Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kuipers achtste Nederlandse arbiter actief tijdens EK

KNVB Media
KNVB Media
15 december 2015, 16:38

Foto: KNVB Media

Björn Kuipers is komende zomer in Frankrijk de achtste arbiter uit Nederland die actief zal zijn op een Europees kampioenschap. Het is overigens niet de achtste, maar de negende keer dat een Nederlandse scheidsrechter aanwezig is op een eindtoernooi. Voor Kuipers is het namelijk, na 2012, de tweede keer dat hij is uitverkozen door de UEFA. In 1980 was Charles Corver de eerste Nederlander die de leiding had over een EK-duel.

Charles Corver en Jan Keizer

Op zondag 15 juni 1980 zette Charles Corver het EK-duel tussen België en Spanje in beweging. Ruim 11.000 bezoekers zagen dat België de sterkste was van de twee; 2-1. Het was de enige wedstrijd van Corver tijdens dat toernooi, dat veertien wedstrijden kende. Twee jaar later floot hij op het WK in Spanje de halve finale tussen West-Duitsland en Frankrijk.

In 1984 werd het stokje overgenomen door Jan Keizer. De geboren Volendammer maakte op zestienjarige leeftijd zijn debuut in het betaald voetbal en bleek over veel talent te beschikken. Het leidde hem uiteindelijk tot aan het EK van 1984 in Frankrijk. Ook voor Keizer bleef het bij één EK-wedstrijd. In het Stade Félix Bollaert in Lens floot hij de interland tussen West-Duitsland en Roemenië; 2-1. Datzelfde jaar was Keizer overigens ook actief tijdens de Olympische Spelen in de VS en twee jaar later tijdens het WK in Mexico.

Bep Thomas en John Blankenstein

Weer vier jaar later, in 1988, was het de beurt aan Bep Thomas. De Amsterdamse arbiter had op 11 juni 1988 de leiding over het duel tussen Denemarken en Spanje, dat uiteindelijk in een 2-3 overwinning eindigde voor de Spanjaarden. Bij dat ene groepsduel bleef het voor Thomas, doordat Oranje zich plaatste voor de halve finales en – zoals bekend – later zelfs het toernooi won.

Assistent van Thomas tijdens het bovengenoemde EK-duel in 1988 was John Blankenstein. Vier jaar later tijdens het EK in Zweden had hij zelf de leiding over een EK-wedstrijd. Op 11 juni 1992 werd om 20:15 uur afgetrapt bij het duel tussen Denemarken en Engeland, dat uiteindelijk eindigde in 0-0. Ook voor Blankenstein bleef het bij één EK-duel. Een jaar later floot hij wel de UEFA Cup-finale.

Mario van der Ende en Dick Jol

Opvolger van Blankenstein was Mario van der Ende, die in 1996 afreisde richting Engeland. Op 9 juni floot hij daar het duel tussen Denemarken en Portugal, dat in 1-1 eindigde. Het was geen gemakkelijk duel voor de scheidsrechter, liefst zeven keer moest hij een speler een gele kaart tonen. Ook voor Van der Ende bleef het bij één EK-duel, twee jaar later kreeg hij wel twee WK-duels toegewezen tijdens het WK in Frankrijk.

Dick Jol was de volgende Nederlandse arbiter die actief was op een EK. Zijn eerste EK-duel was die tussen Zweden en Turkije in het Philips Stadion in Eindhoven op 15 juni (0-0). In De Kuip had Jol vijf dagen later de leiding over het duel tussen Portugal en Duitsland, dat in een 3-0 overwinning eindigde voor de Portugezen. Weer vier dagen later mocht de scheidsrechter ook aantreden tijdens de kwartfinale tussen Turkije en Portugal. Wederom wonnen de Portugezen; 0-2.

Pieter Vink en Björn Kuipers

Nadat in 2004 geen Nederlandse scheidsrechter werd opgeroepen voor het EK in Portugal was Pieter Vink in 2008 de volgende die het Nederlandse arbitersgilde vertegenwoordigde tijdens een eindronde. Als één van de twaalf scheidrechters die actief waren op het toernooi kreeg Vink de leiding over twee duels; Oostenrijk – Kroatië en Zweden – Spanje. Het eerste duel eindigde in een 0-1 overwinning voor de Kroaten, het tweede duel werd met 1-2 gewonnen door Spanje.

Vier jaar later was het de beurt aan Björn Kuipers. Bij zijn eerste uitverkiezing kreeg de arbiter eveneens de leiding over twee wedstrijden tijdens de groepsfase. Het duel tussen Ierland en Kroatië eindigde in een 1-3 overwinning voor de Kroaten, het tweede duel tussen gastland Oekraïne en Frankrijk eindigde in 0-2. Komende zomer is Kuipers er dus wederom bij. Hij is de eerste Nederlandse scheidsrechter die aan zijn tweede EK begint.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen