Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

COVID-19: Opnieuw financiële compensatie voor verenigingen

KNVB Media
KNVB Media
24 november 2021, 14:42

Het kabinet heeft aangekondigd dat er opnieuw financiële steun komt voor organisaties die geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen. Voor de sport is er een bedrag van 41 miljoen euro gereserveerd. - Foto: KNVB Media

Veel verenigingen zijn de afgelopen twee jaar hard getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Competities lagen stil en de kantines hadden minder omzet dan we gewend zijn. Gelijktijdig liepen veel kosten gewoon door. Denk aan personeel dat moet worden doorbetaald, verzekeringen die doorlopen, de huur of de kosten van elektriciteit. Gevolg was dat steeds meer clubs in de financiële problemen kwamen. Gelukkig was er een aantal compensatieregelingen waar ook voetbalclubs gebruik van konden maken.

Het oplopende aantal besmettingen en de maatregelen die sinds 13 november gelden, hebben ook een effect op de sportsector. Het kabinet heeft daarom aangekondigd dat er opnieuw financiële steun komt voor organisaties die geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen. Hiervoor wordt 1,3 miljard uitgetrokken. Het grootste deel daarvan zal worden ingezet voor generieke steunmaatregelen, zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), waar ook sportorganisaties een beroep op kunnen doen. Specifiek voor de sport is er een bedrag van 41 miljoen euro gereserveerd.

Steunpakket voor de sport

Het kabinet heeft maximaal 36 miljoen euro beschikbaar gesteld voor professionele sportevenementen, ter compensatie van inkomsten uit kaartverkoop en om seizoenkaarthouders tegemoet te komen. De hoogte van de compensatie zal afhangen van het karakter en draagkracht van de desbetreffende sector of organisatie. Het gaat zowel over wedstrijden in competitieverband als losse sportevenementen. Bij de uitwerking van de regeling ter compensatie van het niet langer toestaan van publiek bij professionele sportwedstrijden, wordt gekeken hoe samenloop met de NOW en de TVL voorkomen kan worden.

De verwachting is dat de eerdere compensatieregelingen TASO (Tegemoetkoming Amateur Sport Organisaties) en TVS (Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties) weer worden geopend voor de periode waarin de maatregelen gelden om hen te compenseren voor de vaste lasten en de huurkosten.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkt deze regelingen in samenwerking met de sportsector uit. We verwachten dat voor het eind van dit jaar duidelijk wordt hoe de regelingen eruit gaan zien.

Generieke regelingen

Naast sportspecifieke coronaregelingen, zoals de TASO, zijn er generieke regelingen waar sportorganisaties óók gebruik van kunnen maken. Het kabinet heeft besloten om in het vierde kwartaal van 2021 het steunpakket verder te wijzigen en aan te vullen. Dat betekent dat we zowel de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) als de NOW (loonkostensubsidie) weer opengesteld gaan worden.

De afgelopen corona-periode zijn er vanuit de overheid diverse financiële regelingen bekendgemaakt voor amateursportorganisaties. We hebben deze compensatieregelingen op een speciale pagina op een rij gezet.

Compensatieregelingen Compensatieregelingen Bekijk een overzicht van de diverse regelingen en hoe je hier aanspraak op kunt maken.

KNVB wil clubs ontzorgen

Om voetbalclubs te ondersteunen is de KNVB een samenwerking aangegaan met Sportsubsidie.nl, een gerenommeerd subsidieadviesbureau dat is gespecialiseerd in de sport. Doel is om verenigingen snel en compleet te informeren over de verschillende subsidies en als een club dat wil, kan Sportsubsidie.nl de aanvragen voor hen verzorgen.

Heb je een vraag over een compensatieregeling, neem dan contact op met Sportsubsidie.nl. Je kunt hen tijdens kantooruren bereiken op telefoonnummer 0161-222808 of stuur een mail met je vraag naar info@sportsubsidie.nl.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen