Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ajax akkoord met schikkingsvoorstellen; boetes vanwege vuurwerk

KNVB Media
KNVB Media
23 juli 2019, 9:16

Op 5 mei speelde Ajax in Stadion Feijenoord de TOTO KNVB Bekerfinale tegen Willem II. - Foto: KNVB Media

De onafhankelijke aanklager betaald voetbal heeft Ajax twee schikkingsvoorstellen gestuurd vanwege het afsteken van vuurwerk door hun publiek tijdens de finale van de TOTO KNVB Beker (Willem II - Ajax op) 5 mei 2019 en tijdens de competitiewedstrijd De Graafschap - Ajax op 15 mei 2019.

In het schikkingsvoorstel dat betrekking heeft op de Bekerfinale van 5 mei staat dat Ajax een boete van 15.000 euro krijgt. In het schikkingsvoorstel dat betrekking heeft op de competitiewedstrijd van 15 mei staat dat Ajax een boete van 10.000 euro krijgt. Ajax heeft de voorstellen van de aanklager geaccepteerd.

Geldboetes plus wedstrijd zonder publiek

In het schikkingsvoorstel met betrekking tot de Bekerfinale van 5 mei staat tevens dat Ajax de eerstvolgende wedstrijd in de competitie, bekercompetitie of play-offs van de KNVB zonder uitpubliek moet spelen. Dit gedeelte van de straf is geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Motivering en strafkaart

De aanklager is van mening dat er voorafgaand, tijdens en na deze wedstrijden door Ajax onvoldoende maatregelen zijn getroffen om het afsteken van vuurwerk te voorkomen en beëindigen. Bij de strafmaat is door de aanklager rekening gehouden met de strafkaart van de club, waarop de afgelopen twee jaar meerdere aantekeningen voorkomen voor het afsteken van vuurwerk. Aangezien Ajax eerder is geconfronteerd met het afsteken van vuurwerk door haar supporters bij wedstrijden wordt van de club verwacht dat zij (nog) meer aandacht heeft voor maatregelen om dit tegen te gaan, zodat de kans op wanordelijkheden te verwaarlozen is.

Vuurwerk Vuurwerk Lees meer over de achtergrond waarom vuurwerk en voetbal geen goede match is.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen