheidsrechters moeten worden overruled vanuit de regieruimte. Veertien jaar later lijkt de video-assistent er eindelijk te komen.

Van Basten was deze week te gast bij een bijeenkomst van de KNVB en de IFAB, de internationale spelregelcommissie, over de invoering van de video-assistent. Die video-assistent is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens wedstrijdbepalende situaties in de wedstrijd. Dit vindt plaats met behulp van de beelden van de aanwezige camera’s in het stadion. Het doel is wedstrijden sportiever en eerlijker te laten verlopen, zonder dat daarbij de snelheid van het spel wordt aangetast.

Betere uitkomst

Dat is de manier waarop we de komende tijd de boel op een goede manier willen beïnvloeden

"Je hebt hulp nodig als scheidsrechter", vertelt de assistent-bondscoach. "Op deze manier, met de beelden erbij, denk ik dat het een betere uitkomst geeft. Dat het zuiverder is. Dat is de manier waarop we de komende tijd de boel op een goede manier willen beïnvloeden."

Sinds 2013 draait de KNVB op de achtergrond testen met de video-assistent. De video-assistent staat nog niet daadwerkelijk in contact met de scheidsrechter, maar de testen van de KNVB hebben een bijdrage geleverd aan de discussie over live-testen van de video-assistent in het voetbal. De KNVB hoopt volgend seizoen live te kunnen testen bij wedstrijden in de KNVB beker.

Video-assistent Video-assistent Meer informatie over de video-assistent.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen