Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

NIX 18. Wel zo sportief.

KNVB Media
KNVB Media
17 september, 11:58
0:40

Foto:

Op maandag 6 september is de 'NIX 18. Wel zo sportief.' campagne gelanceerd. De overheidscampagne is bedoeld om sportverenigingen extra ondersteuning van het ministerie van VWS, NOC*NSF en diverse sportbonden, waaronder de KNVB, te bieden om de alcoholleeftijdsgrens te handhaven.

Om voetbalverenigingen te ondersteunen is een gratis e-learning cursus over ‘Verantwoord alcohol schenken’ (ook wel bekend als IVA ontwikkelt). Daarin leren deelnemers reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. 'NIX 18' is de volgende stap.


'NIX18. Wel zo sportief.'
Speciaal voor de campagne is een toolkit met hulpmaterialen ontwikkeld, waarmee alle sportverenigingen in Nederland hun kantine kunnen transformeren tot een 'Club van NIX'. Die bevat stickers en linten in de vorm van sportlijnen, posters en bierviltjes met teksten als ‘NIX is de afspraak’, ‘Pak alvast je ID’ en ‘Deel geen alcohol onder de 18’, steeds gevolgd door de slogan ‘NIX18. Wel zo sportief’. Die leuzen staan ook op een speciale draagtray voor fris of alcoholhoudende dranken. Daarnaast zijn er stickers die barpersoneel eraan herinneren om te vragen naar leeftijd of ID.
Voor het kantinepersoneel is er ook een leeftijdschecker die ze als een tapruiter aan de tap kunnen hangen. Aan de ene kant wordt klanten gevraagd alvast hun ID te pakken, aan de andere kant kan het personeel zien welke geboortedatum die dag de leeftijdsgrens voor het schenken van alcohol is. Verder krijgen verenigingen posters om aan te geven dat ze ‘een kantine van NIX’ zijn, waar geen alcohol aan minderjarigen wordt geschonken. Die belofte kunnen ze ook vastleggen door de zogeheten ‘pledge poster’ te ondertekenen.

FC Zoetermeer

De lancering van de campagne vond plaats bij FC Zoetermeer. Maar niet alleen de locatie stond centraal. Jeugdspelers van de voetbalvereniging zijn ook de sterren van het campagne filmpje


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen