Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Miljoenennota

KNVB Media
KNVB Media
21 september, 19:37

Foto:

Lees hieronder verder over de inhoud van de Miljoenennota.

Aanpassingen belastingsstelsel
Ondanks de coronacrisis verwachten we in Nederland dat de economie groeit met 3.9% in 2021 en 3.5% in 2022. In het pakket Belastingplan 2022 staan dit jaar voornamelijk kleine(re) wijzigingen waarmee het belastingstelsel wordt verbeterd op het gebied van wonen, klimaat en thuiswerken. Daarnaast krijgen gemeentes en provincies meer financiële ruimte het komende jaar.

Thuiswerken: 
Veel werknemers en werkgevers willen afspraken maken om deels thuis te blijven werken, ook na de coronacrisis. Daarom komt er per 1 januari 2022 de mogelijkheid om een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding te geven van maximaal € 2 per dag. 

Klimaatvriendelijke maatregelen 
Bedrijven worden extra gestimuleerd om te investeren in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen door de steunpercentages van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) te verhogen. Bedrijven kunnen hierdoor meer kosten van hun fiscale winst aftrekken. De percentages worden vanaf 1 januari 2022 verhoogd van 13,5%, 27% en 36% naar respectievelijk 27%, 36% en 45%. 

Meer financiële ruimte voor gemeentes en provincies  
Er komt meer financiële ruimte voor gemeenten. Zo stelt het kabinet voor 2022 1,3 miljard euro extra beschikbaar voor de jeugdzorg. Ook hebben gemeenten en provincies komend jaar meer te besteden doordat de uitgaven van het Rijk stijgen. Gemeenten en provincies krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten van het Rijk uit het gemeentefonds en provinciefonds. De grootte van de fondsen krimpt of groeit mee met hetzelfde percentage als de rijksuitgaven. In 2022 komt er daardoor zo ruim 1,6 miljard euro beschikbaar, waarvan bijna 1,5 miljard euro voor gemeenten en 127 miljoen euro voor provincies. 

Datum: 21-09-2021
Bron: Rijksoverheid


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen