Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FCV Venlo groeit als kool: ‘Alle spelers doen er toe’

KNVB Media
KNVB Media
1 november 2015, 15:30

FCV Venlo groeide binnen een paar jaar van een vereniging met vierhonderd naar een club met zevenhonderd leden. - Foto: KNVB Media

Ze knappen bijna uit hun jasje, bekent Bert Vercoulen. En dat is geen wonder, want FCV Venlo groeide binnen een paar jaar van een vereniging met vierhonderd naar een club met zevenhonderd leden. “En we zijn nog niet uitgegroeid”, weet de jeugdvoorzitter. “Een veld erbij zou alleen wel heel welkom zijn.”

Nu een paar jaar geleden werd de snelle groei van de Venlose club ingezet. Dat kwam in eerste instantie doordat buurman Venlose Boys zich gedwongen zag een ledenstop in te voeren. Kleine jongens en meiden die wilden voetballen waren zo gedwongen om verder te kijken. FCV bleek een mooi alternatief. Dichtbij en betrokken.

Olievlek

Ik kijk zelf ook liever naar de JO17-1, maar de spelers van JO17-4 zijn voor ons net zo belangrijk

In de jaren die volgden bleven de spelertjes zich aanmelden. Als een olievlek verspreidde zich het nieuws; bij FCV is het goed toeven. Het resulteerde erin dat toen Venlose Boys weer leden toeliet, de toestroom bij FCV niet stokte. Integendeel. Nog steeds groeit de club ieder jaar verder. Zeker in de jeugd, waar het ledenaantal zich in de afgelopen jaren meer dan verdubbelde.

In de jaren die volgden bleven de spelertjes zich aanmelden. Als een olievlek verspreidde zich het nieuws; bij FCV is het goed toeven.

“Bij ons doen alle spelers er toe”, probeert Vercoulen het succes van zijn club te verklaren. “Niet alleen de spelers van de standaardteams moeten goede begeleiding krijgen, ook die in de JO15-5 of de JO13-3 spelen. Ik kijk zelf ook liever naar de JO17-1, maar de spelers van JO17-4 zijn voor ons net zo belangrijk.”

Goede begeleiding

Een goede begeleiding is daarbij van cruciaal belang, zo betoogt hij. “Want je ziet vaak dat als de zaken daar minder bij geregeld zijn, er spelers afhaken. Zeker bij de oudere jeugdteams. Wij investeren echt in die begeleiding. Niet iedere ouder komt daarvoor in aanmerking, zo eerlijk moet je ook kunnen en durven zijn. Maar als je dan goede begeleiders binnen hebt, moet je ook zorgen dat ze zich gewaardeerd voelen.”

Jeugdvoorzitter Bert Vercoulen: 'Ga met je trainers en leiders in gesprek, probeer te horen wat er speelt en ga open de dialoog in

Hoe je dat het beste kunt doen? Vercoulen heeft wel een idee. Ga met ze in gesprek, probeer te horen wat er speelt en ga open de dialoog in, tipt hij. “Zorg dat ze niet op zoek hoeven te gaan naar sleutels, ballen, hesjes, formulieren en wat nog meer, maar dat ze zich bezig kunnen houden met hetgeen ze leuk vinden; het voetbal.”

Lang betrokken

We hebben bijna geen uitstroom gehad bij de Onder 17, terwijl dat toch een heel moeilijke leeftijd is om ze bij het voetbal betrokken te houden

Het resultaat mag er zijn. Dit jaar heeft de club vier Onder 17-teams en vijf elftallen bij Onder 15. “We hebben bijna geen uitstroom gehad bij de Onder 17, terwijl dat toch een heel moeilijke leeftijd is om ze bij het voetbal betrokken te houden.” Een van de oorzaken daarvan ligt volgens de jeugdvoorzitter weer in de begeleiding van die teams. “De begeleiding blijft bij ons lang betrokken bij een elftal. Ze groeien met het team mee. Zeker in de breedtesport is dat belangrijk. Daar gaat plezier boven het per se moeten winnen.”

FCV bleek een mooi alternatief. Dichtbij en betrokken.

Niet voor iedere vereniging is het gemakkelijk om goede begeleiders voor de teams te vinden, weet ook Vercoulen. “Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat de mensen in de wijk waarin wij zitten wel wat voor de club willen doen. Maar daar moet je als club ook wat voor doen hè. Wij zijn maatschappelijk betrokken en proberen onze verantwoordelijkheid te pakken. Daar steken we veel energie in en dat wordt gewaardeerd.”

Telefoontje

Door de krapte is FCV gestart met gastvrouwen die de tegenstanders opvangen en wegwijs maken wanneer ze het sportpark op komen.

Meldt een nieuw lid zich aan bij de vereniging, dan volgt er binnen één, maximaal twee dagen een reactie. Even een telefoontje van de coördinator over de gang van zaken binnen de club doet vaak al wonderen, merkt Vercoulen. “Dat krijgen wij terug van ouders die zich eerst hebben aangemeld bij een andere vereniging. ‘Daar hoorden we maar niks van’, baalden ze. Bij ons zijn die kinderen meer dan welkom.”

Ook het damesvoetbal heeft in de laatste jaren een enorme vlucht genomen bij FCV. “We hebben er zo’n vijftig tot zeventig nieuwe meiden bij gekregen”, schat de jeugdvoorzitter. Die enorme toestroom levert de club echter wel één probleem op. De accommodatie is eigenlijk niet toereikend voor zoveel voetballende leden. “Daarover zijn we wel in gesprek met de gemeente.” Maar dat die gemeente ook niet maar zo een pot geld tevoorschijn trekt, snapt hij ook wel. “Het is anders dan vroeger. We proberen ons te behelpen, onder meer door een veld van een andere verenging te gebruiken.”

Omdraaien

Echt heel prettig is dat natuurlijk niet. Vercoulen is de eerste om dat toe te geven. “Maar ik draai het om. Door die krapte zijn we gestart met gastvrouwen die de tegenstanders opvangen en wegwijs maken wanneer ze op ons sportpark komen. Dat wordt unaniem als heel prettig ervaren. Hadden we dat knelpunt niet gehad, dan waren we waarschijnlijk nooit tot dit initiatief gekomen.”

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Ledenwerving & -behoud

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders binden wekelijks de schoenen onder voor een voetbalwedstrijd of training. Ook bij jouw vereniging staan ze er elk weekend weer: de kids met broekjes tot over de knieën en de vierde reserveteamspelers met te kleine shirts. Het streven is dan ook: een leven lang voetbal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen