Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bexkens weer senior assistent-scheidsrechter

KNVB Media
KNVB Media
23 oktober 2015, 16:49

Foto:

Naar aanleiding van een uitspraak van het Gerechtshof zet de KNVB assistent-scheidsrechter Ruud Bexkens weer op de seniorlijst van assistent-scheidsrechters. Dat betekent dat hij inzetbaar is voor alle wedstrijden van het Nederlandse betaald voetbal.

Tijdelijke contracten vs vaste contracten

Tot 1 juli 2015 hanteerde de KNVB voor de arbitrage eenzelfde contractsysteem als clubs hebben voor spelers. Elke (assistent-)scheidsrechter kreeg telkens een tijdelijk contract en bij goed presteren verlengde de KNVB het contract. Deze werkwijze legde de KNVB in overeenstemming met de belangenvereniging voor scheidsrechters in 2007 vast in de CAO. Door diverse rechterlijke uitspraken en de nieuwe Wet Werk en Zekerheid is deze werkwijze voor (assistent-)scheidsrechters niet langer mogelijk en moet de KNVB de arbitrage na twee tijdelijke contracten een vast contract aanbieden.

Uitspraak van het Hof

De discussie tussen Bexkens en KNVB betrof de hoedanigheid van zijn contract. De KNVB was van mening dat sprake was van een tijdelijk contract terwijl Bexkens meende dat hij werkzaam was op basis van een vast contract. Het Gerechtshof heeft in haar uitspraak nu bepaald dat de arbeidsovereenkomst van Bexkens dient te worden aangemerkt als een vast contract. De KNVB respecteert de uitspraak en de daaraan gekoppelde rechten van Bexkens.

Dat betekent dat de KNVB Bexkens weer van de Masterclass-lijst afhaalt en op de seniorlijst zet. Nadat de KNVB zijn contract in 2013 niet verlengde, zat Bexkens namelijk in de Masterclass van de arbitrage om zichzelf weer in de kijker te spelen voor een plek op de seniorlijst. Met terugwerkende kracht zal de KNVB hem ook voor die wedstrijden vergoeden en uitbetalen als senior assistent-scheidsrechter.

De toekomst

De KNVB en Bexkens betreuren het dat zij als werkgever en werknemer tegenover elkaar stonden in een juridisch geschil. De directie van de KNVB en Bexkens hebben na de uitspraak direct contact gehad en afgesproken er een streep onder te zetten. Beide partijen willen voorkomen dat het juridische geschil invloed heeft op de professionele relatie. De directie van de KNVB verzekerde hem dan ook dat hij in zijn aanstellingen en beoordelingen gelijk is aan alle andere assistent-scheidsrechters op de seniorlijst.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen