Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat te doen bij schade aan sportveld en club- of kleedgebouw door overstroming?

KNVB Media
KNVB Media
23 juli, 16:06

De overstromingen in met name Limburg hebben veel schade veroorzaakt. - Foto: KNVB Media

De grote wateroverlast in met name Limburg heeft enorme schade veroorzaakt aan huizen, zaken, auto's en campings. Mogelijk zijn ook verenigingen geraakt doordat (kunst)grasvelden en club-/kleedhuizen (deels) zijn ondergelopen en schade hebben.

Naast dat er veel praktische vragen zijn over uitstel van de competitiewedstrijden, zijn er ook veel actuele vragen over verzekeringen. Zoals: valt de schade ook onder eigen verzekering en/of kan men gebruikmaken van de ‘Wet tegemoetkoming bij schade’ (WTS) die premier Rutte in werking heeft gezet door formeel Limburg en Brabant als rampgebied te bestempelen?

De genoemde wet is te vinden via de link de website van de overheid (de velden en gebouwen vallen onder de vaste activa zoals genoemd in artikel 4 lid 1d. Voor de inboedel wordt verwezen naar artikel 4 lid 1b).

Op dit moment wordt gezamenlijk met NOC*NSF gekeken naar welke mogelijkheden er zijn om via verzekeringen en de WTS eventueel geld terug te krijgen voor geleden schade. Hierover volgt op korte termijn meer.

Wat kunnen getroffen verenigingen nú doen?

  • Neem zo snel mogelijk contact op met de eigenaar (voor de velden en in vele gevallen voor de kleedgebouwen de gemeente) van de accommodatie en de verzekeraar. De meeste verzekeraars hebben 24 uurhulplijnen voor noodgevallen, zodat klanten advies krijgen over wat zij moeten doen en de reparaties zo snel mogelijk kunnen regelen.  
  • Regel zo nodig tijdelijke noodreparaties om te voorkomen dat de schade verergert. Sluit elektra die in contact komt met water af. Plaats kantinemeubilair op in folie omwikkelde blokjes hout.  
  • Breng je verzekeraar ook hiervan op de hoogte. Maak foto's van de schade en bewaar eventuele kwitanties, aangezien dit deel zal uitmaken van je schadeclaim. 
  • Het maken van foto’s en het bewaren van kwitanties is ook belangrijk bij onverzekerde zaken (onderzocht wordt in hoeverre de WTS hiervoor bestemd kan worden). 
  • Gooi beschadigde 'voorwerpen' niet overhaast weg, tenzij ze een gevaar voor de gezondheid vormen. Deze kunnen misschien worden hersteld of gerepareerd. Je verzekeraar kan je adviseren. 
  • Pas op voor schadebeheerbedrijven die aankloppen en aanbieden je te helpen met je schadeclaim – er zijn kosten aan verbonden en je hoeft ze niet per se te gebruiken. Als je er een wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je de voorwaarden volledig begrijpt voordat je iets ondertekent.

Als er nog vragen zijn kun je contact opnemen met Patrick Balemans via onderstaand emailadres.

Patrick Balemans

Adviseur accommodatiezaken

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen