Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Financieel contactpersonen Zeeburgia helpen leden met financiële problemen

KNVB Media
KNVB Media
6 december 2022, 9:42

Voor 1 op de 11 kinderen is voetballen niet vanzelfsprekend door financiële problemen thuis. - Foto: ING/Bram Schilling

Voor 1 op de 11 kinderen is voetballen niet vanzelfsprekend door financiële problemen thuis. Daarom hebben de KNVB en ING het programma Niemand Buitenspel geïntroduceerd. Inmiddels doen er al 275 amateurverenigingen mee aan het programma. Een van de eerste clubs die aansloot, was Zeeburgia. De Amsterdamse club heeft niet één maar twee financieel contactpersonen.

“Wij kunnen leden en ouders op weg helpen en adviseren over allerlei regelingen die er bijvoorbeeld bij de gemeente beschikbaar zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om te helpen met het betalen van de contributie, de aanschaf van sportspullen of meer algemene hulp, maar veel mensen weten dat niet. Bovendien verschillen veel regelingen per gemeente. Dat maakt het er niet eenvoudiger op’’, zegt Youssef Ghazaouat. Samen met Daan Jacobs is hij financieel contactpersoon bij Zeeburgia.

Youssef Ghazaouat als jeugdtrainer bij Zeeburgia (rechtsachter). 

Die vereniging was voor de zomer een van eerste clubs die zich aanmeldde voor Niemand Buitenspel. Niet voor niets, zegt bestuurslid Robert Roosenstein. “Veel van onze leden kampen met financiële uitdagingen. Een derde van onze jeugdleden maakt bijvoorbeeld gebruik van het Jeugdfonds Sport en Cultuur en/of de Stadspas van de gemeente Amsterdam. Veel ouders meldden zich bij onze verenigingsmanager die ze helpt met doorverwijzen. We zijn dus al jaren bekend met de problematiek. En dat was nog voor de enorme inflatie en gestegen energieprijzen van nu.”

Broodjes en kleding

Roosenstein vertelt dat Zeeburgia voorheen vooral veel zaken adhoc regelde. “Merkte een trainer dat kinderen hongerig op het veld aankwamen, dan kocht hij of zij broodjes. Of we gaven clubkleding die over was weg aan gezinnen die het moeilijk hadden. Maar de problemen worden nu zo groot bij zoveel mensen, dat die incidentele acties niet meer voldoende zijn. Door de aanstelling van twee financieel contactpersonen pakken we dit thema nu structureler op.”

Het aantal mensen met financiële problemen wordt groter en veel mensen weten de regelingen die er zijn, niet te vinden.

Ghazaouat beaamt dat. Hij is al jaren coördinator zaalvoetbal binnen de vereniging en jeugdtrainer en herinnert zich nog goed dat een tienjarige jongetje hem vijf jaar geleden kwam vertellen dat hij moest stoppen met voetballen. “Zijn ouders konden het niet meer betalen. Dat brak mijn hart. We hebben met een paar andere clubmensen een potje gemaakt, zodat hij toch kon blijven spelen. Maar inmiddels is dat niet meer te doen, omdat er zoveel kinderen zijn van wie de ouders de kosten voor sport niet meer kunnen ophoesten. We willen hen zo graag helpen.”

Schaamte

Bij Zeeburgia hangen overal posters over het project Niemand Buitenspel, met daarop de contactgegevens van Ghazaouat en Jacobs. Ook op de site van de club, via de mail en via flyers wordt het bestaan van de financieel contactpersonen onder de aandacht gebracht.  “We zijn natuurlijk net nieuw. Mensen moeten ons nog leren te vinden’’, zegt Ghazaouat. Hij vermoedt dat schaamte in de weg kan gaan zitten. “Mensen lopen liever niet met hun sores te koop. Hier moeten we zeker mee aan de slag, want uiteindelijk willen we dat iedereen kan blijven voetballen.” Roosenstein: “Het taboe is groot om om hulp te vragen. Discretie is daarom enorm belangrijk.”

Robert Roosenstein, bestuurslid van Zeeburgia.

Naast Zeeburgia zijn er inmiddels bijna 300 andere clubs die ook een of meerdere financieel contactpersonen via het programma Niemand Buitenspel hebben aangesteld. Niemand Buitenspel is een initiatief van de KNVB, ING, SchuldenlabNL, de VoorzieningenWijzer en de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Via een gratis online training leidt ING mensen op tot financieel contactpersoon.

Overal in het land

Ghazaouat en Jacobs hebben onlangs een bijeenkomst gehad met financieel contactpersonen van clubs in het hele land. Ze hoorden van hun collega’s veelal dezelfde verhalen als zij bij Zeeburgia zien. “Het speelt overal. Het aantal mensen met financiële problemen wordt groter en veel mensen weten de regelingen die er zijn, niet te vinden.” Roosenstein: “Dat laat zien dat hulp nodig is. Het laatste wat we willen is dat kinderen stoppen met sporten. Sport is aantoonbaar van belang voor een fysiek en mentaal gezond leven. We moeten er alles aan doen om kinderen, en ook oudere leden trouwens, te behouden.”

Meer informatie Meer informatie Klik hier voor meer informatie en/of aanmelden van jouw vereniging. ING neemt daarna contact met je op. Je ontvangt na aanmelding – naast meer informatie over het programma – kosteloos een communicatiepakket bestaande uit posters en tafelkaarten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen