Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pieter Vink maakt rentree: 'Enorm naar uitgekeken'

KNVB Media
KNVB Media
31 maart 2016, 12:56

Pieter Vink fluit vrijdag VVV-Venlo - FC Den Bosch. "Dat is geen 1 april grap." - Foto: KNVB Media

Meer dan een jaar stond hij buitenspel. Eerst machteloos, daarna hard werkend aan zijn herstel. Een vervelende hamstringblessure was de oorzaak van de maandenlange absentie van scheidsrechter Pieter Vink. Vrijdag maakt hij zijn rentree bij het duel in de Jupiler League tussen VVV-Venlo en FC Den Bosch. "Hier heb ik enorm naar uitgekeken. Vrijdag loop ik in De Koel de lange trap naar beneden en dan zal het eerste fluitsignaal toch wel iets speciaals hebben."

We zagen Vink eind januari in de rol van video-assistent, bij de primeur rond de allereerst test met video-arbitrage in het Nederlandse betaald voetbal. Netjes in pak, kijkend naar de beelden van Feyenoord-sc Heerenveen. Een boeiend experiment, maar liever had de ervaren arbiter uit Noordwijkerhout in korte broek op de velden zijn wedstrijden geleid. Eerste live-test met de video-assistent Eerste live-test met de video-assistent Zijn laatste wedstrijd floot hij op 8 maart 2015 in De Kuip. Feyenoord-NAC Breda, een historisch duel want voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands voetbal werd een doelpunt toegekend na het toepassen van doellijntechnologie.

Geslaagde conditietest

Een onduidelijke kwetsuur stelde vervolgens maandenlang zijn geduld op de proef. "Ik liep een hamstringblessure op, maar er kon geen goede diagnose worden hersteld", vertelt de 49-jarige leidsman. Na een aantal maanden zonder progressie belandde Vink bij het AMC in Amsterdam. In het ziekenhuis ging hij aan de hand van twee fysiotherapeuten hard aan de slag. "Vier keer per week, zeventien weken lang werkte ik aan mijn herstel. Vorige week slaagde ik voor de conditietest van de KNVB. Een erg mooi moment waar ik lang naar heb uitgekeken."

Qua fitheid zit ik voor mijn gevoel op hetzelfde niveau als tijdens het EK 2008.

Vink had er niet aan moeten denken dat hij het fluiten definitief voor gezien had moeten houden. "Ik heb het enorm gemist en wilde per se terugkomen. Dit was namelijk niet de manier waarop ik mijn carrière had willen afsluiten", aldus de man die al 21 jaar in het betaald voetbal actief is. Over zijn huidige fysieke gesteldheid hoeft niemand zich zorgen te maken. "Door al die trainingen van de afgelopen periode voel ik me enorm sterk en fit. Voor mijn gevoel zit ik qua fitheid op hetzelfde niveau als in 2008, toen ik op het Europees kampioenschap floot."

Pieter Vink is sinds 1995 actief in het betaald voetbal — Foto: KNVB Media

Geen 1 april grap

Vrijdag moet Vink aan de bak in de Jupiler League, bij het duel tussen VVV-Venlo en FC Den Bosch. Dat doet niet alleen hemzelf, maar ook zijn omgeving goed. "Ik heb veel mooie reacties gekregen over mijn aanstelling. Veel collega’s en andere mensen uit de voetbalwereld hebben gebeld of een berichtje gestuurd. Dat doet me enorm goed. Sommige mensen vroegen of het niet om een 1 april grap ging, omdat het natuurlijk een tijdje geleden is geweest. Gelukkig niet. Ik sta vrijdag honderd procent aan de aftrap."

Een moment waar hij extra van zal genieten. Hij floot Champions League, het EK en Klassiekers, maar is nu vooral als een kind zo blij dat hij weer op het veld staat. "Dit is direct een mooie, belangrijke wedstrijd. Het gaat om de titelstrijd in de Jupiler League. Maar voor mij was elke wedstrijd prima geweest. Ik wil vanaf nu gewoon weer zo veel mogelijk wedstrijden fluiten." Scheidsrechters Eredivisie en Jupiler League Scheidsrechters Eredivisie en Jupiler League

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen