Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sarina Wiegman bondscoach Nederlands vrouwenelftal

KNVB Media
KNVB Media
13 januari 2017, 9:00
1:45

Sarina Wiegman heeft een contract als bondscoach getekend tot en met de zomer van 2019. - Foto: KNVB Media

Sarina Wiegman is per direct aangesteld als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. De 47-jarige Wiegman, die sinds augustus 2014 de rol van assistent-bondscoach vervulde, tekent een contract bij de KNVB tot de zomer van 2019.

De OranjeLeeuwinnen zijn in voorbereiding op het Europese kampioenschap dat van 16 juli tot en met 6 augustus 2017 in Nederland plaatsvindt. Foppe de Haan wordt als assistent-bondscoach toegevoegd aan de technische staf.

We weten precies welke stappen we nog moeten zetten

Sarina Wiegman: "In tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach heb ik ervaren hoe talentvol en ambitieus deze groep is. Vooral nu met een EK in eigen land voor de deur. We weten precies welke stappen we nog moeten zetten om te presteren op het EK en ik kijk er naar uit daar mee aan de slag te gaan."

Hans van Breukelen: "Sarina Wiegman is voor ons de juiste coach om een goede prestatie op het EK neer te zetten. Met de aanstelling van Wiegman zetten we de koers voort die we voor ogen hebben met het Nederlands vrouwenteam. Zij heeft ruime ervaring met dit team, heeft de juiste instelling, de knowhow en het enthousiasme om er een succes van te maken."

Staat van dienst

Sarina Wiegman heeft een lange staat van dienst in het voetbal. Als speelster kwam Wiegman tussen 1987 en 2001, 104 keer uit voor het Nederlands vrouwenelftal, werd twee keer landskampioen en eenmaal bekerwinnaar met haar club Ter Leede en won het landskampioenschap in Amerika met de University of North Carolina. 

Sarina Wiegman op de training van de Oranjevrouwen.

Nadat Wiegman stopte als speelster vervolgde zij haar carrière in het voetbal als coach bij onder andere de KNVB en Ter Leede. Vanaf 2007 was de voormalig docent Lichamelijke Opvoeding hoofdcoach van het vrouwenelftal van ADO Den Haag waarmee zij in 2012 het landskampioenschap won en in 2012 en 2013 de beker pakte. In de zomer van 2014 maakte Wiegman de overstap naar de KNVB als assistent- bondscoach van Roger Reijners. De Oranjevrouwen kwalificeerden zich dat jaar voor de eerste keer voor een WK en reikten tijdens het eindtoernooi in Canada tot de achtste finales. Wiegman rondde in 2016 als derde vrouw in Nederland succesvol de cursus Coach Betaald Voetbal af. Dit seizoen was Wiegman ook actief als assistent-coach bij Jong Sparta in Rotterdam. Zij was de eerste vrouwelijke coach die bij een betaald voetbal organisatie werd aangesteld.

Assistent-bondscoach

Foppe de Haan is toegevoegd aan de technische staf van de Oranjevrouwen. De Haan, die sinds de zomer van 2016 als adviseur betrokken is bij het Nederlands vrouwenelftal, gaat  per direct aan de slag als assistent-bondscoach.

Oranje vertrekt maandag 16 januari naar Spanje voor een tiendaags trainingskamp. Tijdens deze oefenstage speelt Nederland twee oefenwedstrijden. Op vrijdag 20 januari treffen de voetbalvrouwen Roemenië en op dinsdag 24 januari staat het oefenduel Rusland-Nederland op het programma.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen